Apple Türkiye’de neden resmi olarak satış yapmıyor?


Apple geçtiğimiz günlerde itunes match, cloud film ve itunes mağzası gibi önemli servislerini birçok doğu Avrupa ülkesinde, hatta bazı uzak doğu ülkelerinde bile hizmete sundu. Bu servislere Türkiye’den ulaşmak bir yana, Apple daha resmi olarak ürünlerini Türkiye’de satmıyor bile. Esasında bu sene başında çeşitli kaynaklar Apple’ın İstanbul’da bir mağaza açmak için girişimlerde bulunduğunu duyurmuştu ancak bu konu ile ilgili daha sonradan başka bir gelişme yaşanmadı.

Bu yazıda Apple’ın neden resmi olarak bugüne kadar Türkiye’de satış yapmadığını sorgulayacağız ama ilk olarak bu durumdan sonuna kadar yararlanan Türkiye’nin önde gelen şirketlerine de öncelikle bir sitem göndermek gerekir diye düşünüyoruz. Öyle ki; neredeyse tüm dünyada en pahalı Apple ürünleri ülkemizde satılıyor. Amerika ve hatta çoğu zaman Avrupa ile bile fiyatlar karşılaştırıldığında Apple ürünleri ülkemizde en az % 25 daha pahalı oluyor.



Peki Apple neden ürünlerini Türkiye’de resmi olarak kendi direk satmıyor?

Esasında, gerek iPhone, gerekse iPod ürünleri olsun ülkemizde de tüm dünyada olduğu gibi hızla yayılan bir Apple cihazları kullanma çılgınlığı almış başını gidiyor. Bunlara iPad ve diğer cihazlara göre daha az da olsa Mac kullanıcılarını da eklersek ve büyüyen Türkiye ekonomisini de göz önüne aldığımızda sanki Apple çok önemli bir fırsatı değerlendirmiyor diye düşünebiliriz!

Apple finansal olarak Türkiye pazarını incelemiştir ve henüz resmen satış yapmamasının mutlaka çok iyi nedenleri vardır. Aracı kurumların yaptığı satışları hakkında elimize ne yazık ki resmi bir rakam bulunmuyor. Ayrıca olsa bile yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dehşet fiyat farkları yüzünden yurt dışından getirilen Apple ürünleri herhalde neredeyse aracı kurumların sattığı kadar vardır. Bu durumda Türkiye’de ne kadar Apple ürünleri kullanıcısı olduğunu Apple’dan başka bilen olması mümkün değil. Apple hangi ülkede ne kadar kullanıcısı olduğunu da genelde açıklamıyor.



Bu bağlamda biz de ancak bazı spekülasyonlardan yola çıkarak yorumda bulunabiliyoruz. Ve listenin başına da “Korsan” kelimesini koyarsak yanılmış olurmuyuz, bilemiyoruz!

Tek sebep korsan mı?

Jailbreak, yani telefonun sistem dosyalarına erişerek Apple’ın izin vermediği programları cihazlara yükleyebilmek tüm dünyada bilinen bir yöntem. Ve yine bu işlem sayesinden App Store’da para ile satılan ürünlerin korsan olarak cihazlara indirebilmek tüm ülkelerde bilinen ve hatta kabul edilen bir durum. Apple’ın sadece bu şekilde her sene milyonlarca dolar kayba uğradığı zaten biliniyor. Hatta bu rakamın Apple’ın yıllık kazancının % 10’a yakınana denk geldiği çeşitli araştırma şirketleri tarafından daha önce defalarca açıklandı. Bunun sadece uygulama değil, film, müzik ve hatta e-kitap satışlarının da toplamı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Biz de kendi çapımızda küçük bir araştırma yaptık ve Türkiye’de uygulama üreten ve satan bazı şirketlerle konuştuğumuzda onların da korsandan ne kadar mağdur olduğuna şahit olduk. Gerek direk uygulama satışında olsun, gerekse “in app purcshase” yani uygulama içi satın alma rakamları ile normal kullanıcı sayısı arasında % 40’a varan farklar olduğunu öğrendik. Çok basit bir hesapla, Apple’ın % 10 kaybı kabul ettiğini düşünürsek, değil % 40, % 20’nin üzerindeki kaybın Apple tarafından o ülkeyi kara listeye almasındaki birinci neden olarak görmek çok da yanlış olmaz sanıyoruz.

Bunda alım gücünün tabi ki direk etkisi vardır ve Apple da buna sadece bu şekilde de bakiyor olabilir. Yani Türkiye’den gelen mevcut kazançlar belirledikleri iş planının altında olabilir.

Apple birçok ürünün altyapısını Türkçe olarak da destekliyor. Ama genel olarak Türkçe destek da listede son sıralarda bulunuyor diyebiliriz. Örneğin Siri tam 12 dilde hizmet vermeye hazırlanırken Türkçe, bunların arasında yok!

Diğer nedenler

Son olarak belirtmek gerekir ki; sorunlar sadece jailbreak aracılığı ile korsan ürün indirmek ile kısıtlı değil. Bunun mutlaka ticari bazda yapılacak anlaşmalarla da direk alakası var. Örneğin şarkıların itunes’ta satılabilmesi için Apple’ın Mü-yap ile anlaşma yapması gerekir. Buna film şirketleri ve e-kitapları da ekleyince Apple’ın Türkiye pazarında taşları yerinden oynatacağını söyleyebiliriz. Ayrıca bu durumun Bilkom’u da çok rahatsız edeceği kesin.

Tahminimizce yakın zamanda Apple’ın Türkiye’ye resmi olarak giriş yapması pek olası değil ancak tabi kesin bir bilgiye de sahip değiliz.

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.