Beş yıl önce bugün…


“This is a day, I’ve been looking forward to for two and a half years. Every once in a while a revolutionary product comes along that changes everything.”

Beş yıl önce bugün Steve Jobs bu cümle ile konuşmasına başlamıştı.

Yani şöyle diyordu: “Bugünü tam iki buçuk yıldır bekliyordum. Nadiren devrim niteliğinde ürünler icat edilir ve bu ürünler her şeyi değiştirir”.

Ve işte o gün Steve Jobs’un ilk kez duyurduğu iPhone gerçekten bir devrim yarattı. Peki o günden bugüne neler oldu?

Steve Jobs konuşmasının devamında piyasada bulunan mevcut akıllı telefonları kendine ait o bilinen tarzında acımazsızca eleştirdikten sonra üç ürün çıkaracaklarını söylemişti; bir iPod, bir internet cihazı ve bir telefon. Ve de üçünü tek alette topladıklarını söylediğinde otoriteler Apple’ın telefon piyasasında hiç şansı olmadığını düşünüyordu.



Öyle ki, o zamanın haberlerine göre RIM yöneticileri bu üç servisi bir arada çalıştıran pratik bir ürün yapmanın mümkün olmadığını söyleyip, Apple’i yalancılıkla suçlamıştı!

Yine başka bir makalede Palm CEO’su senelerce uğraştıktan sonra kendilerinin ancak iyi bir telefon çıkardığını ve Apple’a atıfta bulunarak bilgisayarcıların ellerini kollarını sallayarak bu işe giremeyeceklerini söylemişti.

Peki geçen beş senede neler oldu?

  • RIM defelarca işletim yazılımı değiştirdi ama ancak hala iPhone’a rakip bir telefonu yok!
  • Palm iflasın eşiğinde iken HP tarafından satın alındı ama üzerinden daha 18 ay geçmeden milyar dolar zararla kapatıldı.
  •  Akıllı cep telefonları platformunun bir zamanlar bir numarası olan Microsoft, Windows mobile platformunu yeniden yaratmak zorunda kaldı.
  •  Nokia, milyonlarca dolar zararla Symbian’ı defnetti ve Microsoft’un yeni Windows telefonuna sarıldı.

9 Ocak 2007’de Apple iPhone ile gerçekten bir teknoloji devrimi yarattı. Başta google olmak üzere yukarıda saydığımız tüm şirketler esasında Apple’ın yarattığı bu devrimi takip ediyorlar!



Bakalım hayatımızı değiştirecek yeni bir teknolojik devrim ne zaman ve kim tarafından yaratılacak!

Nostalji yaşamak isteyenlere Steve Jobs’un iPhone’u tanıttığı konuşmanın video’ları ile baş başa bırakıyoruz:

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.