iPad 3’te Retina Display çözünürlüğü kesinleşti!


Uzun zamandır söylentisi devam eden ve iPad 2’de acaba retina display gelecek mi haberlerinden sonra, iPad 2’de yer almaması, iPad 3’ün çok büyük ihtimalle iPhone 4’te olduğu gibi oldukça yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip olacağı varsayımını güçlendirmişti.

Ancak dün Apple’ın yapmış olduğu iBooks 2 tanıtımına kadar bu kadar kesin bir kanıt ele geçirilememişti. Bu kanıtlara göre iPad 3’te gelecek çözünürlüğü ve retina display hakkında bilgiler şu şekilde..



iBooks 2 ve iTunes U uygulamaları tanıtıldı ve bu uygulamaların içerisinde iPhone 4’te yer alan mantıkta ikonların kullanıldığı görüldü. Bu ikonlar iPhone ve iPad program geliştirenler tarafından bilinen “@2x.png” uzantılı dosyalar ve bu bilgilere göre iPad 3, iPad ve iPad2’nin tam 2 katı yani 1536×2048 çözünürlükte olacak.

Bu ne anlama geliyor;

Ekran boyutu sabit tutulup, çözünürlük arttırıldığında oluşan görüntü daha pürüzsüz ve piksellerin göz tarafından seçilmesini zorlaştırarak kitap baskısına yakın kalitede netlik sağlanıyor.

iPhone 4 çıktığında Apple, ekranına “Retina Display” yani insan gözünün görebildiği kadar çözünürlüğe sahip bir ekran meydana getirdiklerini söylemiş ve hatta bunun hesaplara göre %14 daha yüksek bir çözünürlüğe ulaştığı tesbit edilmişti. Bu yüzden iPhone 4 ve iPhone 4S çözünürlük olarak Android telefonlar dahil piyasadaki en iyi çözünürlüğü veren telefondu uzun bir süre.



Burada ekran boyutu büyük ancak çözünürlüğü küçük olan telefonların ne kadar kötü bir pikselleşme ortaya çıkarttığını belirtmeme gerek yok sanırım.

Retina Display’in hesabı, insan gözü için aşağı yukarı 30cm’den bakan bir göz için 286.5 DPI’a denk gelmekte. iPhone 4’te ise 326 DPI bir çözünürlük oluşturulmuş olup bu tamamen ihtiyaçları fazlasıyla karşılamıştı.

iPad 3 için, yaptığımız kaba bir hesapla bu boyutta bir ekranda bu çözünürlük yaklaşık olarak 264 DPI’a denk gelmekte ve 30 cm’den bakışla neredeyse gerçek insan gözünün bakışını yakaladığını söyleyebiliriz. Ancak iPad gibi yaklaşık 24 cm diyagonal bir yapıya sahip olan bir aleti insan gözünün tam kavrayabilmesi için 30cm yerine 40-45 cm mertebesinde bir seviyeden bakmak gerekiyor. Bu da direk olarak retina display’in iPad3’de elde edilebildiğini gösteriyor.

Biraz fazla teknik gelmiş olabilir ama özellikle hem biraz Retina Display’i anlatmak hem de Apple’ın iPad 3’te nasıl bir yapı ortaya koyduğunu ve yine Retina Display’i telefon pazarından sonra diğer tabletlere nazaran ilk kez getiriyor olmasını anlatabilmek adına belirtmemiz gerekiyordu.

iPad 3 ile ilgili haberler geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz.

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.