Mayıs Dedikodu Kazanı: iOS 6, iPhone 5 ve Mini iPad


Apple’ın klasik olarak her sene Haziran ayı sunumuna (WWDC) sadece birkaç hafta kaldı ve her zamanki gibi Apple dedikodu kazanı yüksek ateşte kaynamaya devam ediyor. Aslında son birkaç günde önemli kaynaklardan önemli haberler geldi. Apple daha senenin başında 2012’de birçok yeni ürün çıkaracağının tüyosunu vermişti ama bunların hangisinin yazılım, hangisinin donanım olacağını kestirmek çok mümkün değil.

Dedikoduların başını her zaman ki gibi yeni iPhone çekiyor! Mac için yeni işletim sistemi (Mountain Lion) zaten çoktan duyuruldu ve yaz aylarında çıkması bekleniyor. Retina ekran 15inch Macbook pro, yine büyük olasılıkla Mountain Lion ile beraber çıkacak. Tabi biz dikkatimizi iOS cihazları ve yazılımları üzerine yoğunlaştırdık. Peki son dedikodular neler?

iOS 6
iOS 6 ile ilgili birçok haber ve hatta somut kanıt bulunuyor. Apple çok büyük olasılıkla Haziran ayındaki WWDC sunumunda iOS 6’nın ilk tanıtımını yapacak. Kuşkusuz iOS 5 piyasada bulunan en gelişmiş ve kullanışlı cep telefon yazılımı ve bu yüzden iOS 6’dan öyle büyük bir beklenti yok. Yeni iOS güncellemesi ile beraber Apple’ın Google harita yerine kendi harita sistemine geçeceği ve bu yeni harita uygulamasının özellikle 3D görünümlerde ve kullanım kolaylığı konusunda Google haritalara göre çok daha iyi olacağı söyleniyor. Şahsen ben bu konuda biraz endişeliyim. Apple’ın ne kadar iyi olursa olsun Google harita kadar geniş kitleleri kapsayan bir hafızaya sahip tatmin edici bir harita sistemi sunabileceğini düşünmüyorum.
iOS 6’nın diğer ağır topunun ise geliştirilmiş iCloud özellikleri olacağı söyleniyor. Bunla ilgili en elle tutulur yenilikler photostream’de olacak gibi. Apple, kendi elindeki verilerden (geçtiğimiz aylarda milyonlarca foto stream edilmiş) photostream’in iCloud’un en çok kullanılan özelliği olduğunu bildigi için, bu uygulamaya bazı sosyal paylaşım özellikleri ve ayarlar ekleyerek daha da kullanışlı bir hale getireceği tahmin ediliyor. Ayrıca bunun Facebook’un instagram’ı satın almasına bir cevap olarak da düşünebiliriz.
Air Drop ve beta’dan çıkmış Siri de diğer yenilikler olabilir. Air Drop Mac kullanıcıların bildiği gibi tamamen kablosuz ve herhangi bir ayara gerek duymadan bilgisayardan bilgisayara paylaşım sağlayan bir program. Siri’nin ise Türkçe servis vereceğini sanmıyoruz!
Tabi genel olarak iOS 6’nin, iOS 5’e göre daha kullanışlı ve hızlı olmasını da bekleyebiliriz.
iPad Mini
iPad çıktığı günden beri değişmeyen bir dedikodu bu. Ve son dedikodular 7inch büyüklüğünde bir iPad’in sene sonuna doğru çıkacağını işaret ediyor. Ben şahsen bu haberlere inanmıyorum ancak bu sefer söylentiler çok ciddi ve özellikle Amazon’un Kindle Fire ile oluşturduğu piyasanın Apple’i rahatsız edecek büyüklükte olduğunu düşünürsek, Apple’ın böyle bir adım atacağını öngörebiliriz.
iPhone 5
Önümüzdeki ay Apple belki iPhone 5’i açıklamayacak ama iOS 6 beta çıkar çıkmaz iPhone 5 ile ilgili yeni ipuçlarına sahip olacağımız kesin. iPhone 5 çok büyük ihtimal 4inch civarı olacak. Tamamen değişmiş dizayn ve daha yüksek çözünürlükle ön kamera ve belki de HD FaceTime yeni iPhone’un en önemli yenilikleri olacak. iPhone 5’in daha ince olması da büyük olasılık. Tabi bunlar halen dedikodu ancak özellikle Apple tarafından yönlendirildiği bilinen bazı yayın organları bu haberleri doğruluyor ve hatta, bu sitelerin haberleri üzerine Samsung ve HTC gibi şirketler borsada değer kaybına dahi uğradılar. Öyle ki, her iki şirket de bu güvenilir kaynaklardan gelen haberlerden sonra cep telefonu satışlarında ciddi düşüşler yaşamış.
Gelişmeleri sitemizde yayınlamaya devam edeceğiz .
Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.