En iyi iPhone Müzik uygulamaları ve servisleri
Türkiye’ye Internet’in 1994’te girişi ile benim de o dönem bu çok ilgi çekici mecrayı Beşiktaş’ta bir Internet kafe olma iddiasında olan bir bilgisayarcı da tanışmaya çalışmak için teknoloji dergilerinden çıkan adresleri not aldığım defterimle gidip, o adres çubuğuna daha önceden not aldığım web sitelerini yazmaya çalışmalarım ve üstüne dakikalarca Internet’e bağlanmaya çalışmanın ve sorunların ardından Pizza Hut’ın sitesini ( global web sitesi) görmem o zaman için paha biçilemez bir deneyimdi.
Tabi bilgisayar ve teknolojilerin gelişimi her zaman ilgimi çekmiş bilgisayar toplamalara bile başlamış olmamın ardından 1995 yılında MP3’le çığır açan bir tanışmayla devam etti. MP3’ler inanılmazdı, CD’lerden çok daha az yer kaplayan bir format ve ancak o dönem sadece bilgisayarlarda ve belli bir codec’lerin yüklenmesi ile çalınabiliyordu.
14400 bps US Robotics modemimi saatlerce telefonu meşgul ederek indirdigim dönemlerden bugün şu an Starbucks’ta ücretsiz Wifi ile bağlanarak aynı zamanda kulağımda Spotify’la dinlediğim müzik eşliğinde yazımı yazma safhalarına kadar geldik 🙂
Şimdi ise MP3 indirme dönemlerinden yasal müzik dinleme platformlarına ve hatta abonelik sistemlerine kadar gelmiş bulunuyoruz ve aslında Türkiye’de de bazı ulusal servislerin açılmasının ardından; sitelerden, arkadaşlardan, yasal olmayan yöntemlerle uğraşmadan hem ücretsiz hem ücretli servisler nasıl çalışıyor, hangileri daha ön plana çıkıyor, hangi müzik servisinin, hangi özellikleri ön plana çıkıyor bunları sizlere yaptığım incelemede paylaşmak istiyorum.
Müzik sektörü ilk başta MP3’ü kabullenmeyerek, uzun zaman dijital müziğe karşı eski kaset, CD satışlarındaki karlı günlerine geri dönme çabaması içindeydi. Sonunda müzik sektörü dijital müziğin olmazsa olmaz olduğunu anlayarak dijital müziğe de artık önem vererek MP3’ün varlığını ve artık buradan paralarını kazanmaya başlamalarının kendileri için en karlı yatırım olduğunu nihayet düşünmeleriyle alternatifler çoğaldı. Tabi burada abonelik sisteminin müzik sektöründe yeni bir ücretleme modelinin iyi sonuçlar vermesinin etkisi de yadsınamaz. Ancak bu dönüşüm yaklaşık oalrak 15 yıl sürdü ve bu dönemde müzik sektörü korsanla mücadelede bir sıkıntı içerisindeydi ama şu an artık gelecek daha iyi görünüyor.
Öncelikle sizlere Türkiye’de iPhone öncelikli olmak üzere multiplatform olan uygulamaları ve servisleri incelemekle başlayalım, ardından şu an Türkiye’de hizmete geçmemiş birkaç örnekten de bahsedeceğim. Burada çoğu uygulama birbirine benzer özelliklere sahip, listeler yapmak, radyo stili hazır önceden hazırlanmış editoryal içeriklerin dinlenebilmesi gibi. Ancak burada incelemeyi yaparken birbirlerinden farklı olan, biraz da premium üyeliklerdeki farklılıklara ve offline dinleme özelliklerine eğildik.
Spotify
Ücret: Ücretsiz (10 saat) / 4.99 TL / 9.99 TL mobil’de kullanabilme ve offline müzik dinleme
Platformlar: iOS, Android, Windows Phone, Blackberry, PC, Mac
Dünyanın en popüler müzik servislerinden Spotify ülkemizde de açıldı. Spotify öncelikli olarak streaming yani online dinleme özelliğiyle ön plana çıkmış ve 20 milyon civarında şarkı barındıran bir servis. İsterseniz var olan MP3, MP4, M4A ve M4R’lerinizi bilgisayardaki masaüstü uygulaması ile iTunes Match’de olduğu gibi senkronize edebilir ve bunları mobil cihazınızda kullanabilirsiniz.
Spotify Ogg Vorbis adı verilen 96kbps (düşük kalite), 160kbps (yüksek kalite) ve 320kbps (çok iyi kalitede – sadece iOS, Android ve Masaüstü uygulamalarında) 3 farklı kalitede streaming yöntemi kullanıyor. Aylık 9.99 TL’ye Premium üye olduğunuzda ise çalma listelerinizi kaydetme ve 3 cihaza kadar müziklerinizi offline dinlemek için indirmenize izin veriyor ki offline müzik indirme müzik severlerin ve Internet kesinti ve mobildeyken Internet ücretlerinin şişmemesi açısından önemli. Spotify’de offline müzik limiti 3333 şarkıyla sınırlı, istediginiz şarkıları silip yenilerini ekleyebiliyorsunuz ancak toplam 3333 üst limit.
Spotify yerel bir hizmet olmadığı için akla ilk gelen Türkçe müzik oluyor. Tabi ki Türkiye’de servis veren hizmetler kadar çok ve anında yeni müzikler gelmiyor ancak Türkçe içerik de özellikle popüler olanlarda tatmin edici diyebiliriz.
Spotify’de en dikkat çekici özellikler offline ve çok kaliteli müzik dinleyebilmek ve aynı zamanda çok büyük ve orijinal kataloğu ile orijinal müziklere eğer Premium üyede olursanız 9.99TL’ye sınırsız müzik dinleme ve indirme şansınız olacak. Türkçe müzik albümlerinin tanesinin 15 TL’ler seviyesinde olduğunu düşünürsek yaklaşık olarak 2 aylık Spotify üyeliği 1 Türkçe albüm almak kadar maliyete geliyor ki bunun karşılığında size sunulan sınırsız müzik ve mobil, bilgisayardan dinleyebilme imkanı.
Spotify’da Premium üyeliği 1 aylık deneme şansınız bulunuyor, kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor ancak ilk bir ay ücretsiz oluyor. Bir ay süresi içerisinde iptal ederseniz bir ücrete maruz kalmıyorsunuz.
Deezer
Ücret: Ücretsiz (Ayda 60 saat) / Premium 4.99 TL sadece web / Premium+ 9.99 TL (şu an 6 ay süresince aylık 4.99TL kampanyası bulunuyor) mobil’de kullanabilme ve offline müzik dinleme
Platformlar: iOS, Android, Windows Phone, PC, Mac
Deezer 182 ülkeden 30 milyon civarında şarkıya ulaşabileceğiniz ve iOS, Android, Windows Phone, smart TV’ler gibi donanımlarda da çalışabiliyor.
Şu an 2 üyelik yöntemi bulunuyor, Premium reklamsız bilgisayardan dinleme , Premium+ ile de mobil cihazlar ve offline dinleme imkanını veriyor. Şu an Deezer’da kısa süreli bir kapmanya ile Premium+ özelliklerine 6 ay boyunca aylık sadece 4.99TL’ye ulaşabiliyorsunuz. 6 ay sonunda ise 9.99TL’den ücretlendirilmeye devam ediyor.
Spotify’da olduğu gibi 320kbps kalitesinde müzik sadece Premium ve Premium+ versiyonlarında geliyor, ücretsiz olan Discovery modunda ise 320kbps desteklenmiyor. Offline müzik dinlemede sınır cihazınızın hafızası, yani cihazınızın memory’si yettiği sürece o kadar şarkıyı offline moda alabiliyorsunuz.
TTnet Müzik
Ücret: Ücretsiz (Günde 30 şarkı) / 10.99 TL mobil’de kullanabilme ve offline müzik dinleme ayda 250 şarkı
Platformlar: iOS, Android, Web
iPhone uygulaması da bulunan TTnet Müzik ilk ve en başarılı web tarayıcıdan çalışan müzik platformu olarak gözümüze çarpıyor. TTnet Müzik’e Web sitesinden, iPhone ve Andorid uygulamalarından erişim sağlanabiliyor. Normalde ücretsiz üyelik girişi ile günde 30 şarkı dinleyebiliyorsunuz.
TTnet Müzik’te mobil uygulamadan ücreti karşılığında tekil şarkı indirebiliyorsunuz, ya da aylık abonelik ücreti ile 10.99TL karşılığında 250 şarkı indirmenize izin veriyor. Ancak açıkçası 250 şarkı ayda indirmek mantıklı çerçevelerde olsa da sınırsız indirme izni olmamasi ve bu ücretin uluslararası örneklere baktığımızda biraz daha pahalı bir premium ücret olması biraz rahatsız edici. Tabi bunda şarkıları toplu satış anlaşmaları ve yapımcıların yaklaşımlarından da kaynaklanıyor. Burada sadece TTnet Müzik’in ya da Turkcell veya Avea’nın fiyat politikasını tek başına eleştirmek çok mantıklı olmayacaktır.
TTnet Müzik Uygulamasını indir >>
Turkcell Müzik
Ücret: 6.99 TL mobil’de kullanabilme ve offline müzik dinleme ayda 50 şarkı
Platformlar: iOS, Android, Blackberry, Web
Turkcell Muzik ilk önceleri sadece Wap uyumlu cep telefonlarında müzik hizmetine başlamış ve Türkiye’de büyük müzik projelerinden biri olmuştu, bu projenin yurt dışı ortaklığıyla geliştirilmesinde ve başarıyla tamamlanmasında şahsen dahil olup uzun geceler ve günlerce tamamlanması için uğraştığımız ama tamamlandığında da keyfini çıkardığımız güzel bir projeydi.
Turkcell Müzik bu geçen zamanlarda üzerine Web streaming ve iPhone, Android uygulamalarının da dahil olmasıyla multiplatform bir yapıya oturdu. Şu an 3 milyon şarkı barındıran Turkcell Müzik farklı offline indirme paketlerine ve de 3G üzerinden müzik dinlerken avantajlı data paketleriyle karşımıza çıkıyor. Yerli şarkılar 192kbps, yabancı şarkılar ise 128kbps kalitesinde indirilebiliyor. Bu nispeten yurtdışı servislerine bakıldığında kalite olarak biraz geride kalıyor demek yanlış olmaz.
Şu an için en çok 50 şarkı indirebileceğiniz en üst model indirme seçenekli paket aylık 6.99TL . Tabi uluslararası servislerin avantajlarına karşılık, mobil üzerinden stream ya da indirme işlemleriniz için kullanabileceğiniz Tükenmez Müzik paketi sayesinde Turkcell Müzik uygulaması içerisinden müzik stream ve indirme ücretsiz hale geliyor, böylece mobil durumdayken müzik dinlerken kota sorunu yaşamanızın önüne geçmiş oluyorsunuz. Ancak bunun da Turkcell’de bir bedeli var haftalık 2TL.
Turkcell Müzik Uygulamasını indir >>
Avea Müzik
Ücret: 6 TL mobil’de kullanabilme ve offline müzik dinleme ayda 150 yerli 50 yabancı şarkı
Platformlar: iOS, Android, Blackberry, Web
Müzik konusunda etkin olan bir diğer operatörümüz ise Avea. Uygulama şu an için mobil müzik web sitesinin uygulama haline port edilmiş bir versiyonu ve bu yüzden müzik indirme yani offline dinleme özelliği bulunmuyor, (19 Kasım’da Avea Müzik yeni uygulamasıyla karşımıza geldi ve native uygulama aynı zamanda müzik indirmeye de destek veriyor) bu açıdan çok hoşnut olmasak da Avea’nın yakın zamanda iPhone’a native bir müzik uygulamasıyla geleceği duyumları da gelmeye başladığı için bu konuda beklentilerimiz devam ediyor.
Avea’da bir çok farklı paket mevcut, Müzikçalar paketi adı verilen paket ile aylık 4TL’ye sınırsız bir şekilde şarkıları stream olarak dinleyebiliyorsunuz üstelik ayrıca ek bir bağlantı ücreti ödemenize de gerek olmuyor. Bu paket kapsamında dinlediğiniz müzikler mobil kullanımda Internet data paketinizden düşmüyor.
Avea’da müzik indirme paketi de mevcut, ancak bu özellik şu an iPhone uygulamasında kullanılamıyor. En üst paket 150 yerli, 50 yabancı şarkıyı aylık 6TL’ye indirmenizi sağlıyor. 19 Kasım’da Avea Müzik uygulamasının yeni versiyonu ile birlikte Maxi Müzik Paketi 150 şarkı (yerli ve yabancı olarak belirtilmiş) indirmenize izin veriyor. Aynı zamanda indirme işlemi yine Internet data paketinizden bir şey düşürmemiş oluyor.
Avea Müzik Uygulamasını indir >>
Başka alternatifler neler;
Türkiye’de direk olarak servis vermeyen başka alternatiflerde mevcut. Bunların bazılarına yurt dışı hesabı açarak ulaşmanız mümkün ancak yine premium kullanımlar için ödeme yapmanız tabi ki gerekecektir.
- Napster
- MySpace Music
- Blinkbox Music
- Rdio
- Sony Music Unlimited
- Xbox Music
Sonuç olarak aslında servislerin hepsinin kendine göre artıları ve eksileri var. Burada karar vermeniz gereken hangi tür müziğe özellikle Türk kullanıcılar için Türkçe müziğe mi yoksa yabancı müziğe mi ilginiz var bunu belirlemek gerekiyor. Eğer yerli müzik önceliğiniz var ise her ne kadar incelediğimiz örneklerin hepsinde Türkçe şarkılara yer verilmiş olsa da, TTnet, Turkcell ve Avea’nın bu konuda daha atik davranarak daha fazla yerli içeriğe ulaşacağı tartışma götürmez.
Yabancı müziğe ilginiz var ise o zaman diğer alternatifleri de özellikle fiyat ve indirme adetleri anlamında değerlendirmeniz de fayda olacaktır.
Yerli müzik servisleri benzer kaynaklardan şarkılara ulaştıkları için her birinde aşağı yukarı 3 milyon civarında yerli ve yabancı içeriğe sahip, yabancı servislerde ise 25-30 milyon civarında şarkıya ulaşabiliyorsunuz.
Mobil operatörlerin sunduğu paketlerde ise özellikle mobil kullanım gerçekleştirecekseniz, Internet data avantajlarını da değerlendirmeniz faydalı olacaktır.
Öncelikle inceleme çok faydalı olmuş. Zamanınız olur da sorularıma cevap verirseniz sevinirim. Spotify ve Deezer’da müzik indirme yok (mp3 dosyasına ulaşmak) bildiğim kadarıyla doğru mudur? TtnetMüzik ve diğer yerli firmalar hala müziklerin çoğunu 128kbps kalitesinde, albüm bilgileri ve kapak resimleri eksik halde mi sunuyorlar. 320kbps ses kalitesinde, albüm bilgileri ve kapak resimleri eksiksiz yasal müzik indirebileceğim yasal bir müzik platformu var mıdır?
Merhaba turkcell müzik uygulamasında 50 şarkıyı indirip 7₺ ödedikten sonra sınırsız dinleyebiliyosun dimi?
Güzel inceleme olmuş, elinize sağlık.
Youtube dan müzik indirmek için ise Turbo DL uygulaması oldukça yararlı.