Yeni Internet Yasası Sorunu ve iPhone’da Özgür VPN bağlantı alternatifleri
Bugün Türk demokrasi tarihine geçecek Internet Yasası Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Bu tarihi biz de not edelim 19 Şubat 2014. Malesef özgürlüklerin daha da gerçek ifade özgürlüğüne doğru gitmesi gerekirken şu an belli otoritelerin kontrolünde Internet siteleri ve sayfaları Türkiye’de TİB tarafından 4 saat içerisinde mahkeme kararı olmaksızın kapatılabilecek.
Aynı zamanda tüm Internet trafiğinin kullanıcıların nerelere girdiği, neler yaptığının kayıtları Internet servis sağlayıcılarında tutulacak, açıkçası böylece geçmişe dönük yaptığınız herşey için bir risk altına da girmiş olacaksınız.
Bu kadar vahim duruma karşı ne tip önlemler alınmalı, özgürlüğün kısıtlanması konularında iPhone ve iPad’de Internet kullanımında ne tip bir çözüm uygulanabilir biz size bunlardan kısaca bahsedeceğiz.
Bu konuda yıllardır var olan servisler mevcut, biz bunlara genel olarak VPN servisleri adını veriyoruz. Bu VPN servislerinin önceliği sizin Internet gezinme datalarınızın bu VPN servisi üzerinden geçmesi sayesinde Türkiye içerisinde takip edilememesi ve kendinizi daha özgür Internet dolaşımını sağlamak, ayrıca belirleyebileceğiniz bir başka ülke üzerinden de bağlanıyor gibi gözükebilirsiniz.
Bir diğer özelliği ise yine TİB tarafından önüne gelen sitenin kapatılabilme riskine karşı bu sitelere sürekli erişmenizi de sağlayabilecek bir yöntem. Kısacası Internet sansürüne takılmaz aynı zamanda kişisel bilgilerinizi de gizlemiş olursunuz. Genel özelliklerini şöyle sıralamakta fayda var:
- Cihazınızdan bağlandığınızda internet aktivitenizi servis sağlayıcılardan gizlemek
- Bazı ülkelerde engellenmiş sitelere erişimin gerçekleştirilmesi
- Bazı Internet servislerinin ülke kısıtlamalarını aşmak (Örneğin Amerika’da Netflix video izleme servisine erişim için VPN Amerika üzerinden bağlanıp size bu servisi kullandırabilir)
- Tüm Internet hareketlerinizin log’lanmasının önüne geçmek
- Internet sansürü yapan ülkelerde bunun önüne geçmek
iPhone ve iPad’de VPN uygulamalarından özellikle HotSpot Shield ve bir kaç farklı uygulamadan bahsedeceğiz. Bu uygulamalar genel olarak cihazınıza VPN bağlantısı olarak kurulmakta ve aktif edildikten sonra sadece bu VPN üzerinden ve farklı bir ülkeden geçerek sayfalara ulaşabiliyorsunuz. Tabi VPN modelini kullansanız da bu bir yere kadar sizin gizlilik ve özgürlüğünüzü koruyacaktır, %100 koruma sağlayan bir yöntem şu an için var demek çok doğru olmaz.
Genellikle bu servisler ücretli ve abonelikli servisler olmakla birlikte bazı uygulamalarda deneme sürelerinde uygulamaları deneme şansınız da mevcut. Biz burada sizlere en uygun çözümlerden biri olarak HotSpot Shield VPN’i tanıtacağız, diğer alternatiflerinde bir listesini aşağıda veriyoruz.
HotSpot Shield VPN
HotSpot Shield VPN uygulaması hem iPhone, iPad hem de bilgisayarlarınızda da çalışabiliyor. Biz burada sizlere daha çok iPhone ve iPad üzerinden anlatmaya çalışacağız.
Uygulama normalde ücretsiz indiriliyor ancak, normalde bir abonelik bedeli var. Şu an yıllık 29.95$ gibi bir ücret karşılığında trafik limiti (bandwidth limiti) olmadan kullanabiliyorsunuz, aylık modelleri de mevcut. Ancak aynı zamanda uygulamayı ilk indirdiğinizde 7 gün süreli olarak ücretsiz de deneme olarak kullanabiliyorsunuz ve nasıl çalıştığını anlamanız açısından oldukça faydalı.
Uygulamayı ilk kurduğunuzda VPN’i sürekli aktif etme ya da istediğiniz zaman açma kapama olarak kullanabileceğiniz ayar ile karşılaşıyorsunuz. İstediğiniz zaman açma kapama seçeneğini seçmenizi tavsiye ediyoruz, zaman zaman yerel IP’den de erişim önemli olabiliyor.
Uygulamayı kurarken size sertifikayı onaylatıp ardından kurukumu gerçekleştiriyor ve VPN ile bağlı olduğunuzu gösteren işarette iPhone’unuzun en sütünde VPN yazııyla belirtiliyor. Bu yazıyı gördüğünüzde o an VPN ile bağlısınız demek oluyor.
VPN kullanımın en büyük avantajı hem Wifi hem de mobil şebekeler üzerinde bu sistemi kullanabiliyor olmaniz. DNS değiştirerek bazı engellemeleri aşmanız mümkün ancak bu yöntem ile mobile operatörler üzerinden bağlantılarda da bu işlemi gerçekleştirebilmek büyük pratiklik sağlıyor.
Uygulama 5 farklı cihaza kadar kullanım izni veriyor.
HotSpot Shield VPN uygulamasını indirmek için TIKLA!
Express VPN
+ Artılar: Log tutulmuyor, hızlı bağlantı, 30 gün para iade garantisi
– Eksiler: Çok uygun olmayan ortalama fiyat
Express VPN uygulamasını indirmek için TIKLA!
VyprVPN
+ Artılar: Hızlı, 160-bit ve 256-bit OpenVPN şifreleme (sadece Pro versiyonunda), 7 gün para iade garantisi, Aynı anda 3 farklı cihazdan bağlanma imkanı, P2P desteği
– Eksiler: 90 güne kadar log tutuyor
VyprVPN uygulamasını indirmek için TIKLA!
ibVPN
+ Artılar: Ucuz, log tutmuyor, P2P desteği
– Eksiler: zaman zaman çok yavaş çalışıyor, Aynı anda başka cihaz kullanamıyorsunuz
ibVPN uygulamasını indirmek için TIKLA!
Kovurt VPN
Kovurt VPN uygulamasını indirmek için TIKLA!
Cisco AnyConnect
Cisco AnyConnect uygulamasını indirmek için TIKLA!
Siz de yorumlarınızı deneyimlerinizi ve kullandığınız başka uygulamalar varsa burada bizlerle paylaşın..
Benim favorim aşağıdaki verceğim linkteki Vpn Profilini yükleyin Hem bedava hemde hızlı
https://r.onavo.com/iphone/activate/ECV7GtYMuFOAEfR0iKjXVpUP?carrier_name=Turkcell&direct_to_app=1&dpid=UzIPdJEd5rFtUxE91OjTO4II&install=1&lang=tr&mcc=286&mnc=01&scheme=onavoProtect&seed=-1630951738&v=1.1.8&withoutWebClip=1&model=iPhone&scheme=onavoProtect
ya arkadsaslar uygulamayı sildim daha sonra vpn o wifi falan yazan yerde var suan vpn acılmadıgı ıcın hıc bı yere baglanamıyorum sadece whatsapp lutfrn ysrdım edın
kardeş bu bedava internet mi