‘Sanat’ avucunuzun içinde


Sanatseverler için özellikle yurtdışında bir çok kaynak olmasına rağmen Türkçe veya Türkiye ile ilgili içerikler elle sayılacak kadar az bulunuyor. Ülemizde maalesef hepinizin bildiği gibi büyük bankaların desteğiyle sanat faaliyetleri sürüyor diyebiliriz. Özellikle ülkemizde sanatın bir gereksiz zaman, para harcama ve lüks olarak nitelendirildiğini saptamak o kadar da zor olmasa gerek.

Özellikle sanat etkinliklerine ulaşmak belirli yayınları ve siteleri takip etmekten geçiyordu, ta ki büyük bankalarımızdan Akbank (Akbank Sanat) ve İş Bankası’nın (İş Sanat) sanata göstermiş oldukları destek ve değerle iPhone’a çıkarttıkları uygulamalar gelene kadar. Ak Sanat ve İş Sanat uygulamalarını burada aynı başlık altında sunmak aslında en iyisi olacak çünkü sanat takip edenler firma bağımsız sanatın peşinde koştuklarından hangi kurumun düzenlediği önemli olmadan sanata tam anlamıyla iphone dokunuşuyla dokunabilecekler 🙂

Akbank Sanat
Sanat etkinlikleri ve programları hakkında bilgileri, detayları ve mekan bilgilerini içeren iPhone uygulamasını ilk olarak geçtiğimiz yılın son aylarında Akbank Sanat çıkartmıştı. Akbank Sanat ağırlıklı olarak kendi gerçekleştirdikleri etkinlikleri türe ve tarihe göre sıralayarak gösterim modelini benimsemiş bir uygulama.Uygulamada listelenen etkinlikler seçildikten sonra detayını görebilir, konumunu haritada görebilir aynı zamanda haber ver seçeneği kullanılarak hatırlatma seçeneği ile haberdar edilebilirsiniz. Aynı zamanda etkinliği popüler sosyal platformlar Facebook, Twitter ve FriendFeed’de paylaşabilir aynı zamanda email ile iletebilrisiniz. Email seçeğinde otomatik olarak etkinliğin adı başlık kısmına yazılmakta ve içerik kısmında da Akbank Sanat web sitesi linki otomatik olarak yerleşiyor.

Uygulama açılırken size konum bilgisini kullanmak istediğini belirterek, ana menülerinde bulunan sanat kurumları, müze ve galeri adreslerine olan mesafenizi de ölçerek km cinsinden gösterebiliyor. Aynı zamanda mekanların detayına girdiğinizde mekanla ilgili bir resim, konum ve iletişim (adres, telefon, email) bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.



Haberler kısmında ise adı üzerinde haberler yer alıyor ancak şu an 12 tane haber var ve bunların birinci sırasında Akbank Sanat iPhone uygulamasının çıkmış olduğunu yazıyor, bu biraz tuhaf geldi çünkü neredeyse 6 ay oldu uygulama çıkalı 🙂 Sanki haberler bölümünde biraz güncellemeye ihtiyaç var.

Arma bölümünde ise uygulamanın içerisinde yer alan etkinlikleri arayabiliyorsunuz, yapmış olduğum denemelerde etkinlik içeriğinin içinde geçen kelimelerde de arama yaptığını fark ettim. Bununla belli bir konu üzerinde ilgii alanına sahipseniz ve bir etkinlik olup olmadığını merak ediyorsanız oldukça kullanışlı bir özellik.

İş Sanat
İş Sanat uygulaması oldukça taze, aslında bu yazıyı yazmama sebep olan uygulama diyebilirim. Uzun zaman önce Akbank Sanat uygulmasını kurmuş kullanıyordum ancak aklıma gelip de bir incelemesini yazmak gelmemişti. Neyseki imdada İş Sanat yetişti..

İş Sanat uygulaması oldukça derli toplu sade vekullanışlı bir yapıya sahip. Sadece bazı yerlerde ana menüye nasıl dönerim diye merak edip İş Sanat logosuna bastığımda geri gittiğini görünce sevinmiştim, bunun dışında oldukça düzgün bir menü yapısına sahip 🙂 Yaklaşık olarak Akbank Sanat uygulamasından 6 ay sonra çıkması İş Sanat’ın bu konuda o zamandan beri üstüne ne koyabiliriz diye düşünmesine sebep olmuş olsa gerek. Aslında Akbank Sanat bu uygulamaların ilki olduğu için uyandıran da onlar olmuş tabi ki.

Uygulamada ana ekran aslında basit ayırt edici bir menü. Aslında güncel etkinlikler konusunda 2 farklı kategori oluşturulmuş. Birincisi ‘Nerede Ne Var’, diğeri ise ‘Etkinlikler’. Nerede Ne Var daha çok bir çok mekandan içeriklere sahip, Etkinlikler ise sadece İş Sanat’ın düzenlediği ve sunduğu etkinlikleri içeriyor. Burada aslında farklı mekanların etkinliklerinin de sunulması Akbank Sanat’dan farklılaşmanın en önemli ayrıntısı. Nerede Ne Var’da Istanbul Modern, Rezan Haz Müzesi, Santralistanbul gibi bir çok farklı kurumun etkinliklerini görebiliyorsunuz.



İş Sanat harici mekanlardaki etkinliklerle ilgili sadece detay bilgi ve Facebook, Twitter ve Email ile paylaşma seçenekleri bulunuyor. İş Sanat’ın kendi etkinliklerinde ise ayrıca bilet satın alma seçeneği ve mekanın konumunun gösterimi ve nasıl giderim özelliği ile rota çizimi de mevcut. Satın alma seçeği dediğimizde tabi ilk akla gerçekten uygulamadan satın alınabiliyor mu sorusu geliyor, aslında direk olarak uygulama kendi içinde Biletix’in ilgili etkinlik sayfasına gidiyor ve bundan sonrası burada gerçekleşiyor. Burada Safari web tarayıcısında açma seçeneği eklenmiş olsaydı daha iyi olabilirdi, çünkü Biletix sayfasını görüntülediğiniz esnada hiç ekstra bir kontrol bulunmuyor sadece X kapatma tuşu konulmuş. Buna basarak uygulamaya geri dönmüş oluyorsunuz.

Uygulama geçmiş aylardaki etkinlikleri de gösteriyor, böylece kötü de olsa kaçırdığınız etkinlikleri görebiliyorsunuz. Arama özelliği ise sadece belli alanlarda yapılıyor gibi gözüküyor. Etkinlik metinleri içerisinde bir arama varmış gibi görünmüyor, en azından benim denemelerimden çıkarttığım bu. Aramada bir sonuç dönmez ise bunu anlamak biraz güç oluyor çünkü hiçbir şey yazmıyor bomboş bir sayfa görünüyor ve herhangi bir dönen veya hareket eden bir şey olmadığı için aramanın devam edip etmediğini yada bittiğini anlamak biraz güç.

Güncel Haberler bölümü şu an yeni çıktığı için bir tek bileti tükenene etkinlikleri belirten bir yazıdan ibaret. Ancak haberler bölümü bu kadar özensiz olacaksa biraz sıkıntı doğurabilir, çünkü ne başlığı ne de başka bir belirteci yok. Böylece haberin ne olduğunu anlamak güç olabiliyor. Ama bu kısım sanıyorum ki yeni haberlerle farklılaşabilir.

İletişim bölümünde İş Sanata merkezlerinin adres telefon ve email adresleri yer alıyor aynı zamanda, E-Bülten aboneliği seçeneği mevcut böylece etkinlik haberlerinden haberdar olabilmeniz sağlanacak gibi duruyor.

Devamı gelir mi..
Bu iki uygulama gerçekten bu konuda bir boşluğu her ne kadar bazı eksiklikleri olsa da doldurmaya çalışıyor. Ama beklentimiz diğer sanat kurumlarının da bu konuda kendi etkinliklerini paylaşabilecekleri ve özellikleri bu uygulamaların üzerine koyacak şekilde sanat severlerin hizmetine sunmalarını temenni ediyoruz. Herhalde bunun devamı Yapı Kredi Kültür Sanat’tan gelir, biri bizi duyuyorsa gelmeli diyelim 🙂

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.