iOS 9’da öne çıkan 10 özellik


Apple’ın iOS cihazları için son yazılım güncellemesi dün nihayet piyasaya çıktı. Eğer henüz indirmediyseniz, cihazınızın ayarlar bölümünden sırası ile genel ve yazılım güncelleme seçeneklerini tıklayarak güncelleme işlemini başlatabilirsiniz. iOS 8 çalışan tüm iPad, iPod Touch ve iPhone cihazları aynı zamanda iOS 9 ile de uyumlu. Açıkçası iOS 9’u indirmemeniz için hiçbir neden yok. Güncelleme dosyası sadece 1.3 GB ve genel olarak performansı çok iyi. Zaten iOS 9 daha çok “kaporta altı” diyebileceğimiz kullanımı hızlandırma ve pil gücünü artıma üzerine yapılmış. Öyle ki Apple, iOS 9 ile pil gücünün 1 saate kadar artığını iddia ediyor. Eğer cihazınız Jailbreak’li ise o zaman tabi ki şimdilik uzak durun iOS 9’dan. Ama iOS 9 için Jailbreak’in eli kulağında olduğu söyleniyor.

Herne kadar iOS 9 daha çok performans artırıcı özellikler ile çıkmış olsa da, tabi bazı yeni özellikler de bulunuyor.  Bu özelliklerin en göze çarpanları sizin için 10 başlık altında topladık.

1. Yeni App değiştirme arayüzü

“Multi-tasking” geldi geleli Apple bir kaç kere buradaki ara yüzünü değiştirdi. Son hali ise görüntü olarak hoş ama kullanımı açıkçası pek kolaylaştırmıyor. iOS 8’e göre kartlar ekranda yanyana değilde birbirlerinin üstünü örtecek şekilde duruyor. Uygulamaları görmek için sağa değil sola doğru gitmek gerekiyor. Bu özellik asıl iPhone 6S’ler ile beraber 3D touch ile ayrı bir anlam kazanacak. Parmağınızı iPhone 6s’in sol yanına bastırarak bu ekrana geçebileceğiz ve kolayca uygulama değiştire bileceksiniz.

Z_1

2. Yeni Notlar uygulaması

Daha önce sadece düz metin ile çalışan not uygulaması  iOS 9 ile beraber daha zengin yazı ve çizim özellikleri kazanıyor. Yazı biçimlendirme seçeneklerine erişmek gayet kolay. Yeni not ekranın içine skeçler bile çizilebiliyor. Bir URL’den içerik girme ve resim eklemek de mümkün.  Geçmişde iCloud  ile kaydettiğiniz notlar otomatik olarak cihazınıza zaten senkronize oluyor ancak aklınızda olsun; iOS 9 olmayan cihazlara bu yeni notlar senkrone olmayacaktır.  Bu aynı zamanda Mac bilgisayarlar için de geçerli. Yani OS X El Capitan’a geçene kadar notlarınızı telefonunuz ve tablet ile senkronize etmek mümkün olmayacak. İşin açıkçası cihazlarınızın tamamının işletim sisteminin son sürümlere geçirene kadar yeni notlara yükseltme özelliğini kapalı tutmak tercih edilebilir.

Z_2

3. Düşük güç pil modu

Ayarlarda artık yeni bir pil menüsü var. Burada hangi uygulamanın ne kadar pil harcadığını görmekle beraber düşük güç moduna geçerek telefonunuzun pil ömürünü 3 saate kadar uzatabiliyorsunuz. Telefonunuzun şarjı % 20 ve % 10’a düştüğünde iPhone bu seçeneği otomatik olarak karşınıza çıkarıyor. Yalnız aklınızda bulunsun; bu seçeneği seçtiğiniz an daha sonra mutlaka elle kapatmanız lazım yoksa sürekli bu şekilde çalışıyor. Aslında bu özelliğin en güzel yanı iPhone’unuzu tamamen işlevlerini yitiriyor olmaması! Uyarılar, internet bağlantısı ve hatta harita bağlantıları bile çalışmaya devam ediyor. Apple bu özelliğin tam detaylarını açıklamadı ama arka plan uygulamalarının ve otomatik güncellemelerin kapandığını ve cihazın genel olarak performansının da düştüğünü söyleyebiliriz. Örneğin uygulamaların açıp kapanması biraz yavaşlıyor ve paralaks özelliği tamamen kayboluyor

Z_5_2 Z_5

4. Ana ekran arama motoru ve Pro-aktif yardımcı

Arama ekranınız artık cihazınızdaki tüm uygulamalardan içerik sunuyor. Ayrıca iPhone Siri ile diğer işleleri de pro-aktif bir şekilde öğreniyor ve size özel sonuçlar, kısa yollar ve bilgiler sunuyor.. Sıkça kullandığınız uygulamalara ve hatta bu uygulamaları günün hangi saatinde kullandığınıza bağlı olarak, daha sonra yapmak isteyebileceklerinize ilişkin akıllı öneriler sormanıza bile gerek kalmadan ekranınızda beliriyor.

Z_5

5. Wallet



Passbook uygulaması artık Cüzdan (wallet) oldu. Herne kadar ülkemizde henüz Apple Pay olmasa da Wallet uygulaması artık uçuş kartları ve benzerlerinin yanında puan toplamaya yarayan mağaza kartlarını da destekliyor. Ve de cüzdan uygulamasına ana ekranınızda iken Ana Ekran düğmesine iki kere basarak hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

wallet

6. iPad Multi-tasking

Artık iPad’in büyük ekranından yararlanarak, birden fazla işi aynı anda yapabilirsiniz. Örneğin Slide Over sayesinde, bulunduğunuz uygulamadan çıkmadan ikinci bir uygulama açabilirsiniz. Split View sayesinde ise iki uygulamayı aynı anda açık ve aktif tutabilirsiniz. Ve de resim içinde resim. Benim kesinlikle en çok beğendiğim özellik. Artık FaceTime’ı kullanırken veya bir video izlerken Ana Ekran düğmesine basıp videonuz ekranınızın alt köşesine ölçeklendire biliyorsunuz. İkinci bir uygulamayı açıp kullanmaya başladığınızda bile videonuzu izlemeye devam edebilirsiniz.

Unutmadan hatırlatalım, Resim içinde Resim ve Slide Over özellikleri iPad Pro, iPad Air veya daha yeni bir modeli ve iPad mini 2 veya daha yeni bir modeli ile birlikte kullanılabiliyor. Split View; iPad Pro, iPad Air 2 ve iPad mini 4 ile birlikte kullanılabiliyor.

z_7 Z_8

7. iPad Kısayol Çubuğu

Apple kolay kullanımlı düzenleme araçları ve metin seçmeye yönelik yeni ve kullanışlı bir yol sunuyor artık. İki parmağınızı, ekranın herhangi bir yerinde, hatta klavye üzerinde hareket ettirerek iPad’ınizdeki imleci kontrol edebilir ve istediğiniz metni seçerek düzenleyip taşıyabiliyorsunuz. Ayrıca kablosuz bir klavye kullandığınızda, daha da fazla klavye kısayolundan yararlanabilmek mümkün.

Z_9

8. Android’den iOS’a geçiş

Bunu özellikle koyuyorum ki helen Android kullanmakta ısrar eden arkadaşlarınızı ikna edebilmeniz daha kolay olsun diye 🙂

Evet, Apple’ın artık bir Android uygulması var (çok yakında bir tane daha olacak ki o ada Apple Müzik). Bir Android cıhazından iOS cihazına kablosuz olarak geçiş yapmak için Android cihazınıza  “iOS’e Taşı” uygulamasını indirmeniz yeterli. Bu uygulama, kişilerinizi, mesaj geçmişinizi, kamera fotoğraflarınızı ve videolarınızı, web yer imlerinizi, mail hesaplarınızı ve takvimlerinizi aktarmanızı sağlıyor.



z_10

9. Yeni Siri komutları

iOS 9 ile beraber Siri biraz daha Türkçesini geliştirmiş görünüyor. Artık Siri’den fotoğraf ve videolarınızda, tarihlerine, konumlarına ve albüm adlarına göre arama yapmasını isteyebiliyorsunuz. Siri size Safari, Mail ve Notlar gibi uygulamalarınız dan baktığınız ve daha sonra takip etmek istediğiniz konuları hatırlatabilir. Bir mail’i yazmayı yarıda bıraktıysanız, “Bu gece bana bunu hatırlat” diyebilirsiniz. Veya Harita’da daha sonra uğramak istediğiniz bir yere bakıyorsanız, otomobilinize bindiğinizde bunu anımsatmasını da isteyebilirsiniz.

siri turkce

10. Daha küçük güncelleme dosyaları ve uygulamalar

Apple yeni geliştirdiği yazılımsal değişiklikler sayasinde artık hem işletim sistemi alanı hem de bu yeni yazılım dilini kullanan uygulamalar cihazınızda daha az yer kaplayacak. Ama yine 16GB iPhone günümüz kullanımları için yeterli değil onu söyleyelim.

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.