iOS 6’daki haritanın boşluğunu Nokia HERE Maps dolduracak!


Bildiğiniz gibi iOS 6’nın çıkışıyla birlikte Google Haritalar yerini Apple’ın kendi haritalarına bırakmış ve Apple’ı, bizim de aylar öncesinden söylediğimiz gibi çok şikayetlere maruz bırakmıştı.

Google Haritalarında bir türlü uygulama olarak çıkmaması 3’üncü parti şirket Google haritalarına yönlendirmişti. Hatta Apple bu konuda biz özür yayınlayıp App Store’da haritaları bir araya toplayarak iPhone, iPad kullanıcılarına alternatif haritalarla eksikliği doldurabilmeleri için yol göstermişti.

Google Haritalar ise uygulamayı çıkartmayarak Apple’ı zor durumda bırakmaya çalıştığını düşünmeye başlamış gibi duruyordu. Çünkü Google değişik kanallardan biz uygulamayı yayınlamak istesek de Apple buna izin vermeyecek veya vermeyecektir şeklinde değişik kanallarla bir nevi kötü propoganda yapmaya çalıştığını düşünmeye başlamıştık.



Aslında bu konuda çok da haksız olmadığımız Nokia’nın Here Maps uygulamasının tanıtımından hemen bir hafta sonra iOS’a ÜCRETSİZ gelmesiyle kanıtlanmış oldu.

Nokia geçtiğimiz hafta Nokia Here Maps (www.here.net) harita servisini duyurmuş ve çok yakında iPhone’a da geleceğini belirtmişti. Bugün itibariyle uygulama ÜCRETSİZ indirilebiliyor. Nokia HERE Maps uygulamasını indir

Şimdi kısaca bu ücretsiz harita uygulamasının özellikle Türkiye için neler ifade ettiğini anlatmaya çalışalım.

iOS 6’ya güncelleme yapmış kullanıcılar Apple’ın var olan haritasının aslında oldukça yetersiz olduğu konusunda hem fikirdirler. Sırf bu konu yüzünden bir çok kişinin iOS 6 güncellemesi yapmadığını biliyoruz.

Nokia ise buna bir alternatifi kesin olarak getirmiş durumda, üstelik offline harita ve sesle yönlendirme de içerisinde yer alıyor.

Nokia Here Maps aslında croos-platform bir yapı, yani bir çok cihaz ve platformda çalışıyor. İçerisindeki tam sayfa harita gösterimi, daha sonrası için offline olarak kaydetme özelliği, 200 ülkenin üzerinde harita (Türkiye tabi ki bunların içinde), arama geçmişi, Facebook login entegrasyonu, adım-adım sesli yönlendirme ve paylaşma gibi belli başlı özellikler ile birlikte geliyor.

 

Offline haritalar bir bölgeyi kaydetmenize yardımcı oluyor , şu an için maksimum 10mb’lık harita datasi indirilebiliyor.



Aşağıda özelliklerini ve aşağıda özellikle belirttiklerimiz dışındaki tüm özellikler Türkiye’de de çalışıyor. Özellikle merak edenler için trafik ve toplu taşıma bilgileri de yer alıyor ülkemizde:

  • Harita gösterimi – Normal Harita gösterimi, canlı trafik durumu , toplu ulaşım ve uydu görünümü
     
  • Bölgesel Harita kaydetme
  • Bazı seçilmiş ülkelerde kullanıcı haritalarına erişim (bunun tam olarak ülkemizde olup olmadığını henüz bilmiyoruz)
  • Yer ve normal harita sokak arama bilgileri (yer bilgileri gerçekten nokia’nın Türkiye’deki etkinliğinden dolayı oldukça başarılı)
     
  • Arama geçmişi ve tavsiyeler
  • Yer paylaşımları, neresi olduğu ve nasıl gidileceği, SMS, email, ve sosyal network’ler üzerinden paylaşılabiliyor.
  • Colections bölümü ile beğendiğiniz veya kaydetmek istediğiniz yerleri organize edebiliyorsunuz
  • HERE Maps’e Nokia hesabınız ya da Facebook hesabınızla login olabiliyorsunuz
  • Here.net ile senkronize çalışabiliyor, Collections bölümü hesabınızla her yerden erişebiliyorsunuz
  • Adım adım yürüme rotası için de sesli yönlendirmeler çalışıyor
  • Yürüme rotası yaya yolları, parklar gibi yerlerden gösterebiliyor anayolları kullanmak zorunda olmadan kestirmelerden ulaşımı kolaylaştırıyor.
  • Toplu taşıma ve araç yönlendirmeleri bulunuyor, özellikle toplu taşıma testinde kısa mesafede metro’dan yönlendirme yaptığını gözlemledik.
     

Şu an ilk incelememizde lokalizasyonda Türkçe menü göremesek de, çok yakın bir zamanda bunun düzeleceğine kesin gözüyle bakıyoruz. Çünkü Nokia Here Maps’in web versiyonu Türkçe arayüzüyle hizmet veriyor. Belki bir takım eksiklikleri olsa bile özellikle Türk kullanıcıları için büyük bir boşluğu dolduracağı kesin.

Nokia HERE Maps uygulamasını indir

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.