iPhone X: Apple’ın yeni muhteşem Amiral Gemisi Telefonu (iPhone 10)


Uzun zamandır beklenen ve bizim de paylaştığımız gibi özellikleri sızdırılan özel sürüm iPhone nihayet açıklandı ve adı da “iPhone X” (Konuşmada “iPhone 10” olarak telaffuz edilecek, Apple X’i Roma Rakamı olan 10 olarak kullanmış ve bu iPhone’un çıkışından bu yana 10 yıl geçmesine istinaden üretilen özel bir model olmuş oldu). Apple’ın sunduğu yeni süper amiral gemisi telefonu, ön yüz fotoğraf makinesine ve yeni Face ID sensörlerine uyacak şekilde üstten çentikli uzun zamandır beklenen kenarlardan uca ekrana sahip. Ayrıca, kablosuz şarjı destekleyen ilk iPhone’lardan biri (yeni iPhone 8 modelleri ile birlikte).

iPhone X, hem ön hem de arkada cam materyal bir yapıya sahip ve yanlarda “cerrahi sınıf” adı verilen paslanmaz çelik bulunuyor. Suya dayanıklı ve iki renk ile birlikte geliyor: Uzay Gri ve Gümüş. Aynı zamanda, iPhone X iPhone’lar arasında en yüksek piksel yoğunluğuna (458ppi) ve True Tone özelliğine sahip ilk OLED ekran. Apple, bunu Super Retina ekranı ile tanıttı. Diagonal olarak 5.8 inç ölçülerinde ve 2436 x 1125 çözünürlüğe sahip.

 

Apple 10 yıl önceki iPhone’dan bu yana kullanılan Home butonu kaldırdı ve telefonun alt kısmından yukarı doğru hızlıca kaydırılarak açılıyor. Tabi artık Touch ID parmak izi sensörü de ortadan kalkmış oluyor.

 

Peki o alıştığımız TouchID parmak izi rahatlığındaki güvenlik nasıl sağlanacak? Yerini alan yöntem Face ID olarak adlandırılıyor ve adından da anlaşılacağı gibi: telefonu sadece baktığınızda kilidini açıyor, ardından sizin sadece yukarı kaydırmanız yeterli.

 

Telefon üstündeki çentikteki teknolojiyi temel alan teknoloji: ön kızılötesi (IR) sistemi ve ön ışıklı kamerayla bir araya getiren taşmalı aydınlatıcı, karanlıkta bile tanınabilmesini sağlıyor. Hatta Apple, gerçek zamanlı olarak yüz tanımayı işlemek için çift çekirdekli bir özel yonga tasarımına dayalı özel bir sinirsel motor oluşturmuş.



Apple’a göre Face ID, Touch ID’den daha güvenilir bir yapıya sahip. Apple, bir başka kişinin telefonuna bakabilmesi ve Face ID ile kilidini açabilmesi için 1.000.000’da 1 şansa sahip olduğunu iddia ediyor (bu şans, kullanıcıyla genetik soy paylaşan insanlar için artmaktadır, bu nedenle her zamanki gibi ikizinize karşı dikkatli olun). Bu oran TouchID’de 50.000’de 1 olarak ifade edildi. Yeni yüz kimlik doğrulaması, Apple Pay ve zaten Touch ID’yi destekleyen tüm üçüncü taraf uygulamaları ile de çalışacak.

 



Multitasking artık bir home butonu olmadığı için, insanların uyum sağlamaları iöin biraz zaman ihtiyaç olabilir. Aynı zamanda şu anki gösterilen demoda video ve oyunlar üstünde çentik olarak görünen alan mevcut. Buradaki alanlarda kayıp oluşuyor. Ancak bunun app developer’larca o alanı kapsamadan biraz daraltarak çözülebileceğini düşünüyoruz.

IPhone X’in çift 12 megapiksel arka kameraları her iki lens üzerinde optik görüntü sabitleme ile donatılmış durumda. Apple, önceki kuşaktan daha büyük ve daha hızlı diyor ve ana kamera f / 1.8 diyafram değerine sahipken, telefoto objektifi f / 2.4 diyafram değerine sahip. İki kamera arasında, daha önce olduğu gibi iki kat daha fazla sahne aydınlatması sağladığı iddia edilen dörtlü LED True Tone flaş var.

iPhone 8 ile birlikte getirilen yeni A11 Bionic işlemci elbette iPhone X’de mevcut. İki performans çekirdeği, dört yüksek verimli çekirdeği ve Apple tarafından tasarlanmış GPU’ya sahip. Bu, Apple tarafından şirket içinde neredeyse tamamen tasarlanmış bir altı çekirdekli SoC, ayrıca Apple, oldukça gelişkin ARKit aracılığıyla artırılmış gerçeklik uygulaması için dahili işleme ve görüntüleme donanımını optimize etmek için çalışmış.

IPhone X, Samsung ve LG’nin en yeni amiral gemisi aygıtlarının yanı sıra yeni iPhone 8 modelleri tarafından desteklenen Qi kablosuz şarj işlemini destekliyor. En büyük akıllı telefon satıcıları arasında böyle bir evrensel anlaşma ile nihayet birleşik kablosuz şarj standardının kök salmasına ve daha fazla kamusal alana ve yere nüfuz etme şansı var.

Apple şarj işlemini desteklemek için, tüm mobil cihazlarının kablosuz şarjını birleştirmek için kablosuz bir şarj yastığı da sundu ve bu genel sistemi AirPower olarak adlandırdı. AirPower şarj yastığı gelecek sene satışa çıkacak.

iPhone X, LTE Advanced ve Bluetooth 5.0 standardını destekliyor, şu an için Bluetooth 5 ile kullanabileceğiniz hiçbir gerçek araç gereç veya aksesuar bulunmamaktadır.

 

iPhone X : en düşük 64GB’lık modelinin fiyatı 999$’dan başlıyor, 27 Ekim’de Ön Siparişe açılacak ve 3 Kasım’da satışına başlanacak, Türkiye fiyatları ve ne zaman çıkacağı şu an için belli değil.

 

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.