iPhone kameranızdan maksimum verimi nasıl alırsınız?


Bizim de sık sık takip ettiğimiz ve kaynak olarak kullandığımız 9to5Mac sitesinde bugün Ben Lovejoy isimli yazarın “iPhone kamerasi icin tüyolar” isimli makalesi gerçekten benim gibi iPhone ile çok fotoğraf çeken ve tek fotoğraf makinası iPhone olan biri için çok faydalı bir yazı olmuş. Ben de hemen bilgisayarimin başına geçip bu test edilip kanıtlanmış makaleyi birazdan kendimce doğaçlamalar sizler için derlemeye çalıştım. Siz de benim gibi iPhone’unuz ile çok fotoğraf çekiyorsanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

1. Telefonunuzu düşük ışıklı çekimlere hazırlayın

Düşük ışıklarda en iyi verimi almak telefonunuzu, yani dolayısıyla kamera lensini mümkünse hiç hareket ettirmeden fotoğraf çekme işini gerçekleştirmeye çalışın. Bunu bir tri-pod ile ya da telefonunuzu sabit bir yere koyarak yapabilirsiniz.

2. Ses tuşları ile çekim yapın

Çekim aksiyonunu ses düğmeleri ile yapın. Bu şekilde telefonunuzun titreme ihtimali daha da azalıyor.

3. Çoklu çekim yapın 

Ses tuşuna parmağınızı basılı tutarak birkaç resim birden çekin. İlk başımda belki biraz telefonunuz titrer ama parmağınızı basılı tutarak çekmeye devam ederseniz sonraki fotoğrafların daha iyi olma ihtimali çok yüksek olur.

4. HDR özelliğini hep açık tutun



“High Dynamic Range” bir fotoğrafda karanlık yüzey ile aydınlık yüzey arasındaki ışık farkını ortadan kaldırmak için  birden fazla fotoğraf çekip onları birleştirmek sureti ile fotoğrafın dinamik kademesini artırıyor ve bu şekilde daha olgun ve gerçeğe yakın ışık yansımalı fotoğraflar elde edilebiliyor.

5. Flaş’ı kapalı tutun

Eğer çekim hedefiniz bir iki metreden uzaksa flaşın hiçbir  yararı olmadığı gibi zararı bile olabiliyor. Ayrıca bir insanın suratında flaş genelde fotoğraf için iyi etkiler yapsa da etrafındaki nesnelerin neye uğrayacağını kestirmek zor oluyor. Bu konudaki en güzel tavsiye iPhone’unuzu hiç kımıldatmadan önce flaşsız sonra flaşlı bir çekim yaparak her iki sonucu da karşılaştırmak olacaktır.

6. Işığın nereden geldiğine dikkat edin

Herkesin bildiği bir şeydir muhtemelen bu ama tekrarlamakta yarar var; ışığın kaynağının nereden geldiğine dikkat edin ve her zaman ışığı arkanıza alarak çekim yapın.

7. Ön araştırma

Eğer bir geziye gidiyorsanız ve iPhone’unuzla kaliteli fotoğraflar çekmek istiyorsanız gideceğiniz yerleri internet’te araştırırken gözünüze çarpan resimlere dikkat edin ve aynı açıları tutturmaya çalışın.

8. Tüm açılardan çekim yapın

Bazen iPhone’un ekranından gördüğünüz, basıldığında veya daha buyuk bir ekranda gördüğünüz fotoğraf ile aynı keyfi ve hissiyatı vermeyebilir. O yüzden özellikle bir mekan ya da bir doğa güzelliğinin fotoğrafını çekiyorsanız bir kaç açıdan çekmek yararlı olacaktır.



9. Mesafeyi dikkate alın

iPhone’ların gerçekten çok başarılı kamera donanımları var. Ancak unutmayın ki sonuçta oldukça küçük lensler ile çalışıyorlar. O yüzden bir sima fotoğrafı ile bir kompozisyon fotoğrafı uzaklıkları farklı olması gerekiyor. Sima çekerken yakın, bir alanı kapsayan çekim yaparken uzak olmak daha iyi sonuçlar verecektir.

10. İki boyut

Günün sonunda çektiğiniz fotoğrafın üc boyutlu bir sahnenin iki boyutlu yansıması olduğunu unutmayın. Bu yüzden çekim yaptığınız alanın derinliğine dikkat edin. Bazen o derinlik çektiğiniz fotoğrafı kalıcı yapabilir.

Şimdilik bu kadar. Eğer sizin vermek istediğiniz başka tüyolar varsa, lütfen bizimle paylaşın.

Kategoriler

1 Yorum

Seninkini ekle

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.