iOS 8 için dedikodular başladı- Ne yenilikler geliyor?


2007’den beri her sene olduğu gibi muhtemelen bu sene de Apple, Haziran ayından WWDC’de iOS 8’in ilk tanıtımını gerçekleştirecek. Son iki senedir biz de sunumları canlı olarak okuyucularımıza aktarmıştık (inşallah bu sene de aynısı yapacağız).  Ve yine her zaman olduğu gibi iO8 ile ilgili haberler de çeşitli internet kaynaklarında sık sık yer almaya başladı. Biz de güvenirliğine inandığımız sitelerden aldığımız bilgilerle sizin için bir derleme hazırladık.

Harita Uygulamasını Yeniliyor

9to5mac isimli sitenin harita konusunda çok detaylı bir haberi çıktı geçtiğimiz günlerde. Habere göre Apple, iOS 8’de Google Maps ile daha iyi rekabet edebilecek düzeyde yenilikler yapacak. Gerçi Google Maps uygulaması halen resmi olarak Türkiye App Store’da yok, ki bu da ayrı bir makale konusu. Apple’ın genel olarak harita bilgilerini artırmak ve iyileştirmek için hem şirket içi bir departmana sahip olduğunu hem de çeşitli ülkelerde harita veri tabınına sahip küçük şirketleri satın aldığını biliyoruz. iOS 8 ile birlikte ise daha çok teknik iyileştirmeler ve Apple’a has kullanıcı kolaylığı ile çalışan bir toplu taşıma entegrasyonu geleceği soyleniyor. Ayrıca kapalı alan haritalandırması ve “augmented reality” diye isimlendirilen ve kamera görüntüsü ile yazılım bilgilerinin birleştirildiği haritalandırma özelliklerinin de iOS 8 harita’da olması bekleniyor.  Ve diğer bir iyileştirmenin de turistik yerler, istasyonlar ve diğer sık ziyaret edilebilecek yerlerin sayısının artması olacağı yine aynı haberde belirtilmiş.

apple-patent-20110199479-drawing-003 maps-transit

Sağlık takibi ve Healthbook uygulaması

Bu konu ile ilgili olarak iWatch bağlantısını da kapsayan detaylı bir haber yapmıştık. Buraya tıklayarak bu habere ulaşabilirsiniz.  Fakat görünün o ki iOS 8 genel olarak da kendi başına bazı sağlık takibi özelliklerini taşıyacak. Ve bu işlem Helthbook uygulaması ile gerçekleşecek.

maxresdefault

iTunes Radyo uygulaması

iTunes radyo şu an sadece Amerika ve Avustralya’da açık. Avrupaya çok yakında, ülkemize ise sene sonuna doğru belki hatta iOS 8 çıkacağı zaman geleceğini tahmin ediyoruz. Şu an iTunes radyo müzik uygulamasının bir parçası olarak çalışıyor. Hatta bir Amerika App Store hesabı ile siz de test edebilirsiniz. iOS 8 ile beraber kullanımı artırmak için Apple’ın iOS’a gömülü ayrı bir radyo uygulaması çıkaracağı dedikodu ediliyor. Bu şekilde diğer internet radyo uygulamaları ile rekabet daha da kızışacaktır. Bu konu ile ilgili de daha önce detaylı bir inceleme yapmıştık. Ülkemizde de çalışan bazı iTunes radyo benzeri servisler var. Buraya tıklayarak bu habere ulaşabilirsiniz.

itunesradio
Dizayn değişiklikleri ve iyileştirmeler

iOS 7’de gelen köklü dizayn değişikliklerinin artık uzun bir süre ciddi şekilde değişmeyeceğini söylersek yanılmayız. Ancak aynı iOS 7.1’de olduğu gibi genel dizayna uygun ve kullanımı hoş olan yeni değişikliklerin iOS 8 ile geleceği de kesin. Telefon uygulamasındaki gibi. Ayrıca genel olarak daha hızlanmış görseller ve uygulamalar da mutlak iOS 8 ile beraber gelecektir.

telefon app2



Mac ile AirDrop paylaşımı

AirDrop Mac’a geldiğinden beri en çok talep gören isteklerden biri dosya paylaşımının iOS cihazları ve Mac OS cihazları arasında da çalışması olmuştur. iOS 7 ile AirDrop iOS cihazlara geldi ama sadece iOS cihazları arasında çalışıyor. Ve iOS 8 ile paylaşımın Mac ile de yapılabileceğine dair ciddi dedikodular var.

Daha da geliştirilmiş CarPlay entegrasyonu

iOS 7.1 ile gelen CarPlay entegrasyonu şimdilik sadece Telefon, Müzik, Harita, Mesajlar uygulamalarını ve 3. parti ses uygulamalarını destekliyor. iOS 8 ile bunun daha da genişleyeceği tahmin ediliyor.

Siri

Türkçe Siri iOS 8 ile gelir mi bilmiyoruz ama Siri’nin genel olarak iyileştirileceği ve hatta uygulama yazılımcılarının da kullanımına açılarak Google Now ile daha iyi rekabet edecek duruma geleceği yine sık sık dedikodu edilen konulardan biri.

iBank uygulaması

Şimdilik çok detay olmamakla beraber, son yatırımcılar toplantısında Tim Cook’un yorumları, parmak izi ve yine daha önce haber yaptığımız ibeacon teknolojisi ile Apple bir mobil ödeme sistemi ve uygulamasını iOS ile beraber getirebileceği düşünülüyor.

Diğer yenilikler ve çıkış tarihi



Apple mutlaka başka yeni özellikleri de iOS 8’e ekleyecektir. Bunlarla ilgili de dedikoduların Haziran’a doğru çoğalacağını tahmin ediyoruz ve bu bilgileri okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz. Bazı büyük teknoloji siteleri az da olsa sitelerine iOS 8 cihazlarla erişim olduğunu belirtmişler. Bunlar muhtemelen o departmanda çalışan Apple yazılımcılarının cihazlarından geliyor. Ama daha önceki trendlere bakacak olursan iOS 8’in Eylül ayında yeni iPhone ile çıkacağını tahmin ediyoruz.

Kategoriler
Etiketler

2 Yorumlar

Seninkini ekle
  1. 1
    Berkay

    Desenize git gide Andorid’e dönüyor.. Keşke böyle bir şey yapamsalardı. Eskiden iPhone demek stabilite demekken şimdi ise özenti ve hantal deniliyor. Şahsen buna üzülüyorum..

+ Yorum Yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.