iOS 7’de Jailbreak eklentilerinden esinlenilen özellikler


Aylardır merakla beklenen iOS 7 tanıtıldı ve bizde bu konuyla ilgili incelemelerimize ve araştırmalarımıza devam ediyoruz.

Bildiğiniz gibi Jailbreak’in çıkış amacı her ne kadar korsan yazılıma ulaşmayı sağladığı olarak algılansa da aslen yıllardır iPhone’da eksik fonksiyonel özelliklerin tamamlanmasına çözümlerin üretilmesini sağlamaktaydı.

Aslında burada Jailbreak yapmanın ve bu konuda geliştirmeler yapmanın aslında Apple’a ve iOS kullanıcılarına ne gibi ufuklar açarak ileride işletim sistemine entegre edilmesinde ne kadar etkili olduğunu görebiliriz.

Burada sizlerle iOS 7’ye gelen ve hangi Jailbreak eklentilerinden esinlenilmiş olduklarını paylaşmaya çalışacağız.

1. Kontrollere erişimdeki kısa yollar

iOS 7: Control Center
Jailbreak: SBSettings

iOS 7, Control Center adı verilen ve sadece elinizi kaydırarak açılan bir kontrol panel. Bu panelde AirPlane moda sokma, Wifi açıp kapatma, Rahatsız Etme modunu kapatıp açma gibi bir çok kontrole kısa erişim geldi.

control-center-ios-7

Aslında bu yıllardır Jailbreak’çilerin bir numaralı eklentilerinden biri olan SBSettings’den esinlenilmiş ve her yeni iOS sürümünde çıkması beklenen bir kontrol arayüzü.

sbsettings

2. Geliştirilmiş Multitasking uygulamalar arası geçiş ve kontrol

iOS 7: Yeni MultiTasking özelliği
Jailbreak: Dash

iOS 7’de nihayet küçük ikonlardan kurtularak uygulamaların son durumdaki screenshot’larını listeleyim uygulamalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı sağlıyor.

ios-7-app-switcher1

Buna benzer bir uygulama ise Jailbreak eklentisi olan Dash, ancak buna benzer bir çok eklenti de mevcut.

3. Paralaks Efekti

iOS 7: Paralaks Efekt
Jailbreak: DeepEnd ve 3Dboard

Bu özelliği aslında size kısa bir video ile göstermek istiyoruz. iOS 7’de gelen sanal bir 3D etkisi diyebileceğimiz bir durum, videoyu izleyin:

2011 yılında çıkan DeepEnd ve 3Dboard adındaki Jailbreak eklentileri ise bu konuyu daha önce karşımıza getirmişlerdi.

4. Güncel Saat İkonu

iOS 7: Saat ikonu
Jailbreak: Live Clock

iOS 7’de artık saat uygulamasının ikonu o anki zamana göre güncel saati göstermekte. Bununda Jailbreak eklentisi Live Clock.

iOS 7:
ios-7-live-clock

5. Hareketli Duvarkağıdı

iOS 7: Hareketli Duvar Kağıtları
Jailbreak: LivePapers

iOS 7 hareketli duvar kağıdı özelliği ile gelecek, örneğin duvar kağıdı üzerinde baloncukların hareket ettiğini göreceksiniz. Bunun benzeri bir Jailbreak eklentisi ise LivePapers.

iOS 7:

Jailbreak:

6. Panaromik Duvarkağıdı

iOS 7: Panaromik Duvar Kağıdı
Jailbreak: LiveWallpaper

Panaromik resimlerin uygulama sayfaları geçerken tek sabit bir arka plan olmaması ve sürekli devam eden bir görüntünün oluşması için bir Jailbreak eklentisi vardı adı da LiveWallpaper.

Buradan yola çıkılan ancak iOS 7’de ekstra güzel bir özellik eklemiş ve böylece hareketinize göre duvar kağıdının değiştiğini görebilirsiniz sadece uygulamalar sayfalarını sağa sola çekerek değil hareketle de yapabiliyorsunuz.

iOS 7:

Jailbreak:

7. Blacklist – Arama yasaklama

iOS 7: Arama Yasaklama
Jailbreak: iBlackList

Sonunda gerçekten işe yarayacak özelliklerden biri olan arama engelleme, mesajların veya FAcetime çağrılarının belli numaralardan gelmesini engelleme gibi özellikler iOS 7’de geliyor.

ios-7-block-calls-11

Bunun benzeri özellikler uzun süredir iBlackList adı verilen Jailbreak eklentisi ile kullanılabiliyordu.

8. Klasörler

iOS 7: Sınırsız Uygulama barındıran klasörler
Jailbreak: InfiniFolders

Daha önceki iOS’larda işletim sistemi açmış olduğunuz klasörlere sınırlı sayıda uygulama koymanıza izin veriyordu ve bu limit iOS 7’de kaldırıldı.

InfiniFolders adındaki Jailbreak eklentisi ise bunu hali hazirda olan iOS 6’da yapabilmenize izin veriyordu.

9. Bildirim Merkezi

iOS 7: Bildirim Merkezi değişiklikleri
Jailbreak: BlurriedNCBackground, FastBlurredNotificationCenter, Bulletin, Springtomize

Bildirim Merkezinin arka planı daha önceki gibi koyu gri değil iOS 7 ile birlikte transparan bir görüntüye kavuştu bunu BlurriedNCBackground ve FastBlurredNotificationCenter Jailbreak eklentileri ile yapabiliyorsunuz.

ios-7-notification-center

Aynı zamanda Bildirim Merkezine kilit ekranındayken ulaşılamazken iOS 7’de artık buna izin veriliyor. Bunu daha önceden gerçekleştiren Bulletin, Springtomize adında Jailbreak eklentileri mevcut.



10. Safari Arama ve Adres

iOS 7: Safari Arma ve Adres bar birleştirilmesi
Jailbreak:Safari Unibar

iOS 7’deki Safari’de gelen ve adres barının hem arama hem de URL girmeye yarayan özelliği Safari Unibar adındaki Jailbreak eklentisiyle var olan iOS’larda yapılabiliyor.



Açıkçası bunlar kısaca en göze çarpanlar tabi ki birçok daha benzer özellikler bulunabilir.

Ancak Jailbreak’i bir korsan yazılım aracı olarak değil de gelişimlere yön veren küçük uygulama geliştiriciler olarak görebiliriz.

3 Yorumlar

Seninkini ekle
  1. 3
    Dff

    Udid kaydı olmadan shift güncelle ile ios 7 ye yükseltilebiliniyor (jailbreak varsa 6.1.3e yükseltip öyle shift güncelle oluyor yoksa hata verir)

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.