OS X Mountain Lion bugün çıkıyor


Apple dün hissedarlarına 2012 3. çeyrek rakamlarını açıkladı ve beklendiği gibi kar ve ciro rakamları rekorları alt üst etmeye devam ediyor. Sunumda daha önce Temmuz’da çıkacağı söylenen OS X Mountain Lion’un kesin çıkış tarihi açıklandı: 25 Temmuz, yani bugün. Mountain Lion bilindiği gibi iOS ile Mac OS’u biraz daha birbirine yakınlaştırıyor. iOS’un en çok kullanılan FaceTime, iMessages, Reminders, Twitter entegrasyonu, iCloud, notlar ve hatırlatıcılar gibi bir çok uygulaması Mountain Lion güncellemesi ile artık Mac bilgisayarlarda da olacak. Mountain Lion’un Amerika fiyatı ise sadece $20.

Esasında Lion sürümünün Mac’ın son bireysel güncellemesi olacağı tahmin ediliyordu ve özellikle Windows 8’in detayları ortaya çıktıktan sonra Apple’ın da tek bir işletim sistemi ile bilgisayar, iPhone, iPad ve Apple Tv platformlarını birleştireceği düşünülüyordu. Microsoft’un Windows 8’i normal bilgisayar, tablet, telefon ve hatta belki Xbox’un tek ve yegane işletim sistemi olacak şekilde geliştirdiği biliniyor. Apple bu konuda Microsoft’a göre birkaç adım önde gibiydi ancak Microsoft gibi bir kere de tüm sistemi değiştirmek yerine uzun döneme yayılmış bir geçişi tercih etti. Tabi Apple’ın özellike tablet, telefon, ipod touch gibi internet cihazları ve de Apple TV ile piyasada tartışılmaz bir üstünlüğü olduğunu unutmamak lazım.

Microsoft ise telefon işletim sistemi ile milyar dolarlık yatırımları, Nokia ile ortaklığı ve program geliştiricilere verdiği imkanlara rağmen pastanın henüz % 4’üne bile ortak olabilmiş durumda değil. (Özellikle Windows Mobile 9’un eski cihazlarda çalışmayacak olması hem müthiş bir itibar kaybına neden oldu, hem de büyük beklenti içinde oldukları Nokia Lumia macerasına büyük darbe vurdu. Kendilerini bacaklarından vurdular da diyebiliriz.) Tablette zaten yoklar ama bilgisayar piyasasındaki ezici üstünlüklerini kullanarak bu alanda da geniş kitlelere er ya da geç ulaşacaklarını tahmin etmek yanlış olmaz. Tabi Xbox’u da unutmamak lazım. Microsoft’un geçtiğimiz 10 senede belki de tüketicinin günlük hayatına soktuğu en önemli ve belki de tek yenilik Xbox platformu oldu. Kuşkusuz Xbox ve milyonlarca kullanıcısı Microsoft’un tek platform stratejisinin şu veya bu şekilde bir parçası olacaktır.



 



 

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.