iPhone 6: Daha büyük, daha hızlı ve daha sağlam!


Uzun süredir dedikodu yazısı yazmamıştık ama iPhone 6 ile ilgili gelen ciddi haberler artık detaylı bir iPhone 6 analizi yapmanın zamanın geldiğini işaret ediyor. Yazmadığımız günlerin acısını çıkarmak için de bugüne kadar ciddi kaynaklarda yer bulan tüm iPhone 6 haberlerinden detaylı bir yazı hazırladık. Umarız keyif alırsınız.

iphone 6Detaya girmeden önce..

Öncelikle iPhone 6’nın 4.7 ve 5.5 inç ebatlarında iki model olarak çıkmasını beklediğimizi belirtelim. 4.7 inç modelin Eylül’de 5.5 inç modelin ise sene sonuna doğru çıkacağı tahmin ediliyor. Ben şahsen halen 5.5 inç modelin varlığında şüpheleniyorum ama bu konuda çok ciddi siteler haber yapmaya devem ediyor.

Kesinlikle olacağı bilinen teknik özellikler:

4.7 inç ve 1704×960 çözünürlükte ekran
Daha hızlı ve ekonomik A8 işlemci
Daha sağlam ekran camı
Geliştirilmiş kamera
İnce dizayn ve neredeyse sıfır çerçeve bağlantısı
Daha geliştirilmiş parmak izi okuyucu

Dedikodu edilen özellikler:

Kablosuz şarj
NFC modül
Solar sarj
Yeni alıcı (sağlık ile ilgili)
Esnek cam
Süper güçlü ve çizilmez safir cam kaplama

Ebat karşılaştırması

iPhone 5 ilk çıktığında ve ekran uzunlamasına büyüyünce bir yandan geç bile kalındı diye düşünülse de diyer yandan da Apple herhalde artık her geçen sene iPhone’u daha da boylamasına uzatacak diye dalga geçenler de olmuştu. Bu resim sanırım ne demek istediğimi anlatıyor olmalı 🙂

iphone-6-komik
Bu konudaki bir diğer tartışma konusu ise 4 inç’ten büyük bir telefonun tek elle kullanılmasının zor olduğu ve bu yüzden üretiminin düşünülmediği Apple tarafından bir çok kez dile getirilmiş olması. Sadece tek elle kullanım değil, büyük ekran bir telefonun pil ömrünün de standartların altında kalacağı yine bizzat Apple CEO’su Tim Cook tarafından beyan edilmişti. Ama Apple’ın kendi yaptırdığı bir araştırma analizi geçtiğimiz aylarda internet’e düştü ve burada Apple yetkilileri daha büyük ekran cihazların rekabet için kesin gerekli olduğunu açıkça belirtmişler. Zaten beklentiler öyle bir noktada ki büyük ekranlı iPhone 6’ların tüm zamanların satış rekorlarını kıracağı araştırmacılar tarafından tahmin ediliyor.

iphone_6_ebatlar
Yukarıda gördüğünüz resim 4.7 ve 5.5 inç ebatlarında iki iPhone modelinin iOS cihaz ailesinde nasıl bir fark yaratığını biraz olsun anlatıyordur diye umuyoruz.

Ebatlardan bahsetmişken 4.7 inç iPhone’un 170×906 çözünürlükte, yani 416 pixel yoğunluğu ile süper bir ekrana sahip olacağının tahmin edildiğini hatırlatalım. Ve Apple’dan her zaman beklediğimiz gibi iPhone 6’nın iPhone 5’den bile daha ince ve hafif olacağı tahmin ediliyor. Daha ne kadar incelebilir bu telefonlar anlamak güç 🙂

Sızıntı parçalar ve örnekleme çalışmaları

Her sene çeşitli fabrikasyon parçalarının açığa çıkması ve bazı hevesli tasarımcıların  hazırladığı tasavvuf ve videolar artık adetten. Ancak bu sene işler çığırında çıkmış durumda. Maket modeller bir yana dursun, bir Çin şirketi çıkan dedikodulardan yola çıkarak android işletim sistemi ile çalışan ama iOS 7 görüntüsüne sahip olan bir iPhone 6 taklidini yapmış ve satıyor 🙂 Ve de bakın bu cihazın bir incelemesi bile var. Mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.

Bir başka ilginç video ise önce safir ekran olduğu düşünülen başka bir sızma iPhone 6 ekran modelinin üzerinde yapılan dayanıklılık testleri ile ilgili. Gerçi
sonradan zımpara ile de bir test yapıp ekranın safir değil gorilla glass 3 öldüğü kanaatine varıldı ama her halükarda iPhone ekranın çok daha dayanıklı olacağını söylersek yanılmış olmayız. Bu video da izlemeye değer.



Tasavvur edilen diğer çalışmalardan oluşan fotolardan da bir galeri yarattık.

Kamera

Apple klasik olarak her yeni iPhone jenerasyonda kamerada ya yazılım ya da donanım güncellemesi yapıyor. Bu sene sıra donanımda. Dedikodulara göre kamera lensi 13 mega piksel olacak ve daha da önemlisi InvenSense diye bilinen ve jiroskop ile desteklendirilmiş bir optik alıcı sahip olacak. iPhone 6 ile hareketli anlarda daha iyi ve kaliteli fotoğraflar çekmeye hazır olun.

invensense

Pil

Daha büyük ve güçlü bir pilin iPhone 6’ları çalıştıracağı kesin gibi. Ancak Apple’ın daha ince ve daha hafif yaratma hastalığının bize daha uzun pil ömürlü bir iPhone’dan bu sene de alıkoyacağını söyleyebiliriz 🙁

Bağlantılar

Bu sene çeşitili anlaşmalar ile NFC sisteminin iPhone’larda olacağı bekleniyor. Anlaşmalar derken bazı banka veya büyük işletme grupları tarafından çıktığı günden itibaren desteklenecek komple bir alış veriş çözümünden bahsediyorum. Yoksa şu an itibarı ile NFC’nin varlığı ile yokluğu bir.

Geliştirilmiş (daha hızlı, daha az pil yiyen ve daha kapsamlı) LTE, WiFi ve Bluetooth modülleri de yine iPhone 6 ile gelmesi beklenen yenilikler arasında her zamanki gibi yerini almış durumda.

Hafıza

Bu sene artık giriş modelinin 16 yerine 32gb olacağı tahmin ediliyor. Ama ben bu dedikoduyu her sene duyuyor ve bu sitede yazıyorum, haberiniz olsun 🙂

Fiyat

4.7 inç modelin fiyatının iPhone 5s ile aynı olacağı tahmin ediliyor. Apple’ın hem Türkiye online mağazası hem de İstanbul’daki  mağazalarının varlığı fiyatların iPhone 5S’den daha pahalı olmayacağının garantisi olarak görülebilir. Ama tabi ülkemizdeki vergi oranlarından dolayı bu bizim hala en pahalı iPhone satılan ülkelere arasında en tepede olmamızı değiştirmeyecektir.

Ne zaman çıkacak

Her sene olduğu gibi bu sene de şu ve ya bu parça yüzünden satış gecikecek haberleri kendilerine sıkça yer buluyor. Ancak daha ciddi kaynakların Eylül ortası tanıtımdan sonra Eylül bitmeden iPhone 6’ların Amerika ve Avrupa’da çıkacağını işaret ediyor. Türkiye’de ise muhtemelen Kasım ayını bulabilir.

Ütopya beklentiler

Son bir kaç senedir iki özellik var ki bunların bir gün bir şekilde iPhone’larda olacağı bekleniyor. Bunlardan biri tamamen kablosuz şarj. Apple bu konuda çeşitli patentlere sahip. Hatta çalışma yöntemi kısmen NFC ve kısmen iPhone 6’da da olacağı bilinen cihazdan cihaza hızlı ve kesintisiz bağlantı özelliğine sayesinde çalıştığı tahmin edilen bir şarj yöntemi akılları karıştırıyor. Yani anlayacağınız bu icat ile elektrik tamamen WiFi benzeri bağlantılar ile iletiliyor. Bunun için kesin bir kanıt yok ve benim de şu an böyle bir beklentim yok. Ancak son iki üç senedir olduğu gibi yine böyle bir özellik fantezi olarak bile olsa bekleniyor.

Diğer özellik ise güneş ışığı ile şarj. Yine bazi Apple patentlerine dayanarak ve safir camın böyle bir özelliği oldiği bilindiği için iPhone 6’ların gün içinde kendi harcadığı ışığı az da olsa bir kısmını yeniden kullanılabilir enerjiye dönüştürebileceği tahmin ediliyor. Olması zor özelliklerden biri ama biz yine de yazalım dedik 🙂

İsim

Her ne kadar iPhone 6 deyip dursak da yeni iPhone’un adının 6 olacağını sanmıyoruz. Aslında bu sene çıkacak iPhone 9. iPhone modeli olacak. İnceliği ve hafifliği gereği ve Apple bu tür dizaynlarda genelde kullandığı Air isminin yeni iPhone ismi olabileceğini düşünülüyor. Yani Macbook Air ve iPad Air’den sonra iPhone da artık inceliği ve hafitliği ile Air ismini almaya hak kazanmış olabilir. iPhone Air. Tabi Apple tamamen başka bir isim bulabilme olasılığı her zaman var. Mesela yeni iPhone 🙂

Son Söz



Bu sene WWDC’yi kaçırdık ama iki elimiz kanda bile olsa  iPhone 6 tanıtımını sitemizden canlı olarak anlatma niyetimiz olduğunu belirtelim 🙂 Kaba bir hesapla en geç 2 ay sonra yeni iPhone’la hepimiz tanışmış olacağız diyebiliriz 🙂

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.