iPhone yedi medi yok, iPhone sekiz, sekiz, sekiz..


Eylül ayı uzun senelerdir olduğu gibi yine Apple’ın başta yeni iPhone’lar olmak üzere bir çok yeni ürün ve yazılımı tanıtacağı ay olacak. iPhone 7s’ler, Apple Watch 3, 4K Apple TC, iOS 11 ve iPhone 8!

iPhone 8 diyoruz ama asıl ismin bu değil de iPhone Pro, iPhone Edition, iPhone X (10. yıl dönümü olması nedeniyle) veya sadece iPhone olma ihtimali var. Fakat gerçek olan bir şey var; bu sene Apple her sene olduğu gibi sadece S modelleri yerine iPhone’nun 10. yıl dönümü kutlaması nedeniyle tamamen yeni bir iPhone çıkaracak. Ve de her sene olduğu gibi güvenilir kaynaklardan gelen bilgilerle bu telefonun % 90 nasıl olacağını biliyoruz.



Yeni kasa, yeni dizayn!

iPhone 8 (kesinlikle bu isim olmayacağına eminim ancak internet dünyası geçici olarak bu ismi kullanmayı kabul etmiş gözüküyor), birçok açıdan daha önce herhangi bir iphone’da görülmemiş görsel değişikliğe sahip olacak. Değişikliklere ön ekran görünüşü ile başlıyalım.

Çeşitli donanım üretici firmalardan gelen çizimler, güvenilir analistlerin raporları ve grafik tasarımcıların uygulamaları ile iPhone 8’in ön yüzü resimlerde bile harika gözüküyor. iPhone neredeyse boydan boya ekran olacak. Ekran ile ana kasa arasında 4mm’lik bir çerçeve olacak. Telefonun çerçevesi metal, ön ve arka yüzü ise aynı iPhone 4 ve 4s’lerde olduğu gibi cam olacak (güle güle çökük ve çizikler, hoş geldin çatlak ve kırıklar).

Güle güle Touch ID…

Apple geçen sene iPhone 7’lerle beraber ana ekran düğmesinin basmalı mekanizmasını titreşimle çalışan düz kapasitif bir sisteme çevirmişti. Bu sene ise ana ekran düğmesi tamamen sanal bir sistemle çalışacak. Kısacası ana ekran düğmesi gidecek yerine yazılımla çalışan ve gerektiği durumlarda ortaya çıkan sanal bir ana ekran kullanım düğmesi belirecek. Burada net olan bir şey var; Touch ID artık telefonun alt tarafında olmayacak. Peki nerede olacak? Yazının ilerleyen bölümlerine detayları bulabilirsiniz. Net olmayan ise şu; telefonun alt kısmında, yani ana ekran düğmesinin olduğu yerde nasıl bir sistem olacak? Dedikodulara göre Apple bu kısmı interaktif bir yazılım ile kullanıma sunacak. Ana ekran düğmesi ile beraber diğer aksiyon ve geçiş menüleri yazılım ve uygulamalara göre değişecek. Bakın bazı tasarımcılar nasıl yorumlamış bu kısmı:

Kamera ve ses eklentisi

Değişebilen alt menü

Ön kısmın dizaynını anlatmaya devam edelim. Ekran LCD yerine OLED olacak. Ekranın üst kısmına şuan için “Sensor Area” yani alıcılar bölümü deniyor. Burada  FaceTime kamera, ışık algılayıcısı, 3d kamera algılayıcısı, lazer ışığı, hoparlör ve mikrofon olacak. Solda ses düğmeleri, sağda ise uzunlamasına büyümüş güç düğmesi ve sim kart girişi olacak.

Cihazın arkasında da önemli değişiklikler var. Öncelikle yukarıda bahsettiğim gibi tamamen cam olacak. Çift kamera sistemi yatay değil dikey olarak konumlandırılmış. Hem ön hem arka kameraların 3d algılama teknolojisine sahip olacağı tahmin ediliyor. Kameralarda bunun dışında ne gibi değişiklik ve donanımsal yenilikler olacak henüz belli değil.

Face ID

Apple takipçileri tarafından son zamanlarda en çok konuşulan konu Touch ID ve Face ID. Senenin başında birçok yorumcu Apple’ın şapkadan tavşan çıkarıp Touch ID’yi ekranın altına koyabileceğini tahmin ediyordu. Zaman geçtikçe bunun mümkün olmadığı ve Touch ID’nin telefonun arkasına, hatta güç düğmesine konabileceği konuşuldu. Sızan prototipler telefonun arkasında touch id olmadığını kanıtladıktan sonra geriye iki ihtimal kaldı; ya touch id güç düğmesinde olacak ya da Apple touch ID’yi tamamen kaldıracak. Ve de şuan itibari ile tüm kaynaklar Touch ID yerine yeni Face ID, yani yüz tanıma sistemi geleceğini işaret ediyor.

iPhone 8’de bir çeşit yüz tanıma sistemi olacağı kesin! Peki bu gerçekten süper çalışan Touch ID’nin yerini alabilir mi?

Otoriteler ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı diyor ki, Face ID ne kadar iyi çalışırsa çalışsın Touch ID’nin yerine alamaz. Karanlıkta, Apple Pay kullanırken, sakal bıraktığında, sonradan saçını kestirdiğinde ya da kışın üzerinde atkı şapka olduğunda verimli çalışması mümkün değil. Ayrıca Touch ID kadar güvenli ve hızlı olamaz. Diğer kısmı ise bunu yaparsa ancak Apple’ın yapabileceğini ve muhtemelen Apple’ın tüm bunları düşünüp piyasada yüz tanıma fonksiyonu bulunan telefonların çok daha ilerisinden bir sistemle bu işi çözebileceğini düşünüyor. Biraz da bu Face ID ile ilgili sızan haberleri paylaşalım ama öncelilke ben kendi fikrimi de söylemek istiyorum. Ben de şahsen endişelenenler safhalarındayım. Eğer Face ID çok iyi olduğu için Apple Touch ID’den vaz geçiyorsa sorun yok ama sanki daha çok Touch ID’yi ekranın altına koyamadığı için Face ID’ye geçiş yapıyormuş gibi bir durum da söz konusu. Tüm bunların cevabını bulmamıza sadece 2 -3 hafta kaldı.

Face ID için bundan iki sene önce Apple’ın satın aldığı bir yüz tanıma üzerine yazılım geliştiren şirketin bu teknolojinin sağlayıcısı olacağı tahmin ediliyor. RealFace isimli bu şirket 3d yüz tanımı yazılımlarının dünyadaki en gelişmiş yüz tanıma sistemi olduğunu iddia ediyor. Bu şirketin demo video’larından (ki bunlar artık youtube’dan kaldırılımış durumda) yüz tanıma sisteminin güvenlik açısında çok gelişmiş olduğu anlaşılıyor. Herhangi bir foto, video ve hatta heykel ile bile sistemi aldatmak mümkün değil. Yüz tanıma işlemi sadece saliseler sürüyor ve yazılım zamanla yüzünüzü tanımaya devam ediyor. Örneğin, saçınızı kestirip sakalınızı uzattıysanız bile sistem yüzünüzün birçok kesimini güvenlik tanımı için kullandığından dolayı suratınızdaki değişiklik de yazılımın bilgi bankasına yeni bir bilgi olarak ekleniyor.

Tabi yazılım kadar donanım da bu sistemin iyi çalışması için önemli. Apple sistemin karanlıkta çalışması için iki tane lazer ışık saçıcıyı kameraların yanına yerleştirmiş. Bu durumda zifiri karanlıkta bile yüz tanıma sistemi çalışmaya devam edecek. Ayrıca kamera lensleri telefon suratınızdan uzakta iken bile veya masada yatık olarak bile duruyor olsa da yüz tanımlama işlemini aynı güvenlikte yapmaya devam edecek. Yalnız tabi nasıl Touch ID eldiven varken çalışmıyor ise, Face ID de başınızda maske, atkı vs. var iken çalışmayacaktır.

Face ID kameralarının diğer bir özelliği ise retina tanıma ve göz hakaretlerini tekip edebilecek olması. Örneğin iOS 11 beta yazın dizinin içeriğinde iPhone’a bakarken sesli mesajları sessize al diye otomatik bir komut bulunuyor. Retina tanımanın başka hangi durumdalar kullanabileceğini ise şu anda kestirmek çok zor.

Kameralar

Apple bu seneden başlayarak “Augmented Reality (AR)” yani artırılmış gerçeklik üzerine çok büyük yatırımlar yapmaya başlıyor. Bunun başlangıcı zaten iOS 11 ile olacak. Tüm iPhone ve iPad’ler iOS 11 ile beraber işletim sisteminin içine gömülmüş AR yazılımı taşıyacak. Bu özellik tüm program üreticilerine açık ve daha beta sürümde olan bu özellikle yazılımcılar şimdiden harika uygulamalar yaratmaya başladılar bile. Apple iPhone 8 ile AR’ı daha da kullanılır hale getirmeye başlayacak gibi gözüküyor. Öyle ki iPhone 8’deki arka kameralar daha iyi AR kullanımı sunmak için enlemesine değil boylamasına olacak.

Üreticilerden sıza ve iPhone 8’e ait olduğu söylenen kamera modülü

Hem ön hem de arka kameralarda 3d algılama hem yazılımsal hem de donanımsal olarak desteklenecek. Tüm kameralarda gerek pixel gerekse lens sistemlerinin de iPhone 8’in zaten çok iyi olan iPhone fotoğrafcılığını daha da iyi noktaya taşıyacağı kesin. Her sene olduğu gibi kameraların gerçek gücünü Apple sunumu yapana kadar bilemeyeceğiz.

Pil ve Şarj

Bu sene hem iPhone 7s’lerde hem de iPhone 8’de bazı önemli pil ve şarj değişiklikleri olacak. iPhone 8’de pil yapısının değişip L harfi şeklinde cihazın içine yerleştirilecek. Bu daha büyük ve daha hızlı şarj olacak bir sistemin habercisi. Yalnız iPhone 8’de özellikle Face ID ile güç kullanımı çoğalacağı için ben şahsen pil ömrünün yine bir günden fazla olacağını sanmıyorum. Hızlı şarj ise geç kalmış bir özellik. Yalnız bunun cihazın içinde gelen şarj aleti ile değil sonradan alınması gereken USB-C ile çalışan bir şarj cihazı ile olacağı tahmin ediliyor.

Ortadaki yuvarlak alan kablosuz şarjı algılayacak bobin

Asıl yenilik ise kablosuz şarj. Apple bu konuda rakiplerine göre çok geç kaldı ancak bence doğru nedenlerle. Apple Watch’taki şarj sistemi o tür ve boydaki bir cihaz için gerekliydi ve Apple bunu en güzel şekilde hayata geçirdi. Günümüzdeki kablosuz şarj aletleri ise adına layık değil. Cihazınızı şarj etmek için yine bir bağlantıya ihtiyacınız var; tek fark kabloyu telefona takmak yerine telefonu güç kaynağının üzerine koyuyorsunuz. Hem iPhone 7s’lerde hem de iPhone 8’de kablosuz, yani indüksiyon şarj sistemi olacak. Bu kadar sene bakledikten sonra Apple’ın Apple Watch da olduğu gibi şık ama teoride diğerleriyle aynı işi yapan bir indüksiyon şarj cihazını iPhone’lardan ayrı olarak satacağı tahmin ediliyor.

fabrika uretim sirasinda cekilmis bobinlerin resmi

İşlemciler

10-nanometer A11 işlemci, yeni iPhone’ların beyni olacak. Her sene olduğu gibi daha hızlı ve daha az pil harcayan bir işlemci olması bekleniyor. Yine M serisi (M11) hareket işlemcisi de yeni işletim sistemini bir parçası olarak devam edecektir. Bu sene yeni bir işlemci daha cihazlara eklenecek. Apple’ın bu işlemciye “Apple Neural Engine” yani “Sinir Sistemi” olarak adlandıracağı ve bu işletim sisteminin Siri, Face ID ve diğer yapay zeka işlemlerinin sadece bu mikro-devre sistemi ile çalıştıracağı ve bu sayede sürekli çalışan, kendi bilgi işlemini yapan ama daha az pil harcayan bir donanım olması bekleniyor.

Ekran

Ön kısmın dizaynını anlatırken ekranın LCD yerine OLED olacağını yazmıştık. Bu şu manaya geliyor, siyah ve beyazlar daha derin olacak, daha az pil yiyecek ve daha canlı görüntülere ulaşmak mümkün olacak. Ayrıca OLED’ler pixel yanmasına daha dayanıklı olduğu için ekranda saat ve tarih gibi görüntüler kalıcı olarak kullanılabilir. Ekran neredeyse bir uçtan uça tüm telefonun ön yüzünü kaplayacağı için cihazın büyüklügü iPhone 6 ve 7’den çok da farklı olmamasına rağmen ekran büyüklüğü 5.8 inç olacak. Yani Plus modellerden daha büyük. Ancak üsteki sensörler bölgesi ve altta olacağı tahmin edilen fonksiyon kısmını çıkarınca 5.1 inç net kullanım alanı kalıyor. Ancak yine iOS 11’de bulunan kodlar bu bölgenin ölçümünün kullanıcı tarafından değiştirilebileceğini işaret ediyor. Yani uygulama, resim, video ve safari sayfaları tüm ekranı kaplayacak şekilde çalışacaktır ki bu da ekranın kullanımın alanın 5.8 ince ulaşacağını işaret ediyor. Ayrıca üst kısımdaki kamera ve sensörlerin bulunduğu kesik kısımın etrafı bile uygulamalar tarafından kullanılabilecek gibi gözüküyor.

Boyut karsilastirmasi

Ekranla ilgili bir diğer önemli ayrıntı ise 120hz Pro-motion. Bu özellik son çıkan 10.5 inç iPad’lerde var ve açıkçası belirteyim ki bence yeni iPhone ekranındaki en büyük farkı bu yaratacak. 120 Hz yenileme hızını destekleyen ProMotion teknolojisi sayesinde, filmler ve videolar harika görünüyor, oyunlar kusursuz bir akıcılıkla oynanabiliyor. Hız, inanılmaz bir güzelliğin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ekrana dokununca her şeyin daha duyarlı olduğunu hissediyorsunuz.

Renkler

iPhone 8’in üç ayrı renkte çıkması bekleniyor. Siyah, gri/beyaz ve bakır rengi. Bakır rengi yeni bir model olacak ve benim tahminim bu rengin seçilmesinin nedeni tüm modellerde ön tarafın tamamen siyah olacak olması ve bu yüzden çok zıt bir renkle ahengi bozmamak.

Çin sitelerine düşmüş ve gerçek olduğu tahmin edilen maket kopyalar

Fiyat

Hiç sormayın. Apple’ın bu tamamen yeni iPhone için 1,000 dolar sınırını zorlayacağı söyleniyor. 64gb giriş modeli fiyatının 1,000 dolar’dan başlayıp özellikle ülkemizde uzaya doğru gitmesi bekleniyor. Yani 5,500TL civarı. Ayrıca iPhone 8’in sadece 64gb ve 256gb hafıza modelleri ile çıkacağı tahmin ediliyor.

Diğer ayrıntılar

iPhone 7’de olup da iPhone 8’de olmayan bir şey olacağını tahmin etmiyorum. Tabii ki Touch ID hariç. Ya da tam tersi. Yani mesela 3.5mm kulaklik girişinin geri gelme ihtimali yok. Ayni şekilde fiyatı yüksek olacağı için paketin içinden fiş, kablolu kulaklık, şarj kablosu dışında bir şey çıkacığını sanmıyorum. iPhone 8’in su ve toz geçirmemeye daha dayanıklı olması bekleniyor. İnternet ve hat bağlantısı için daha geniş bant desteği ile beraber Bluetooth 5, Bluetooth 4.2 yerine bir ihtimal iPhone 8’de olabilir. iOS 11 kuşkusuz iPhone 8’de diğer iPhone’lara göre bazı farklılıklara sahip olacaktır. Ana ekran düğmesi, fonksiyon bölgesi ve sensor bölümünün etrafı için farklı yazılımsal çözümler olacağını biliyoruz. Bunlara netleşmiş olan kontrol menüsü değişikliği var. Hatta iOS 11 beta kodlarının içinde bunu anlatan bir video var:

Çıkış tarihi

iPhone 8’lerde ilk birkaç ay, hatta önümüzdeki senin başında bile stok problemi olması bekleniyor. Şu an için tahminen Apple’ın 4-10 Eylül arası tanıtım yapıp 20 Eylül civarı da Avrupa ve Amerika da ön siparişe açması bekleniyor. Ülkemizde satışı Ekim sonu belki Kasım’ı bile bulabilir.

Yazının son bölümünden iOS 11’de bulunun ipuçları ve tasarım çizimlerinden esinlenerek yapılan % 99 doğru olduğunu düşündüğüm harika iPhone 8 fotoğrafları ile sizi baş başa bırakıyorum.



 

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.