Microsoft’un Xbox Live Uygulaması iPhone ve iPad’e geldi


Microsoft’u bilmeyeniniz yoktur, Playstation dediğimizde yine bir çoğunuzun kulak aşinalığı vardır.

Xbox dediğimizde ise oyunlara yakından ilgisi olanların bir fikre sahip olacağını düşünüyorum, bugün ise Xbox Live uygulamasını inceleyeceğiz. Biraz Xbox hakkında bilgi vererek başlasak iyi olabilir..

Xbox resmi olarak Microsoft’un 2002 yılında Sony’e rakip olarak çıkartmış olduğu bir oyun konsolu ve henüz Türkiye’de resmen satışta değil. Ancak resmen olmasada bazı ithalatçı firmalar tarafından bir çok yerde satışı yapılmaya devam ediyor.

Ayrıca şu anki konsolun adı Xbox 360 ve 2005 yılında çıktı ve isteğe bağlı olarak üzerinizde hiç bir alet olmadan hareketlerinizle konsolu kontrol edebileceğiniz Kinect adını verdikleri bir ürünle de geliyor.

Burada konsol hakkında daha fazla bilgi vermeye gerek yok, bu oyun canavarını daha yakından incelemek ve daha fazla bilgi için Türkiye’nin ilk Xbox Fan Sitesini ziyaret edebilirsiniz MyXbox.net

Microsoft, oyun konsollarına internetle entegrasyonu kökten bir altyapı ile oldukça başarılı bir şekilde oluşturmuştu. Bu süreç içerisinde iPhone sahibi Xbox 360 kullanıcıları iPhone üzerinden Xbox mesajlarını kontrol edebilme, online arkadaşlarını görebilme gibi temel ihtiyaçları için hep bir uygulama bekleyişinde olmuşlardı benim gibi.

Bu güne kadar alternatif bir çok uygulama vardı, ancak hiç biri Microsoft’un resmi uygulaması olmadığı için datalara erişmek için kullandıkları yol yüzünden genelde çok yavaş ve kullanışlı değillerdi. Ta ki Microsoft Xbox Live uygulamasını App Store’a koyana kadar.

Xbox Live uygulamasının adı ‘My Xbox Live‘, ancak Türkiye App Store’unda mevcut değil. Bu yüzden Amerika veya UK hesabınız mevcut ise indirebiliyorsunuz. Amerika hesabını kredi kartsız açabilmek ile ilgili tutorial’ımızı okuyabilirsiniz Ancak Xbox kullanıcıları Türkiye’de desteği olmadığından bu tarz hesap açma işlemlerine oldukça aşinadırlar ne yazık ki 🙂

Uygulama gerçekten tasarım ve kullanım olarak şu an App Store’da olan bir çok uygulamadan bir gömlek üstte. Burada Microsoft’un Metro Design adını verdiği tasarım kriterlerinde oluşmuş bir uygulama. Bu minimalist tasarım şablonu Windows 8, Windows telefonlar ve son gelen güncelleme ile Xbox 360 konsol arayüzü olarak karşımıza çıkıyor.



Uygulamaya önce Xbox Live kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapıyorsunuz. Bunu yaptıktan sonra karşımıza 3 sekmeli ana sayfa geliyor. İlk sayfada bazı videolar mevcut burayı geçiyorum. İkinci sekme ‘Social’ adını verdikleri bölüm.
 
Social bölümü en çok kullanılacak bölümlerden biri. Burada kullanıcı adı (Gamertag), Puan durumu, üyelik tipi bilgilerinin yanında arkadaş listeniz, mesajlarınız, beacon’lara ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu sayfada Xbox Gamertag’iniz için oluşturmuş olduğunuz Avatar’ınızı da tam boy görebiliyorsunuz.

Arkadaşlar bölümüne girdiğinizde o an online ve offline olan arkadaşlarını görebilir hatta kullanıcının üzerine tıklayarak bütün Xbox Live kullanım bilgileri, oyun bilgilerine, kendi oyunlarınız ile karşılaştırmalarına ulaşabilirsiniz.

Social bölümünün en altında yer alan toolbar’da ise profil bilgilerinizi değiştirebileceğiniz bölüm ve Avatar’ınızın kostümünü , tipini ve daha bir çok şeyi değiştirebileceğiniz bölüme erişim mevcut.

Avatar bölümü ise Xbox 360’ta yapabileceğiniz Avatar yaratma ve düzenlemeyle ilgili neredeyse herşeyi buradan yapabiliyorsunuz üstelik dokunmatik ekran sayesinde düzenleme yapmak gerçekten çok pratik. Aslında itiraf etmek gerek iPhone dokunmatik ama Xbox 360’daki Kinect özelliği sayesinde dokunmadan yapabiliyorsunuz 🙂 Ne demek istediğimi şu video incelemeye bakarak anlayabilirsiniz.

Son sekme ise Oyunlar listesi. Burada size ait ve ya oynadığınız tüm oyunları ve bunların achievement’larını görebiliyorsunuz. Ayrıca içlerine girerek tek tek achievement’ların detaylarına ve ne olduklarına da bakabiliyorsunuz. Oyun listesi biraz kabarık ise merak etmeyin arama opsiyonu da var bunu kullanarak istediğiniz oyuna hemen erişebilirsiniz.

Uygulamanın her sekmesinin en üst kısmında Mesajlar bölümüne erişim ve ayarlar bölümü bulunuyor. Eğer herhangi bir mesajınız varsa mektup işaretinin yanında kaç adet mesajınız olduğunu işaret eden yeşil bir kutucuk göreceksiniz. Buraya basarak son gelen mesajı görüntüleyebilir hatta cevap da yazabilirsiniz.



Aslında Microsoft ilk başlarda iPhone için uygulama yapma konusunda oldukça çekingen davranmasına rağmen son zamanlarda oldukça iyi şeyler yapmaya başladılar. Özellikle bu uygulama tasarım ve kullanım olarak da oldukça başarılı. Eğer Xbox 360 sahibiyseniz ve de iPhone’unuz varsa hemen edinmenizi tavsiye ederim.

My Xbox Live uygulaması

2 Yorumlar

Seninkini ekle

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.