Apple Avukatları Apptrackr’ın Peşinde!


iPhone, iPad ve iPod’larını jailbreak yapıp, app store uygulamalarını korsan yollardan ücretsiz olarak indiren kullanıcılar bugünlerde kötü bir sürprizle karşılaşmış olabilirler. Apple avukatları Apptrackr adıyla çalışan web sitesinin sunucularını geçtiğimiz günlerde mahkeme kararıyla kapattırmış ve söylentilere göre illegal uygulama indirmenin önüne geçmek için girişimlerini her geçen gün artırıyor.

Bazı endüstri araştırmacılarına göre Apple, sadece Apptrackr’ın olanak sağladığı yasa dışı uygulama indirme pazarından dolaylı olarak milyonlarca dolarlık zarara uğruyor. Ve hatırlatmakta fayda var; esasında bu kaybın çoğu program yazılımcılarının canını yakıyor!

Biz de net şekilde belirtelim ki; iPhoneTurka olarak  kesinlikle yasa dışı uygulama yöntemlerini hoş görmüyoruz ve sitemizde teşvik etmiyoruz.



Elbette ki illegal yoldan uygulama indirmenin birinci adımının jailbreak olduğunun da farkındayız ancak jailbreak işleminin bu amaçla bulunmadığının da altını çizelim!

Amma velakin madalyonun birden farklı yüzü olduğu da yatsınamaz; bir yanda el emeği göz nuru saatlerce ve hatta günlerce çalışmadan sonra ortaya çıkmış programların hiç bir ücret ödenmeden kullanılması var. Bunları ortaya çıkarmak için yüksek meblağlar harcayan şirketleri ve tüm bunlara imkan sağlayan Apple firmasını da unutmamak lazım!

Ancak Apple’ın satılan uygulamaları almadan önce deneme gibi basit bir sistemi yok! Ve daha da kötüsü; olur da uygulama da bir sorun olursa parasını geri alabilme gibi tüketici haklarının en basitinin dahi sağlanmadığını söyleyelim. Bu açıdan bakınca Apptrackr sahiplerinin ve binlerce kullanıcısının gayet makul bir argümanı var.

Tüm bu karışıklıklar içerisinde Apptrackr sahiplerinin bu işi hayır olsun diye yapmadıklarını ve bu işten yüksek meblağlar kazandıklarını da belirtelim. Öyle ki Apple Amerika’daki sunucularını kapattırdıktan sonra Apptrackr yöneticileri hızlı bir şekilde başka ülkelerden yeni sunucular almışlar ve sistemlerini çalışır halde tutmak için her türlü çabayı gösteriyorlarmış. Hatta bu bağlamda captcha adı verilen şifreleme sistemi süresini de uzatarak reklam gelirlerini artırmaya çalışıyorlarmış!



Sonuç olarak Apple artık bu işin peşini bırakmayacaktır ama Apptrackr da bu işi devam ettirmeye niyetli gözüküyor!


+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.