Türkçe Sesli notlar ve tasklar için Siri yerine iGoogleKeep


Apple’ın iPhone 4S ile getirmiş olduğu ve eksilerden Bot’ları kullananlar bilir AliceBot’a benzer bir yapıyı cep telefonumuzda ve çok kullanışlu bir şekilde Apple Siri ile entegre etti.

Ancak bunun bizim gibi Türkçe konuşan kullanıcılar için bazı sıkıntıları yok değil. Öncelikle Türkçe’yi kesinlikle tanımıyor ve yakın zamanda da Siri Türkçe konuşabilecek ya da anlayacak gibi gözükmüyor.

Tabi bu durumda Siri’nin en çok kullanıldığı mekanlardan biri araç kullanımında gerçekleşiyor. Çünkü elleriniz araba kullanımıyla uğraşırken sesle de yapmak istediklerinizi Siri’ye aktarabiliyorsunuz ve yeri geldiğinde Task yani Görevleri de sesle oluşturabiliyorsunuz. Ancak İngilizce zorunluluğu ve İngilizce aksanlarını malesef çok iyi anlayamadığından dolayı çok da kullanışlı olamıyor malesef.



Özellikle araç kullanırken aklınıza gelen bazı şeyleri özellikle ben not almakta sıkıntı çekiyorum ve fikirler, yapılacak işler unutuluyor ya da zamanında aklınıza gelmiyor.

Bunun için bir arayışa girip bu konuda Android’de Google Keep uygulamasıyla bu işin çok güzel çözüldüğünü görmek sevindirici olmakla birlikte iOS kullanıcıları için özellikle Türkçe konuşanlar için bir çözüm henüz gerçek anlamda yok.

iOS’da Google search’ü kullanmış olanlar bilirler, Google’ın sesli arama özelliği çok başarılı bir şekilde Türkçe’yi anlıyor tabi burada Google’ın search’ünün teknolojik desteği mevcut tabi. Android’de Google Keep’de de entegre olan sesle not kaydetme gerçekten başarılı.

Bunun üzerine arayışların sonucunda bir Türk firması Arte Mobil’in ürünü olan iGoogleKeep karşımıza çıktı ve açıkçası merakımızı uyandırdı.



igooglekeep-08 igooglekeep-14 igooglekeep-11

iGoogleKeep kısaca Google hesabınızla entegre olarak Task’lar oluşturmanıza ve hatta Türkçe sesle kayıt ile konuştuklarınızı direk olarak yazıya dönüştürerek otomatik olarak görevlerinizi oluşturuyor.

Uygulama tasarım olarak güzel başlıyor olmasına rağmen içinde ve menülerde kesinlikle bir iyileştirmeye ihtiyaç duyuyor. Bazı durumlarda da uygulama sesle yaptığınız kayıdı ya anlamıyor ya da başka bir sebepten boş olarak geri dönüyor. Açıkçası burada da bir uyarı mekanizmasına ihtiyaç var ve olması bilgilendirme anlamında iyi olacaktır.

igooglekeep-14 igooglekeep-13  igooglekeep-09

Ses kayıt özelliği parmağınızı tuttuğunuz süre boyunca yapılıyor ve bıraktığınızda yazı haline dönüştürülmüş yazı not olarak karşınıza geliyor ve bir kaç saniye sonra otomatik olarak kaydediliyor. Bu güzel olmakla birlikte bir ayarlar bölümü olup burada ses kayıdı bir kesre basıp kayıt sonunda bir dahga basma yöntemine çevrilmesi ve yazıya dönüştükten sonra da otomatik kaydetmenin dışında manuel olarak kapatma da olması güzel olabilir.

google-task

iGoogleKeep, adında Google Keep taşımasına rağmen aslında Google Keep alt yapıısını kullanmıyor. Onun yerine Gmail hesabınızın Task’lar bölümünü kullanıyor, ki aslında bir Gmail kullanıcısı olarak bu benim daha çok işime gelen bir özellik ve direk Gmail’in içinden ulaşılabiliyor.

igooglekeep-04 igooglekeep-06 igooglekeep-05

Uygulamada taskları silme, tamamlandı yapma özellikleri Swipe yani kaydırma yöntemiyle iyi düşünülmüş ancak yine burada bazı göresel iyileştirmeler olması gerekiyor. Özellikle bir de düzenleme seçeneği yok, bu olmadığı için yapmış olduğunuz task oluşturuluyor ve bir daha uygulama üzerinden düzenleyemiyorsunuz.

Özet olarak bu tür bir uygulamanın özellikle Türkçe sesle yazıya dönüştürmeyi  destekleyen Google tabanlı bir not ve task oluşturma sistemine ihtiyaç duyanlar için şu an güzel bir çözüm olduğunu belirtmek isterim, özellikle araç kullanırken bunu gerçekleştirebilmek gerçekten güzel. Ancak uygulamanın tam bir task yönetim sistemi olabilmesi için bazı eksikleri var, sadece Türkçe sesle kayıt özelliği ve taskları kapatıp açma özelliklerinin yeterli olup olmayacağı konusunda tabi ki şüpheler var, ancak geliştirmeler ile daha verimli ve kullanışlı bir hale gelebileceğini ümit ediyoruz.

iGoogleKeep Uygulamasını indir – Ücretli: 1,79 TL

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.