Yurt dışından iPhone 5 almak isteyenlerin dikkatine!


Eğer iPhone 5 almayı düşünüyorsanız ve bunun için Türkiye’de çıkmasını beklemeyecekseniz ne yazık ki sizi oldukça karışık bir süreç bekliyor. Öncelikle bu yeni iPhone’u yurt dışından almış almaya karar verdiyseniz hangi ülkeden almak istediğinize karar vermeniz gerekecek. iPhone 5 çok büyük ihtimalle 21 Eylül’de Amerika’da ve Eylül sonunda ise birçok Avrupa ülkesinde satışa çıkacak. Mümkünse iPhone’ları ABD’den almak lazım, çünkü iPhone’ların en ucuz satıldığı ülke her zaman ABD oluyor. Tabi asıl problemler sadece iPhone 5 almak isteyenler için değil, yurt dışından telefon getirmeyi planlayan herkes için bu noktadan sonra başlıyor.
Unutmadan şunu da söyleyelim; dünyanın herhangi başka bir ülkesinden kilitsiz (unlock) iPhone satın alırsanız, Türkiye’de çalışacaktır. iPhone hafıza (HDD) faklılıkları dışında üniversal ve Amerika dahil her yerde aynı. Ve ülkemizde kullanılan GSM teknolojisine uyumlu!

Telefonu bir şekilde getirdikten sonra pasaporta kayıt ettirme eziyetine maruz kalıyoruz! Ancak her iki senede bir yurt dışından döndükten sonra 1 ay içinde yeni bir telefonu pasaportumuza yazdırıp Türkiye’de kullanabiliyoruz. Ya kendiniz yurt dışından döndükten sonra ya da yurt dışına çıkan bir tanıdığınızın pasaportuna telefonunuzu kayıt ettirmeniz gerekiyor. Bu işlem bile gecen seneye göre daha da zahmetli bir hale geldi. Artik yurt dışından telefon getirdiğimizde kayıt işlemleri esnasında, diğer gerekli belgelerle birlikte 100 TL’lik vergi harcının yatırıldığına dair, üzerinde pasaport sahibinin kimlik numarası veya pasaport seri numarası ile ad, soy ad ve yeni telefonun IMEI numarası yazılmış olan vergi dairelerinden alınmış belgenin aslının da başvuru yapan kişi tarafından sunulması gerekiyor. Ayrıca kaydı yapan operatörün aldığı 15-20TL civarındaki kayıt ücreti buna dahil değil.

Telefonu getirdiniz, kayıtını yaptırdınız ama iPhone 5 ile beraber karşımıza yepyeni bir sorun daha çıkıyor. Yeni iPhone nano sim kart ile çalışacak. Yani iPhone 4 ve 4S’lerdeki mikro sim karttan daha küçük. Bu sim kart ile ilgili bir araştırma yaptık ve ulaştığımız sonuçlar hiç iç açıcı değildi. Nano sim kartın ilk bakışta mikro sim kartın plastik kısmının tamamen kesilmiş hali olduğunu düşünsek de, aslında farklılıklar olduğunu gördük. Hem kalınlık olarak hem de metal kısmında bazi farklılıklar söz konusu. Kesin emin değiliz ama normal bir sim kartı ya da mikro sim kartı keserek nano sim karta dönüştürmek ne yazık ki pek mümkün gözükmüyor! iPhone 5’in resmi olarak Türkiye’de satışa sunulması iyimser bir tahminle Kasım belki hatta Aralıkı bulabilir. Yani bu zamana kadar ülkemizdeki operatörlerin nano sim kart üretiyor olmasını beklemek hayalcilikten öteye gitmez gibi gözüküyor!



Bu nedenlerden dolayı yurt dışından iPhone 5 getirmek özellikle ilk çıktığı aylarda pek de mantıklı gözükmüyor!



Bu konuda yeni bilgilere sahip oldukça sitemizden yayınlamaya devam edeceğiz.

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.