iOS 8’de Türkçe dikte sesle yazı yazma nasıl aktifleştirilir?


iOS 8 geçtiğimiz günlerde çıktı ve bir çok yeni özelliğiyle birlikte artık kullanmaya başladık. Ancak biz Türk kullanıcıları için özellikle bir özelliği var ki hepimizin işine çok yarayacağını düşünüyorum. Bu bahsetmiş olduğum özellik Türkçe dikte ile sesinizle yazı yazabilme özelliği. Şuan bu makaleyi yazarken direk olarak dikte özelliğini kullanarak sizlerle paylaşıyorum.

Bu arada, bunu dikte metoduyla yazmamın en büyük sebebi aslında şuan yatakta yatıyor olmam, biraz rahatsızım açıkçası bunun içinde oturamadığım ve klavye kullanamadığımdan dolayı bu metotla size bu makaleyi paylaşmak ve aynı zamanda Türkçe Dikte’yi sizlere göstermek ve test etmek amacıyla bunu gerçekleştiriyorum.



Dikte özelliği daha önce çekmiş olduğumuz videoda da göreceğiniz gibi oldukça yüksek başarı oranıyla konuştuğumuz kelimeleri yazıya dökülmesiyle meşhur. Özellikle çok yüksek oranda başarılı olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim, yaklaşık olarak 100’de 90 veya 95 oranında doğrulukla bunları yazıya dönüştürüyor.

Bunu göstermek için hazırlamış olduğumuz videoda sizlere bunları anlatmaya çalışmıştık ancak iOS 8 çıkmasıyla birlikte bunu nasıl aktifleştireceğiniz ile ilgili sorular geldi. iOS 8 üzerinde Türkçe Dikte’nin aktifleştirmesi aslında oldukça basit.

Yapmanız gereken sadece “Ayarlar” bölümünde “Genel”e ulaşmak ve genel bölümünde Siri’yi aktifleştirmek. Aynı zamanda Türkçe klavye de klavyeleriniz arasında olduğundan da emin olmanız gerekiyor.

IMG_0081.PNG

Bu işlemlerin ardından Türkçe klavyenin yanında daha doğrusu klavyenin içerisinde mikrofon tuşunu görmeye başlıyacaksınız. Mikrofon tuşuna gördükten sonra sadece bu tuşa basarak Türkçe dikte işlemini başlattıktan sonra konuşarak yazı yazmaya başlayabilirsiniz. Tabii bunun yine yazı yazılabilecek bir yerde yapmanız gerekiyor.



Sizlere daha önce paylaşmış olduğumuz iOS 8 Türkçe dikte videosunu da altta tekrar paylaşıyoruz.

12 Yorumlar

Seninkini ekle
  1. 4
    İsmail Erkara

    Merhaba. Klavyede para birimi olarak ₺ (TL) işareti çıkıyor. Oysa ben yurt dışında yaşayan biri olarak € işaretini kullanmak istiyorum. € işaretiyse 2. alt menüde. Bunu 1. alt menüye nasıl alabilirim?

  2. 6
    Mübin

    Arkadaslar normal sesli mesaj kayit edip yollarken mikrofon sesi algiliyo. Ama dikte tusuna bastgimda sesi duymuyo. Ekranda ses dalgasi bile okusmuyo. Neden labilir

  3. 7
    Şaban Karakurt

    Yukarıda anlatıldığı gibi yapmadan önce Siri kapalı iken sesle dikte etmeyi denedim,oldu.8.1 yazılımından kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.Teşekkürler

  4. 8
    Murat GÖKÇE

    Dikteyi kullanmak için internetinizin açık olması lazım.
    Önce internetiniz kapalı ise ”Ayarlar” bölümünden ”Hücresel” bölümüne ulaşmak ve ”Hücresel Veri’yi” aktifleştirmek gerek.
    Ardından ”Ayarlar” bölümünden önce ”Genel” daha sonra ”Klavyeler” bölümüne ulaşın, ”Klavyeler” menüsünde en alt kısımda ”Dikte’yi etkinleştir’i” aktifleştirmek gerek.
    NOT: Dikte için ”Siri’nin” açık yada kapalı olmasına gerek yoktur. Siri kapalı konumda olduğunda da Dikte çalışmaktadır.

    • 9
      Hacer

      bir kaç gündür uygulamayı kullanıyorum. Şuan bile dikte ederek yazıyorum mesela fakat WhatsAppta dikte aktifken bugün değil onun dışındaki diğer tüm programlarda kullanabiliyorum nasıl düzeltebilirim. Herhangi bir ayar değişikliği de yapmadım

  5. 11
    Gokhan Gokmen

    Dikte özelliğini kullanabiliyorum fakat 5. Kelimeden sonra otomatik olarak dikteyi kesiyor. Yani maximum 5 kelime yazdırabiliyorum. Neden olabilir?

  6. 12
    Büşra

    Bende telefonumda mikrofon sorunu yaşıyorum. Arama yapabiliyor müzk dinleyebiliyor video izleyebiliyorum fakat Siri Sesimi algılamıyor sadece mikrofon varken çalışıyor aynı şekilde klavyedeki mikrofon tuşu da öyle sorun nedir acaba

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.