2014 ve Apple


2013 senesi kimine göre Apple açısından sönük geçti. Daha doğrusu Apple, yatırımcıların beklediği gelişmeyi gösteremedi. Her sene milyarlarca dolar kar eden ve bilgi teknolojisi patlaması yaşanan şu son on senelik dönemde birçok farklı alanda lider olan ve bu alanlarda en çok ürünü satıp, en büyük kar oranlarına sahip olan bir şirketten de beklentiler tabi ki büyük oluyor. Ama bir Apple çalışanı gözüyle baktığımızda 2013 aslında Apple için bomba gibi geçti diyebiliriz. Peki 2014’te Apple’dan neler bekleyebiliriz? Artık konuşulması gereken bu diye düşünüyorum.

Bu bağlamda son donemde çıkan dedikoduları ve kendi kişisel görüşlerimle birlestirerek sizin için bir 31 Aralık gecesi makalesi hazırladım. Umarım 2014, 31 Aralık’ında bu yazıyı baz alarak bir değerlendirme makalesi yazmak da bana nasip olur 🙂

iphone6comparison2



Daha büyük ekranlı bir iPhone

Bu konuda birçok yazı yazılıp çizildi. Steve Jobs’un meşhur ‘kimse 3.5 inç’ten büyük ekranlı telefon almaz” iddiası önce Samsung, HTC ve LG gibi firmalar tarafında çürütüldü ve nihayetinde geçtiğimiz Eylül ayında Apple 4 inç boyutunda iPhone 5S’i çıkardı. Son dönemlerde birçok hatırı sayılır web sitesi ve araştırmacı Apple’ın 4.8 ile 6 inç arasında boyutlarda telefonlar denediğini ciddi şekilde iddia ediyor. Apple’ın çeşitli boyutlarda birçok prototip cihaz denediğinden kimsenin şüphesi yok ancak bunun kesinlikle daha büyük ekranlı bir cihaz çıkacağı manasına geldiğini düşünmüyorum. Ama yine de benim de kişisel tahminim iPhone 6’nın daha büyük ekrana sahip olacağı. Öyle ki, diğer firmalar artık Apple’ı iyice zorluyor ve gerçekten büyük ekran tercih eden alıcının dikkatini çekmek için Apple’ın böyle bir değişikliğe gideceğini tahmin ediyorum.

1291

Daha büyük ekranlı bir iPad



Yine bu da son zamanlarda araştırmacıları meşgul eden bir konu. Çıkan haberlere göre Apple tam 12.9 inç, yani neredeyse büyük  Macbook Air’in ekranı büyüklüğünde bir iPad üzerinde çalışıyor!  Bir yandan ciddi bir şeyler var ki dedikodular var diye düşünüyorum ama diğer yandan gerçekten böyle bir cihazın alıcısı var mı diye tereddüt ettiğim için Apple’ın böyle bir şeye girmeyeceğini tahmin ediyorum. Ancak bir detay var ki işlerin şeklini değiştirebilir. Bu yeni büyük iPad’in iPad Pro ismi ile çıkacağı ve hem iOS hem de OS X yazılımlarını taşıyacağı iddia ediliyor. Apple’ın başka cihazlarda daha önce görülmemiş bir geçiş sistemi ile iki yazılımın da çalıştığı bu aletle hem tablet hem de notebook taşıma ihtiyacı hisseden profesyonel kullanıcıları hedef alacağı söyleniyor. Aslında heyecan verici bir cihaz gibi gözükse de ben 2014 senesinde Apple’dan boyle bir cihaz beklemiyorum.

martin-hajek
Apple Televizyon

Apple çok uzun süredir ürün yelpazesini boylamasına genişletmiyor. Yaklaşık 4 sene önce çıkan iPad’den beri aynı ürünlerin gelişmiş modelleri dışında Apple’dan yeni bir ürün göremedik. Apple Televizyon benim de daha önce üzerinde sık sık yazılar yazdığım bir konuydu ancak tahminlerin şu ana kadar doğru çıkmadı. Apple’ın bir televizyon cihazı üzerinde çalıştığından kimsenin şüphesi yok ancak bu cihaz ne zaman çıkacak ve nasıl bir şey olacak gerçekten kestirmek mümkün değil.

images

iWatch

Bence 2014’un tek garanti yeni ürünü iWatch. Türkiye dahil bir çok ülkede iWatch isim hakları Apple tarafında resmen alınmış durumda. Apple CEO’su Tim Cook bu konuda çok net bilgiler vermemiş olsa bile birçok söyleşisinde iWatch’ın bir ihtimal olduğunu kabul etmişti. Bence Apple piyasada olan cihazların çok ama çok üstünde ve neredeyse her iPhone sahibinin almak isteyeceği bir saati 2014 senesi içinde çıkaracak. Bazı Apple patentleri bu cihazın tamamen kablosuz şarj olabilen bir teknolojiye sahip olacağını da işaret ediyor.

2014, Apple severler için kuşkusuz ilginç bir sene olacak. Apple ya çıtayı daha da yükseltecek ya da Apple’ın duraklama dönemini başladığının kanıtı olacak!

Sizi heyecanlandıran Apple ürünlerinin çıktığı bir sene olmasını ve her halükarda istediğiniz teknoloji cihazlarını alabilecek maddi güce sahip olduğunuz bir 2014 senesi diliyorum. Herkese mutlu seneler..

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.