iPhone X gerçekten 5.8 inch mi yoksa 5.5 inch mi?


Merakla beklenen iPhone X yani iPhone 10 artık açıklandı ve tabi ki 3 Kasım’da çıkana kadar eldeki verileri değerlendirmemiz gerekecek 🙂 . Biz de bazı şeyler için kafa yormaya başladık, ilk aklımıza gelen ise çok güzel görünen ekran ve kullanışlılığı konusu.

Apple iPhone X’de neredeyse telefonun ön yüzünü kaplayan bir ekrana sahip ancak sensör ve ön kamera bölgesi diğer piyasadaki telefonlardan farklı olarak çentik şeklinde ekran üzerinde beliriyor.

Aranızda sunumu izleyenler de olmuştur, sunumda gösterilen video ve oyun görsellerinde çentik bölgesinin videonun üstünü kapattığı görülüyor. Bu da açıkçası videonun kenarında büyük bir çapak var izlenimi uyandırıyor.

Aslında videonun tam olarak görüntülenebilmesi için o çentik bölgesine kadar genişleme yapılmaması gerekiyor. Bizim beklentimiz uygulama geliştiricilerinin burada buna bir önlem alacağı yönünde. Çünkü bu şekilde video izlemek, app kullanmak ya da oyun oynayabilmek gerçekten sorunlara ve can sıkıntısına yol açacaktır.



Apple uzatılmış bu ekran da sadece sağ ve sol alanları ekran olarak bırakarak aslında iPhone X’in 5.8 inch olduğunu belirtiyor ancak malesef kullanışsız bir alanla birlikte. Bu alanlar şu an sadece wifi, şebeke, saat, pil durumu gibi göstergeler için kullanılıyor. Bu açıkçası benim fikrime göre iPhone modellerinde bir ekran çeşitliliği ve daha büyğü ile daha büyük bir fiyatla marketing çalışması olarak düşünüyorum.



Tabi ki 5.8 inch bir panel kullanılmıştır ancak bunun üstünü kapatırsanız, gerçek anlamda bir ekran kullanımından bahsedemeyiz. Bu konuda küçük bir hesaplama ve çizelge ile aslında iPhone X’in , iPhone 8 Plus’dan çok da farklı olmayan bir gerçek aktif ekran kullanım oranına sahip olduğunu ortaya koyduk.

Aşağıda göreceğiniz şemada tüm oyun, video ve uygulamaların tam ekran ve üzerinde herhangi bir kapatıcı bulunmadan kullanıldığında neredeyse aynı iPhone 6-7-8 Plus’da olduğu gibi 5.5inch civarında bir alanda olduğunu görebiliriz.

Eğer beklentiniz 5.8 inch de iPhone 6-7-8 Plus’dan daha büyük video izlerim ise tavsiyemiz bunu tekrar düşünüp tam ekran kayıpsız bir görüntülemenin iPhone 6-7-8 Plus olarak olacağını bilerek kararınızı vermeniz.

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.