iPhone 4S inceleme: Siri


Siri, Apple’ın üzerinde durduğu bir diğer özellik ise kişisel asistan diye empoze ettiği Siri uygulaması oldu.
Ben Apple’ın sunumunu internetten yazı akışı olarak takip ettiğimde bir yandan yazanların heyecanını hissetmiştim ama diğer yandan “beta” sözcüğünün resmi olarak kullanılmasına şaşırmıştım.

Daha sonra tüm sunumu Apple’ın web sitesinden izlediğimde önce yine kimsenin daha önce yapmadığı bir şeyi, yani Siri’yi, yine farklı bir şekilde yaptıklarını gördüm. Ama benim bildiğim Apple herhangi bir ürünü Beta olarak çıkarmaz. Nitekim tüm sunumu izledikten sonra Sırı tanıtımının zekice planlandığını anladım.
Bir yandan yeni süper bir uygulamayaptık derken, diğer yandan Siri’nın asıl yakın gelecekte çok daha iyi olacağının mesajını açık şekilde verdiler. Ama yine de hala Apple’ın bilinen “yaptın mı en iyisini yap” tarzının çok dışındaydı.

Burada sanırım bir yandan en son ürünlerinin pazarlamasını yaparken, bir yandan da halen satmakta oldukları ve muhtemelen daha çok kar ettikleri iphone 3GS ve 4’un pazarını düşürmek istememeleri yatıyordu. Nitekim Siri aslında sadece ingilizce olarak Amerika’da yüzde yüz çalışıyor. Yani tüm dikkati Siri’ye çekmek kendilerini kendi bacaklarından vurmaları demekti. Sırı sadece İngilizce, Almanca ve Fransıca komutlara cevap veriyor ve yine lokasyon bağlantılı istekler sadece Amerika’da kullanılabiliyor!



Şu kesin ki Siri ileride rakiplerine karşı Apple’ın en büyük silahlarından biri belki de en önemlisi olacak. Ancak şu an Amerika dışında Siri nerdeyse hiçbir şey ifade etmiyor.



Türk kullanıcılar açısından ise durum çok daha sıkıcı. Siri’nın Türkçe olarak ne zaman çalışacağına dair hiçbir bilgi yok ki bu pek yakında olmayacak manasına geliyor. Özellikle asıl hayatı kolaylaştıran lokasyon sorularının ne zaman çalışaçığını kestirmek mümkün bile değil. Yeri gelmişken lokasyon sorularına da bir örnek vereyim. Farz edelim arabanız yolda bozuldu, Siri’ye bunu söylediğinizde size “en yakın tamirci şurda” ya da “yardım mı çağırmak istersin” gibi mantıklıve zeki cevaplar verip seçiminize göre tavsiyelerde bulunup, “şurayı arayabilirsin” ya da “buraya git” şeklinde cevaplar verebiliyor.

Eğer İngilizce biliyorsanız bile Siri aksan konusunda da çok seçici. Yani anlayacağınız Siri, hem genelde hem de özellikle Türk kullanıcılar için iphone 4S almak için bir sebep değil.

Bence Siri’nin Beta olması çok şey k ifade ediyor. Başka diller ve aksanlarda çalışmasının yanında, telefonun birçok özelliğini de zeki bir şekilde kullanabilecek noktaya geleceğini düşünüyorum. Ve daha da önemlisi bence Siri bir süre sonra iphone 4, ipad ve hatta 3GS’e bile gelebilir. Siri için üzerine basarak A5 chip’in gerekli olduğunu söylemediler ama şu an uygulamayı sorunsuz olarak çalışmasının A5 chip’i ile mümkün olduğunun altını çizdiler. Söylenen o ki Siri Apple’ın bile beklediğinden çok daha fazla kullanılıyor ve Apple server’ları şu anki kullanımı tam kaldıramıyor. Tabi bunları A5 chip’in ve güçlü mikrofon özelliklerinin ne kadar gerekli olduğunu tam
olarak bilmeden söylüyorum.

Son bölüm.

Kategoriler
Etiketler

1 Yorum

Seninkini ekle

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.