iPhone 6 daha ince, daha büyük ve daha farklı olacak!


Bazı ciddi araştırma şirketlerinin haberlerine göre  4.7 inç ekranlı iPhone 6’ların üretimi önümüzdeki temmuz ayında başlayacak. Her zamanki gibi Eylül’de satışların başlayacağını varsayarsak, Temmuz ayı için üretimin başlamasının geç olacağını bile söyleyebiliriz. Ancak görünen o ki ne zaman çıkarsa çıksın yeni iPhone’ların ekranı gerçekten büyük olacak.

iphone-6-side-800x536

Öyle ki Samsung ile Apple arasında devam eden bir patent davasından Apple’ın kendi yaptığı bir araştırma oraya çıktı ve bu araştırmaya göre Apple pazar payını koruyabilmek ve yükseltebilmek adına hem daha büyük ekranlı hem de daha ucuz telefonlar satması gerektiğini kabul etmiş gözüküyor.

whatsgoingon
Haberler bunla da bitmiyor;  4.7 inç ekranlı iPhone’nun yanında bir de 5.5 inç ekranlı ikinci bir iPhone modelinin de sene sonuna doğru satışa çıkacağına dair haberler var. Daha önce de belirttiğimiz gibi; biz 5.5 inç ekranlı ikinci bir iPhone modelinin olacağını tahmin etmiyoruz. En azından bu sene. Çünkü donanım bir yana programcılar için farklı ekran boyutları için uygulama yapmak bir kabus olacaktır ve Apple’ın her zaman bu konuda elştirdikleri Android ile bir farkı kalmayacaktır.



Sadece ekran boyutu mu değişecek?



Geçen hafta yeni iPhone’a ait olduğu ileri sürülen bazı şemalar yayınlanmıştı ve bu şemalar baz alarak yaratılan iPhone modelleri oldukça akla yatkın gözüküyor. Bu şemalara göre bir diğer önemli değişiklik ise güç düğmesinin (sleep/wake button) cihazının üstünde değil yanında olacak olması. Cihaz daha büyük olacağı için ve oraya telefonu tek elle tutarken erişebilmek daha zor olacağı için bu oldukça mantıklı bir değişiklik olarak gözüküyor. Bu düğmenin artık başka özellikler için de kullanılabileceği dedikodu ediliyor ama şahsen ben tahmin etmiyorum.

sema
Ayrıca yeni iPhone’un ekranının Gorilla Glass’dan daha dayanıklı olduğu iddia edilen safir cam ile değiştirileceği ve daha ince ve belkide neredeyse çerçevesiz bir kasa tasarımına sahip olacağı tahmin ediliyor. Yeni, gelişmiş işlemci (A8), kamera yenilikleri, sağlık kontrolü  motifleri ile donatılmış yeni işletim sistemi (iOS8) ve de daha yüksek hafızalı RAM yeni iPhone’dan beklenenler diğer özellikler.

Özellikle daha önce doğru tahminleri ile bilinen KGI Securities araştırmacısı Ming Chi-Kuo, 4.7 inç ekranlı iPhone’un  dizayn olarak ciddi olarak daha ince olacağını iddia ediyor. Kuo’ya göre  yeni iPhone 6.5-7.0mm aralığında bir kalınlığa sahip olacak. Yani iPhone 5’den en az 0.6mm daha ince!. Kuo yeni iPhone’ların nihayet NFC işlemcisi ile geleceğini ve büyük ekranlı iPhone’ların incelliği ve çerçevesiz tasarımı ile hem çok daha alımlı bir görüntüye sahip olacağını hem de halen tek ile kontrolünün mümkün olacağını iddia ediyor. Kuo’nun fiyatlar ile ilgili tahminleri de oldukça ilginç. Yeni büyük ekranlı iPhone’nun, iPhone 5S fiyatında olacağını, iPhone 5S ve iPhone 5C’nin ise, iPhone 4s ve sadece bazı ülkelerde satışına devem edilen iPhone 4’ün yerini alacağın iddia ediyor. Şahsen ben ne iPhone 5S’in 4S fiyatına, ne de iPhone 5C’nin iPhone 4 fiyatına düşeceğini sanmıyorum. Ama belki Apple rekabettin artık tavan yaptığı bu ortamda dengeleri tekrar kendi lehine çevirmek için böyle bir stratejiye yönelebilir mi diye de düşüniyorum.

iphone-6-all

Kategoriler

1 Yorum

Seninkini ekle

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.