iPhone 5 Detaylı ve Video İnceleme


Sırası ile kutu açılımı ve çok önemli olduğunu düşündüğümüz nano sim kart tutorial çalışmasından sonra nihayet iPhone 5 incelememizle karşınızdayız. Esasında bu incelemeyi hızlı şekilde daha çıktığı gün sitemizde yayınlayabilirdik ancak biz Türk operatörlerin sim kartlarıyla Türkiye sınırları içerisinde bazı testler ve detaylı incelemeler yaptıktan sonra hem siyah ve hem beyaz versiyonunu değerlendirerek sitemizde yayınlamaya karar verdik. Ve tüm incelemelerimizi video çekimleri ile de destekledik!


BÖLÜM 1: TASARIM

Aslında iPhone 5’i ilk elinize aldığınızdaki ince ve inanılmaz hafifliğinden etkilenmemek mümkün değil ve iPhone 4 ve 4S’e göre ilk etapta daha dayanıksız bir maddeden mi yapıldı acaba diye düşünüyor insan. Ama bu yanlış bir his çünkü iPhone 5’in piyasadaki en sağlam telefonlardan biri olduğu bir çok otorite tarafından çoktan kabul edilmiş durumda. Yalnız alüminyum kısımların çizilmeye çok elverişli olduğunu da hatırlatalım!

iPhone 5’i diğer iPhone’lardan ayıran en önemli özellik büyük ekranı olsa gerek. Ekran ile ilgili hem pozitif hem de negatif bazı düşüncelere sahibiz. “Wide screen” ve daha büyük olması özellikle video izlerken çok yararlı olsa da, özellikle henüz güncellenmemiş uygulamalar o bildiğimiz Apple yaparsa en iyisini yapar konsensüsinden oldukça uzak. Daha da önemlisi, Apple yetkililerinin iddia ettiği gibi ekranın üst köşelerine telefonu tek elle tuttuğumuzda erişmek kolay değil ve kullanım kolaylığını etkiliyor. Ekran ve önemli olduğunu düşündüğümüz diğer iPhone 5 özelliklerini detaylı şekilde test ettik ve sizler için özenle bu bölümün de dahil olduğu 4 bölümden oluşan bu incelemeyi hazırladık.


Lightning USB bağlantı kablosu

Apple iPod’ları çıkarttığı ilk günden bu yana aynı tasarımdaki kabloları kullanıyordu. Bu kablonun ucundaki cihaza giren konnektör ise oldukça büyük yer kaplıyordu. iPhone 5’te hem tasarımı küçültmek ve bir yenilik getirmek için Lightning adını verdikleri USB bağlantı kablosunu yarattılar, bu kablo ucu diğerine göre yaklaşık olarak %80 daha küçük.

Bu kablonun en büyük özelliği kablonun iPhone 5’e giren tarafının her iki türlü de takılabilmesi. Yani, kabloyu ister düz ister ters çevirip takabiliyorsunuz, bildiğiniz gibi eski kablolarda mecburen kablo tek yönlü takılabiliyordu. Bugünlerde yapılan incelemerdeki tahminler sonucunda bu kablonun ters ve düz takılmasında pin’lerin olması gerektiği yerler değişip, soketin durduğu yönü anlayarak ona göre pin’lere görevlerini paylaştırıyor.


BÖLÜM 2: EKRAN

iPhone’un ekranı 2007’de ilk çıktığından bu yana sadece 1 önemli değişiklik geçirmişti. iPhone ilk çıktığında 3.5 inch’lik ekranında 320×480 piksel çözünürlük ve 4:3 oranı ile çıkmış, iPhone 4’e kadar çözünürlüğünde bir değişiklik olmamıştı. iPhone 4’te ise ekran yine 3.5 inch’di ancak Retina Display adı verilen ekran çöznürlüğü ile piksel sayısı 4 katına çıkarak 640×960 boyutlarına gelmişti.

iPhone 5’te ise ilk kez iPhone serisinde ekranda radikal bir değişiklik gerçekleşti ve bu ekranın boyutunda ve ekran oranında büyük yenilik getirmiş oldu. iPhone 5 ile ilk kez 4 inch ekran ve 16:9 formatına geçiş yapılmış oldu. Aslında 16:9 formatı kaçınılmaz bir format çünkü zamanın video formatı aslında widescreen yani 16:9 ve 16:10 formatları son senelerin en popüler formatları.

iPhone 5’te ekranın 3,5 inch’den 4 inch’e çıkması aslında hem enden hem boydan değil sadece boydan büyümeyi ve böylece 16:9’a ulaşmayı hedeflemiş durumda. İnceleme video’muzda bu konu üzerinde oldukça durmaya çalıştık. Steve Jobs’un daha önceden de belirttiği, normal kullanımda tek elle kullanımda en optimum boyutun 3.5 inch seviyelerinde olduğuna dair bir yaklaşımı vardı. Steve Jobs’un vefatının ardından çıkan ilk iPhone’da yani iPhone 5’te ekran boyutu rakiplerinde çok büyük ekranlara yönelmesi ile kaçınılmaz bir büyümeye gitti diyebiliriz.


Tek elle kullanım

Ancak iPhone 5 ekranı şu an tek elle ancak limitlerde kullanılabiliyor, diğer 4.5 inch ve 4.8 inch’lik telefonların tek elle kullanılması eliniz çok büyük değilse neredeyse imkansız. Tek elle kullanım bir avantaj mı derseniz, özellikle toplu taşıma araçlarında ve dışarıda kullanımda gerçekten bir avantaj. Bu açıdan baktığımızda şu an iPhone 5 limiti zorlamış durumda eğer eliniz yani parmaklarınız küçük ise tek elle kullanımda zorluk çekebilirsiniz.


Video İzleme

16:9 formata dönüşmüş ekran tabi ki günümüz popüler widescreen (geniş ekran) filmleri ve videoları izlemek için oldukça başarılı, özellikle bu tip videolar daha önce çok küçük olarak izlenirken ekranın genişlemesi videonun ekrana daha büyük yayılmasını sağlıyor. Bu güne kadar geç kalmış olan bir özellik olsa da şu an tatmin edici bir sonuç elde edilmiş.


Ekran Parlaklığı ve Renk

Ekran her ne kadar bir öncekinden çok farklı gözükmese de bazı teknik değişimlerle ekranın renkleri daha doğru göstermesi ve de %40’lara varan oranda saturasyon arttirimi yapılmış. Ekranın parlaklığı görüntü netliği gerçekten oldukça etkileyici. Özellikle iPhone 4 ve 4S sahipleri ekranlarının kalitesini nasıl biliyorsa, iPhone 5’e baktıktan sonra iPhone 4’e dönmenin zor oluğunu söylemek çok da yanlış olmaz. Aşağıdakifotoğraflardan da görüleceği gibi saturasyon’da ve renk doğruluğunda gerçekten ciddi bir fark var.

  • 1136×640 piksel
  • 4-inch
  • Retina
  • 326 PPI
  • sRGB 44% daha fazla saturasyon


Eski Uygulamalarda Letterbox Gösterimi

iPhone5 uyumlu olmayan uygulamalar da ki bir çok uygulama şu an bu şekilde, iPhone 5 uygulamaları çalıştırırken yeni ekran formatının uzun olmasından dolayı uygulamanın görünümünü bozmamak için üstten ve alttan boşluk bırakarak gösteriyor. Bu da ilk etapta video’muzda da görebileceğiniz gibi beyaz iPhone 5’te bu görünüm biraz daha rahatsız edici durumda, siyahta bu biraz daha belirsiz çünkü siyahta, siyah görünen alan telefonun siyahına çok yakın bir koyulukta ve orayı ekran olarak nispeten görmüyorsunuz uygulamaya odaklandığınızda.

Görünümün dışında aynı zamanda eğer ekranın alt tarafında buton gibi birşeye basma ihtiyacınız varsa örneğin klavyede sayılar bölümüne geçecekseniz bazen basamadığınızı fark ediyorsunuz çünkü istemeden ve ya farkında olmadan nedense tam olarak ekranın altında bulunan butona parmağınız tam gelmiyor ve biraz aşağıya kayıyor. Bu şekilde de butona basamıyorsunuz, açıkçası bu durumla çok kez karşılaştık biraz alışmaya ihtiyacı var.


Geniş ekranda fotoğraf görüntüleme

iPhone’larda fotoğraf çekip bakmka gerçekten çok keyifli olan özelliklerden biridir. Kamerası sizi tatmin etmese de iPhone üzerinden fotoğrafları görüntülemek paylaşım ve kullanım açısından pratiktir. Burada yeni geniş ekranda daha önce çektiğiniz ya da daha sonra iPhone 5 ile çektiğiniz fotoğraflarınız da letterbox formatında görüntüleniyor.

Videomuzda da görebileceğiniz durumla karşılaştığımızda bu biraz bizi rahatsız etti. Burada en azından iPhone 5 ile fotoğraf çektiminde en azından bir opsiyonla 4:3 ya da 16:9 formatında fotoğraf çekmeyi tercih etmemiz sorulmuş olsa daha iyi olabilirdi diye düşünüyoruz.


BÖLÜM 3: iOS 6 ve HIZ


iOS 6

iPhone 5’le beraber gelen ancak iPhone 3GS, iPhone 4 ve iPhone 4S’te de kullanılabilecek olan iOS 6 bir çok özellik ve yenilikle birlikte geliyor.


Fotoğrafta Panorama

iOS 6 ile birlikte gelen Panorama özelliği malesef sadece iPhone 4S ve iPhone 5’te çalışıyor. Panorama özelliği gerçekten oldukça pratik ve başarılı eğer iPhone 4S ve ya 5 sahibi iseniz mutlaka en azından test emtek amaçlı kullanmanızı öneririz.

Panorama çekerken sadece kayıt tuşuna basıyorsunuz ve bir daha herhangi bir tuşa basmadan ekran da gösterilen yönerge ile telefonu kaydırıp çekim yapıyorsunuz, ayrıca hızlı gittiğinizde de isiz yavaşlamanız konusunda uyarıyor.


Eski uygulamalarda Letterbox

iOS 6’ya direk olarak bağlı olmasada, yazılımsal bir konu olduğu için eski uygulamaların letterbox formatında çalışmasının nedeni olarak iOS 6’yı gösterebiliriz. Burada herhangi bir esneklik görünmüyor, iOS 6 üzerinde bu tip eski uygulamaların nasıl göstereceğini seçebileceğimiz bir esneklik sağlanması iyi olabilirdi.


Harita: Google Maps Yok

Bu konuyu iOS 6 çıkmadan önce defalarca sizlerle paylaşmış, her ne kadar çok güzel özelliklerle geliyor olsa da Türkiye açısından haritanın kullanımında bazı soru işaretlerimizin olduğunu belirtmiştik. Videomuzda da harita konusuna oldukça fazla yer ayırmaya çalıştık.

iOS 6 ile ilgili söylenecek daha çok şey mevcut ancak bunu daha önceden paylaşmış olduğumu< iOS 6 yeni özellikler yazımız da detaylı paylaşmaya çalışmıştık, mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.



iOS 6 çıktı, işte yeni özellikler!


Hız

Her halde şu an piyasada bulunan Smartphone’lar içerisinde en hızlı olarak iPhone 5’i nitelendirmek yanlış olmaz. Üstelik bu konuda Anandtech tarafından yapılan incelemede de iPhone 5 için bu tabir kullanılmış durumda.



Bunu kullanırken gerçekten hissetmek mümkün. iPhone 5 ile birlikte gelen A6 işlemci gerçekten oldukça iyi bir performans sergiliyor ve iPhone 4S’ten sonra iPhone 5’i kullandığınızda hız farkını gerçekten hissediyorsunuz.

Uygulamadan uygulamaya geçişler, uygulama açım süreleri olsun her konuda çok hızlandığını söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.


BÖLÜM 4: Pil

Apple resmi sitesinde iPhone 5 için oldukça iddialı pil ölçümleri vermiş:

  • Konuşma süresi: 3G’de 8 saate kadar
  • Bekleme süresu: 225 saate kadar
  • İnternet kullanım: 3G’de 8 saat, LTE ve 4G’de 8 saat, Wi-Fi’da 10 saat
  • Video oynatım: 10 saate kadar
  • Müzik çalma: 40 saate kadar

Tabi her zamanki gibi bunlar belirli şartlar altında yapılmış testler olduğu için sadece genel referans olsun diye verilmiş bilgiler. Biz ise yukarıdaki gibi değil günlük hayatta pil gücünün ne kadar olduğunu sizler için test etmeye çalıştık. Öncelikle söylemek gerekiyor ki bu kadar küçük bir alana bu kadar güçlü ve hafif bir pilin sığdırılmış olması mucize gibi bir şey. iPhone 5’in pili kesinlikle iPhone 4’ün pilinden daha iyi. Ama bu, şu an iPhone 4’ünüzü her gün şarj ediyorsanız iPhone 5, 2 gün idare edecek manasına gelmiyor. İnternet kullanımı yine her zaman ki en çok pil harcayan işlemlerden biri.

Anında mesaj iletisi açık ve tek email hesabı ile aşağıdaki ekstra işlemler yapıldıktan sonra iPhone 5’in pilinin 14 saatte civarında bittiğine şahit olduk.

  • Yaklaşık 20dk FaceTime,
  • Hoparlörler 10 şarkı
  • 40 dakika telefon görüşmesi.
  • Wifi sürekli açık ve bağlı
  • Bir tane 2dk’lik HD video çekimi
  • 30 adet fotoğraf çekimi. (Fotoğraf yayını açık!)
  • YouTube’dan 28dk’lık bir video izleme.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu süre iPhone 4S’den katbekat daha iyi değil ancak yine de oldukça yeterli ve piyasadaki diğer akıllı telefonlarla karşılaştırıldığında etkileyici bir sonuç.


iPhone 5 almalı mı almamalı mı?

Bu sorunun cevabı muhakkak herkes için farklı olacaktır. Biz tabii ki seçimi size bırakıyoruz ancak hem yukarıda verdiğimiz bilgiler hem de aşağıya eklediğimiz özetin kararınızda yararı olacağını düşünüyoruz.


iPhone 5’in avantajları:

  • İnce ve hafif yapısı, büyük ekranına rağmen elinizde bir Apple ürününden beklediğiniz estetikliğin hakkını sonuna kadar veriyor.
  • Süper hızlı ve de bunu pilin ömrünü sömürmeden yapıyor. Piyasadaki en hızlı telefon olduğu birçok otorite tarafından detaylı testlerden sonra onaylandı.
  • 720P HD Facetime, mobile video görüşmelerinde bizim bildiğimiz kadarı ile tek. Anlatıldığı gibi çalışıyor! Ve de 3G üzerinden görüşme de gayet başarılı.
  • Apple’ın hem mikrofonlar ile hem de yeni eklediği yüksek ses bantları telefon görüşme kalitesini ciddi şekilde artırmış.
  • WiFi ve 3G İnternet bağlantıları mevcut sınırları sonuna kadar zorluyor.
  • Ekran görüntüsü bildiğimiz retina ekran kalitesinde ve % 44 iyileştirilmiş renk doymaları sayesinde renkler daha canlı ve etkileyici.
  • Yeni kulaklık çok başarılı ve ses kalitesi piyasadaki kulaklıları aratmayacak cinsten.
  • Uzun ve “widescreen” ekran video izleme keyfini artırmış.
  • Büyük ekran daha fazla bilgiyi ve detayı görmemizi sağlıyor.
  • iPhone 4S’te olan neredeyse her şey, iPhone 5’te daha da geliştirilmiş olarak kullanımımıza sunulmuş.


iPhone 5’in dezavantajları:

  • Güncellenmemiş uygulamalar “widescreen” olarak iyi çalışmıyor ve kullanım sıkıntısı yaratıyor.
  • Uzun ekran bazı durumlarda kullanışlı değil. Apple’ın iddia ettiği gibi baş parmak ekranın üst köşelerine tek elle kullanımda rahatça ulaşmıyor.
  • Alüminyum kısım kolay çiziliyor ve bu çizikler göze batıyor. Zamanla daha da kötü olacağı aşikar.
  • Çok pahalı! Özellikle ülkemizde çıktığında bile 2 bin liranın üstüne olması bekleniyor.
  • Pili sarj etmesi daha uzun sürüyor.
  • Kamerada büyük bir iyileştirme yok ve hareket halinde foto çekimleri başarılı değil. Düşük ışıkta ise çekimler kabul edilir derecede.
  • Yeni kablosu güzel ama eski aksesuar ile çalışmıyor. Ve de adaptör fiyatı yaklaşık 75TL civarında.

Aynı zamanda bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

iPhone 5 Kutu Açılımı Türkiye’de ilk kez!

iPhone 5 Siyah “Gizemli”, iPhone 5 Beyaz “Şık”

Mini ve ya Micro SIM kart, iPhone 5 için nasıl Nano SIM’e dönüştürülür Tutorial – Türkiye’de ilk kez!

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.