Apple 2014 ilk çeyrek satış rakamlarını açıkladı. Rekorlar altüst ama beklentilerin altında!


Apple, dün 2014 ilk çeyrek rakamlarının detaylarını veren bir rapor ve basın bildirisi yayınladı. Ayrıca Tim Cook ve diğer üst düzey Apple yöneticileri rapor için canlı bir telefon konferansı gerçekleştirdi. Dün ortaya çıkan rakamları ve görüşleri sizin için derledik:

Ciro ve Kar



  • Toplam ciro 57.6 milyar dolar  (2013 1Ç: 54,5 milyar dolar)
  • Net kar 13.1 milyar dolar (2013 1Ç: 13.08 milyar dolar)

Satış rakamları



  • 51 milyon iPhone (Geçen yıl 47.8 milyon)
  • 26 milyon iPad (Geçen yıl 22.9  milyon)
  • 4.8 milyon Maç bilgisayar. (Geçen yıl 4.1  milyon)
  • 6 milyon iPod (Geçen yıl 12.7  milyon)

Önce çıkan yorumlar

Apple CEO’su Tim Cook; iPhone 5c’nin daha çok ilk kez iPhone kullanmaya başlayan kişiler tarafından tercih edildiğini ancak cihazın şirketin satış beklentilerini yakalayamadığını açıkladı. Tim Cook ayrıca iPod’ların satışındaki büyük düşüşün beklentilerin içinde olduğunu söyledi ve de özellikle iPod Touch’ın halen iyi satmasına karşın düşüşün devam edeceği izlenimini verdi.

tim cook_2

Benim yorumum

Rekor sayıda  iPhone ve iPad satan, Mac satışları artan ve kar oranı az da olsa artan bir şirketin neden beklentilerin altında kaldığını anlamak hem zor hem de kolay. Çünkü analistlerin ve borsa yatırımcıların beklentisi altında ya da üstünde açıklanan rakamlar bir şirketin direk olarak başarılı ya da başarısız olduğuna karar verilmesini sağlıyor. Tüm zamanların en çok kar eden şirketler sıralamasında 4. 5. ve 6. sırada kendine yer bulan Apple (ve de üstündeki tüm şirketler akar yakıt şirketleri) yine de başarısız olarak lanse edilebiliyor.

Gözüken o ki, Apple da yakın zamanda hem daha büyük ekranı hem de daha ucuz iPhone’lar yapmaya mecbur. Asıl soru, Apple kalite ve kullanım kolaylığından ödün vermeden bunu yapabilecek mi? Bu noktada iPhone 5C’lerin akıbetini kestirmek mümkün değil. Yeni ürünler çıkmadan her ne olursa olsun Apple iPhone 5C’leri ucuzlatmayacaktır. iPhone 6 çıktığı zaman tam olarak nasıl bir iPhone yelpazesi olacak kestirmek de artık mümkün değil. Akıllı telefonlar piyasasında dengeleri yerinden oynatmak için hem çok daha gelişmiş bir iPhone modeli hem de ucuz kategorisine girecek bir iPhone modeli satışa sunulmalı.

Kategoriler
Etiketler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.