Bugün iOS 8 çıkıyor, ön hazırlık yapmak lazım!


17 Eylül 2014 – Bugün akşam muhtemelen Türkiye saati ile 20:00 civarı iOS 8 resmen çıkıyor. İlk tavsiyemiz mümkünse ilk bir kaç saat güncellemeyi yapmaya çalışmamanız olacak. Bunun nedeni tamamen yoğunluktan dolayı işlemin normalden daha uzun sürecek olması ve bir kaç kere indirme işlemine yeniden başlamanız gerekecek olabilmesi.

iOS 8’in özellikleri neler?

Apple, iOS 8’i “şimdiye kadarki en büyük iOS sürümü” olarak lanse ediyor ve bunun nedeni aslında gelen yeni özellikler değil programcılara verilen iPhone’un önemli donanımsal ve yazılımsal özelliklerine verdikleri erişimler ile çok daha güzel ve teferruatlı uygulamalar yapabilecek olabilmeleri.  Farklı klavye dizaynları, parmak izi okuma özelliğinin başka uygulamalarda okunabilmesi ve uygulamaların birbirleri ile güvenli bir şekilde iletişim kurararak farklı özellikleri kullanabilmesi bunlardan bazıları. Apple ayrıca yazılımcılar tarafından büyük bir heyecanla karşılanan Swift ve Metal adında iki yeni uygulama ve grafiksel yazılım geliştirme programı yayınladı. Bu programlarla daha önce yapılamayan oyun ve uygulamaların artık yapılabileceği iddia ediliyor. Bunlarla beraber iOS 8 Mesajlar ve Fotoğraflar gibi her gün kullandığınız uygulamalar için önemli yenilikler getiriyor. Ailenizle içerik paylaşabilmek Apple’ın üzerinde durduğu diğer bir yenilik. Bazı görsel değişiklikler ve içinde iCloud drive’ın da olduğu yenilenmiş iCloud özelliği de fark yaratacak özellikler arasında diyebiliriz. Daha önce sitemizde de iOS 8 ile ilgili yazılar yazmıştık ama Apple’ın sitesinde iOs 8 ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz: https://www.apple.com/tr/ios/



ios-8-quicktype-vs-swype-580-100

iOS 8’i indirmeden önce

Aslında illaki gerekli değil ama olur da bir aksilik çıkarsa diye düşünerek en azından güncellemeden once iCloud üzerinden bir yedekleme almanızı tavsiye ederiz.

Eğer cihazınızda bazı yazılımsal sorunlar yaşıyorsanız (uygulamalar kapanıyor, şarj çabuk bitiyor, takılmalar oluyorsa) iOS 8 sıfır bir kurulum ile geçmenizi tavsiye ederiz. Bu sayade tüm yazılımsal sorunlardan kurtulmuş olacaksınız. Aslında mümkünse yeni kurulumdan sonra iCloud hesabınızı cihazınıza tanıttıktan sonra eski yedeklemeyi yüklememek de iyi olabilir. Bu belki tam da istediğiniz şekilde çalışan cihazınız da bazı ayarları yeniden yapmanız manasına gelecek ve biraz zaman kaybına sebep olacaktır. Ama diğer yandan cihazınızı hızlandırabilir ve bazı kullanmadığınız uygulamaları da bu bahane ile kaldırmış olursunuz. Eğer bu yöntemi seçecekseniz mutlaka ve mutlaka foto ve video’larınızı iCloud’a veya bilgisayarınıza yedeklemeniz gerekiyor.

setup_ios_free_icloud
iOS 8’i nasıl indireceğim?

iOS 8’i kablosuz bir internet ağına bağlı olarak indirebilir ve kurabilirsiniz. Kurulumun tamamlanması icin cihazınızın %50’den fazla şarjı olması ya da elektriğe bağlı olması gerekiyor. Eğer bu yöntemi seçiyorsanız  her halükarda fişe takılı olarak yapmanızı tavsiye ederiz. Normal şartlarda iOS 8 cihazınıza inecek ve otomatik olarak kurulacaktır (tabi ön şartları kabul etmeniz gerekiyor – burada ne yazıyor okuyan varsa bize de haber versin lütfen :))

Diğer bir yöntem de tabi ki bilgisayarınızdan iTunes aracılığı ile güncellemeyi yapmanız. İyi bir WiFi ağı yoksa ve bilgisayarınız internete kablo ile bağlıysa bu seçeneği düşünebilirsiniz.
ios_7_ota_update_official_iphone_5_hero
iCloud Drive

Bu konuya özellikle başlık açtım çünkü bence iOS 8’in baş ağrıtacak konularından biri bu. iOS 8’i indirdikten sonra iCloud Drive Beta özelliğini kullanmak istiyor musunuz şeklinde bir soru gelecek. Eğer evet derseniz işler biraz karışıyor. Çünkü bu yöntem ile iOS 8 cihazinizdeki dosyalar, foto ve video’lar da dahil her şey iCloud’a yükleniyor. Aslına bu harika bir özellik. Bu şekilde tüm içeriklerinize Windows dahil başka cihazlardan da ulaşabiliyorsunuz. Yalnız iCloud’a yüklenen tüm içerikler 5Gb’lik bedava hakkınızdan düşüyor. Zaten normal cihaz yedeklemeleri varken ve iki video ve 100 foto ile tüm hakkınızı geçebiliyorsunuz. Bu durumda ya yeni alan satın almanız lazım ya da benim yaptığımı gibi kırma bir çözüm ile sorunu çözebilirsiniz.



Ben iCloud Drive’i kabul ettim ancak sonra ayarlardan gidip foto yedeklemeyi kapattım  (iCloud ayarlarında fotoğraflar menüsünden). Fotoğraf yayını halen açık ki bu şekilde çektiğim fotoğraflar halen diğer cihazlardan da görünüyor. Tabi bur da 1000 fotoğraf  1 ay sınırlaması olduğunu hatırlatalım. Fotoğrafları daha önceki gibi ara ara temizleyerek bilgisayarıma atıyorum. Videolarımı ise Youtube’un Capture uygulmasına kullanarak Youtuba’a yüklüyorum. Youtube’da sınırız alan kullanabiliyorsunuz ve videolarınız sıkıştırmadan 1080p’ye kadar yüklemenize izin veriyor. Ayrıca videolarınız tamamen gizli veya linkle erişilebilir yapabiliyorsunuz. iCloud Drive güzel bir özellik ama çok video ve fotoğrafınız varsa biraz pahalı olacak gibi gozukuyor.

icloud

iOS 8’i indirdim şimdi ne yapacağım?

Keyfini cıkarım derim 🙂  Her yeni iOS güncellemesinde de olduğu gibi bunda da bazı aksaklar olacaktır. Bir kere herkes iOS 8’in yeni özelliklerini denemek icin cihazını daha çok kullanmaya başlayacak ve “iOS 8 pili gebertiyor” şeklinde şikayetlere başlayacaktır 🙂 Ama dediğim gibi bazı yazılımsal aksaklıklar mutlaka olacaktır (ki ben şu an iÖS 8’deyim ve bazı ufak sorunlar var) ve bunlar ilerleyen haftalarda Apple tarafında giderilecektir.

Unutmadan, iki uyarı yapalım. Bazı uygulamalar halen iOS 8 uyumlu değil. Özellikle Türk yapımı uygulamalar :(. O yüzden çalışmayan uygulamalar varsa güncellenmelerini beklemekten başka yapacak bir şey yok. Diğer konu da jailbreak’li kullanıcılar için. Şu an için iOS 8’de jailbreak yok. Eğer jailbreak’inizi kaybetmek istemiyorsanız iOS 8’e geçmeyin. Eğer jailbreak önemli değil ben iOS 8’i merak ediyorum diyorsanız o zaman cihazınızı sıfırlayıp iOS 8’e geçmeniz gerektiğini hatırlatalım,

Kategoriler
Etiketler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.