Apple 2013, 3. çeyrek rakamlarını açıkladı


Başta Apple CEO’su Tim Çook olmak üzere, üst düzey Apple yetkilileri dün akşam 2013 yıllının 3. çeyreğinde cereyan eden önemli şirket rakamlarını ve bazı ilginç istatistiki bilgileri yatırımcıları için detaylı olarak açıkladı. Raporlarda göze çarpan en önemli bilgiler, Apple’ın bir önceki sene aynı döneme göre çok daha fazla iPhone ama daha az iPad ve Mac PC satmış olması.

Finansal Raporlar

3 aylık 35.3 milyar dolar hasılat ve 6.9 milyar dolar net kar.

Geçen seneye oranla özellikle kar oranında bir düşü var ancak Apple buna net bir açıklık getirmedi. Geçen sene aynı dönemde hasılat 35 milyar dolar, net kar ise 8.8 milyar dolardı. Apple, sadece son çeyrekte kasasına net 7.9 milyar dolar peşin para koymuş.  Apple 2013′ün son çeyreğinde 34 ile 37 milyar dolar arası bir hasılat beklediğini açıkladı. Aslında buradan yeni iPhone ve iPad’lerin seri satışlarının Eylül ayı içinde olacağı sonucunu çıkartmak yanlış olmaz. Çünkü bur rakamların elde edilebilmesi için şimdiki kalemlere mutlaka yeni ürün satışı eklenmesi gerekir diye düşünüyoruz.

Satış Rakamları

Üç aylık iPhone satışı geçen sene 26 milyar imiş,  Bu sene  ise bu rakam 31.2 milyona ulaşarak bir rekor kırmış.  Geçen sene aynı dönemde satılan iPad sayısı 16.6 milyon iken bu sene 14 milyona düşmüş ki, herne kadar Tim Cook açıkça kabul etmese de bu oldukça önemli bir gerileme. Tabi rekabet arttı ve muhtemelen bazı piyasalarda kısmen de olsa bir doymuşluk var. Ancak yine de hatırlatmakta fayda var ki, henüz geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve bizzat Apple tarafından da paylaşılan araştırmalara göre dünyada satılan tüm tablet cihazların % 70’e yakını hala iPad, yine bu cihazlardan gelen internet trafiğinin % 83’ü iPad’lerden geliyor. Ayrıca Gartner isimli finans şirketi daha geçtiğimiz günlerde, tüm mobile cihazlardan el edilen reklam gelirlerinin tam % 43’ünün Apple’ın kasasına girdiği şeklindeydi.

Mac satışları da geçen seneye oranla gerileme göstermiş ve 3.8 milyona düşmüş. Geçen sene aynı dönem 4 milyon Mac satılmış. Az da olsa bir gerileme var ama zaten tüm PC satışlarında düşüş var ve Apple halen bu gerilemeden en az etkilenen şirket.



Yazılım ve Hizmetler

  • 3. ceyrekte iTunes Store’dan 390 milyon film indirilmiş.
  • Toplam 320 milyon iCloud hesabı
  • 240 milyon Game Center hesabı
  • 125 milyar fotoğraf yüklemesi
  • 900 milyar iMesaj gönderimi
  • Tam 8 trilyon ileti mesaj (push)
  • App Store’da 900 bin uygulama ve bunların 375 bini iPad’e özel

Mağazalar



Aslında bizim heyecanla beklediğimiz bir bölümdü. Her ne kadar Apple, Eylül ayında 9 yeni mağaza açılacağını duyursa da bunların nerede olacağını söylemedi ve İstanbul’da açılması beklenen mağazalar için de bir bilgi vermedi. Su anda 5 ülkede toplam 408 Apple mağazası bulunuyor ve bunların sadece 156 tanesi Amerika dışında. Mağazalarla ilgili diğer bir ilginç bilgi de 84 milyon ziyaretcinin mağaza başına10.1M gelir bırakmış olması.

Yeni Ürünler

Apple, yeni ürünler hakkında bir bilgi vermedi ancak son baharda çıkaracakları çok önemli ürünler olduğunun altını çizdi.

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.