Hangi iPhone Uygulamaları Kişisel Bilgilerinizi Habersiz Alıyor


Geçtiğimiz günlerde Path uygulamasının kullanıcıların kişisel bilgilerini yüklediği konusunda hararetli tartışmalar yaşandı.

Bir uygulama geliştiricinin, Path uygulamasını kullanan iPhone kullanıcılarının Adres defterindeki tüm bilgileri açık bir şekilde gönderdiğini fark etmesi üzerine bu tartışmalar başladı.

Ancak bu buz dağının sadece ön plana çıkarılmış bir parçası, daha bir çok uygulamanın neler yaptığını duyunca şaşıracaksınız.

Aslında bu konuda Path uygulamasını suçlanırken, diğer uygulamaların da hatta Path’den çok daha popüler olan uygulamaların, bu konuda benzer şeyleri hatta kullanıcının bilgisi dışında yaptığı da gün ışığına iyice çıkmaya başladı.

Yapılan testler sonucunda örneğin Türkiye’de de çok populer olan Foursquare uygulamasının hiç bir uyarı yada bilgi vermeden adres defterinizde yer alan tüm email adresleri ve telefonlarını server’larına çekiyorlar. Bu aslında Path uygulamasının son güncellemesinden önce yaptığı davranışın benzeri, hatta çok popüler olan Instagram uygulamasının da son güncellemesinden önce yaptığı yöntem.

Şaşırdınız değil mi, farkında değilsiniz ama bir çok bilginiz uygulamaların içerisinden haberiniz olmadan gönderilmiş ya da gönderilmeye devam ediyor.

Yazımızın devamında ise size liste halinde popüler uygulamalarda kullanılan bu normal olmayan davranışları listeleyeceğiz.

Haber vermeden kişisel bilgileri gönderen uygulamalar

14 Şubat’taki güncellemesine kadar Foursquare bu uygulamaların en popülerlerindendi. Path’in yapmış olduğuna çok benzer bir davranışla bu bilgileri gönderiyordu. Güncellemeden sonra ise Fouraquare şu an kullanıcının bu bilgilerini yüklemeden önce kullanıcıları uyarmaya başladı. Yükleme yapılırken bu bilgilerin yüklendiğini ancak bir yere kayıt edilmediğine dair de bilgi veriyor.

  • Foursquare (Email, Telefon numaraları uyarı vermeden)

Haber verdikten sonra bilgileri gönderen uygulamalar

Buradaki uygulamalar ise genel olarak uyarı verdikten sonra email adresi, ad, soyad ve telefon numaraları gönderiyorlar. Path ise neredeyse çoğu kişisel bilgiyi adres defterinden gönderiyor.

  • Path (Neredeyse her şeyi gönderiyor, posta adresleri dahil, kullanıcıya uyarı vererek)
  • Instagram (Email, Telefon, Ad, Soyad , kullanıcıya uyarı vererek)
  • Facebook (Email, Telefon, Ad, Soyad, kullanıcıya uyarı vererek)
  • Twitter ‘iOS verisyonlarında’ (Email, Telefon, kullanıcıya uyarı vererek)
  • Voxer (Email, Ad, Soyad, Telefon, kullanıcıya uyarı vererek)

Bilgi göndermeyen uygulamalar

Bu kategorideki uygulamalar ise herhangi bir adres defteri bilgisi göndermiyor gözüküyor. Adres defterine direk olarak iOS vasıtasıyla erişiyor ancak bu oldukça normal bir şekilde uygulama lokal olarak iPhone üzerinde gerçekleştiriyor. Bu bilgileri lokal olarak değerlendiriyor, bunları bir yere göndermiyor. Aslında test sırasında karşılaşılmamasına rağmen bazı aksiyonlar için bir data gönderimi olabilir ancak dediğimiz gibi herhangi bir bulgu test esnasında karşılaşılmadı.

  • Google+ (Test esnasında tesbit edilebilmiş bir şey yok)
  • Find My Friends (Test esnasında tesbit edilebilmiş bir şey yok)
  • Skype (Kesin birşey söylemek oldukça güç)
  • Yahoo! Messenger (Test esnasında tesbit edilebilmiş bir şey yok)
  • Quora (Test esnasında tesbit edilebilmiş bir şey yok)
  • Textfree (Test esnasında tesbit edilebilmiş bir şey yok)
  • AIM (Test esnasında tesbit edilebilmiş bir şey yok)

Peki son günlerde çıkan bu haberler ve yoğun tartışmalara Apple henüz bir şey dedi mi?

Son 1 haftadır gelişen bu olaylar üzerine bugün Apple bu konuda bir açıklama yaptı:



Apple’dan Tom Neumayr;

Kullanıcıların adres defterinde yer alan bilgilerin kullanıcının öncelikli onayı alınmadan bir yere gönderilmesi bir kural ihlalidir

dedi ve şunları ekledi

Kullanıcılarımız için bu konuyu, lokasyon servislerinde olduğu gibi daha iyi bir yapı haline getirmek için çalışıyoruz, hangi uygulama adres defterine erişmeye çalışırsa bu konuda kullanıcının onayını alacak bir uyarı mekanizması önümüzdeki iOS güncellemelerinde olacak.



Görünen o ki Apple’da bu konuya daha fazla sessiz kalamadı ve şu ana kadar çoktan yapması gereken bu çalışmayı yapacağınız duyurdu.

Biz de bu güncellemeleri dört gözle bekliyoruz. Şu an en yakın gelecekte iPad3 ile beraber çıkacak olan 5.1 versiyonun içine mi dahil edilecek yoksa hemen hızla arada bir 5.0.2 sürümümü gelecek bunu zamanı gelince göreceğiz.

1 Yorum

Seninkini ekle

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.