Patent davalarından Apple büyük zaferle çıktı!


ABD’nin Kaliforniya eyelatinde bir süredir devam eden davada dün jüri Samsung’u Apple’a 1.05 milyar dolar ödemeye mahkum etti. Bugün Türk medyasında da yer bulan Samsun ve Apple arasındaki davanın sonuçları ile ilgili okuyucularımız için bir araştırma yaptık.

Jürinin kararına göre Samsung Apple patentlerini kasıtlı olarak ihlal etti ve bunu sadece tek bir ürün ve patent’de değil davada konu edilen patentlerin bir çoğunda gerçekleştirdi. Yine birçok patent için de jüri bir ihlal görmediğini açıkladı. Ancak bunların çoğunun Samsung patentleri olduğunu belirtmekte de fayda var. Samsung bu davada Apple’den 500 milyon dolar tazminat talep etmişti. Apple ise 2.7 milyar doların üzerinde bir tazminat talebinde bulunmuştu. Samsung toplamda Apple’a 1 milyar dolar ödeyecek ancak Apple hiçbir ceza almadı.

İhlal edilen patentlerin başında iPhone dizayn ve tasarımının Samsung tarafından kullanılması geliyor. İşin ilginç olanı ise buna jürinin Samsung şirketi içinde yapılan bir rapora göre karar vermiş olması. Bu raporda, Samsung çalışanları Apple’la yarışabilmek için iPhone yazılımlarının benzerini yapmak zorunda olduklarını detayları ile açıklıyor.



Peki bu Samsung ve tüketici için ne demek oluyor?

Samsung dava sonucunun açıklanmasının hemen arkasından yaptığı açıklamada direk olarak jüriyi suçladı ve bu cezanın Samsung’a değil Amerikan halkına verilmiş bir ceza olduğunu iddia etti ve açıkça bu cezanın tüketiciye yansıyacağını deklare etti. Samsung ayrıca karara itiraz edeceklerini ve bu kararın sadece Amerika’yı bağladığını da açıklayarak, bu patentler konusunda Apple ile global bir anlaşmaya gitmeyi düşünmediklerini net şekilde ortaya koymuş oldu. Kimi analistler Samsung’un bedavaya reklam yaparak kaybettiği bir şey olmadığını iddia etse de 1 milyar dolar az bir para değil. Ayrica böyle büyük bir şirketin resmen hırsızlık ile hüküm giymiş olması da artık tarihe not düşüldü.



Kısa vadede bu karar tüketici için mutlaka iyi bir haber değil. Çünkü bu durum Apple’ı şimdilik ulaşılmaz bir noktaya çekiyor ve bu rekabet açısından gerçekten iyi değil. Ancak artık herkes Apple’a benzer ürünler yaparken iki kere düşünecek ve uzun vadede benzer değil de, yeniden düşünülmüş icatlar tüketiciye mutlaka olumlu olarak yansıyacaktır.

Samsung’un dava sonrası yaptığı açıklamalardan en ilginç olanı ise kenarları yuvarlanmış dikdörtgen şekillere verilmiş patente atıfta bulunarak (ki bu iPhone’daki uygulamalarının görünüşü) Apple’a monopoli gücü verildiğini iddia ediyor olması. Yani Samsung kısaca bu patentlerin ihlalinin bir ceza nedeni olmaması gerektiğini düşünüyor. Mobile işletim sistemini milyonlarca dolar harcayarak yeniden yazan Microsoft, Palm WebOS’a tam 1.2 milyar dolar harcayan (ve batıran) HP ve sırf Apple’a benzememek için tam 5 kere işletim sistemini değiştiren ve yine batma noktasında olan RIM (Blackberry) şirketleri bu durumda acikca Samsung tarafından iş bilmez ve yanlış yolda görülüyor.

Samsung hayranlarının takıldığı diğer bir nokta ise Apple’ın bir Amerikan şirketi olduğu için bu davayı kazandığı olması. Ancak Apple ve Samsung esasında birbirine bağımlı iki şirket. Samsung’un en büyük alıcısı Apple ve Apple’ın tüm ürünlerinde Samsung tarafından geliştirilmiş ve üretilmiş donanımlar var. İşin daha da ilginci ise Apple’ın bir Amerikan şirketi olmasına rağmen Amerika’da yaptığı yatırımların Çin ve Samsung’un da kurulduğu ülke olan Güney Kore’de yaptığı yatırımlardan çok çok daha az olması.

Peki şimdi ne olacak?

Kararın ardından ABD genelinde birçok Samsung ürünün satışına yasak gelmesi için Apple’ın girişimlere başladığı söyleniyor. Samsung önce davanın görüldüğü mahkeme hakimine itirazda bulunacak. Bir sonuç alamazsa bir üst mahkemeye gidebilir. Mahkeme hakimi Samsung’a verilen cezayı azaltma veya çoğaltma yetkisine de sahip. Ceza rakamı konusunda net bir şey söylemek çok zor ancak bazı patentler konusunda kararın değişmesi bu noktadan sonra zor gözüküyor. Bu dava sonucunda Samsung’un yapabileceği diğer şey ise Apple ile uzun dönemli bir anlaşma yapmak ve Microsoft’un yaptığı gibi Apple’a patentler için lisans parası ödemek olabilir.

Bu kararın patent davalarında alınmış en pahalı ve ses getiren karar olduğu kesin ve şu an ipler Apple’ın elinde gözüküyor. Nitekim Apple karardan sonra yaptığı kısa açıklamada memnuniyetini belirtip hırsızlığın kötü bir şey olduğuna dikkat çekiyor. Ancak yine de her şey bitmiş değil. Samsung ve Apple arasındaki davalar tüm hızıyla devam edecek gibi gözüküyor.

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.