iOS 8’de Türkçe dikte ile yazı geliyor


iOS 8 ile beraber Türkçe Siri gelir mi henüz bilmiyoruz ama Türkçe dikte ile yazı iOS 8 beta sürümünde kendine yer bulmuş durumda. Ve de çok iyi çalıştığını söyleyelim. Tabi bu konun öncüsü aslında Google ve Google Türkçe’yi gerçekten çok iyi anlıyor (herhangi bir google uygulamasını iOS cihazlarınıza indirerek test edebilirsiniz). Ama gelin görün ki Google uygulamaları cihazlarımızın içine gömülü olmadığı için bu güzel özellikten pek de yararlanamıyoruz. iOS 8 ile işler değişecek gibi gözüküyor.

Bir yandan gözümüzü Türkçe Siri haberlerinden ayırmıyoruz ama diğer yandan da Türkçe’nin iOS cihazlarına yavaş yavaş yerleştiğinin farkındayız. iOS cihazlarının Türkçe klavye ve Türkçe seslendirme özelliklerine şimdi de Türkçe dikte ile yazı yazdırma özelliği eklenmiş durumda. Bu özellik en azından iOS 8 beta sürümünde Siri’yi etkinlestirerek çalıştırabiliyoruz. Klavye seçenekleri arasında Türkçe dili varsa, iOS klavye nerede çalışıyorsa, Türkçe dili için de artık mikrofon işareti otomatik beliriyor. Daha sonra mikrofona basıp herhangi bir günlük konuşma yapıyormuşuz gibi konuştuğumuzda iOS sesimizi dinliyor ve konuştuklarımızı dikte ediyor. Aslında beta olmasına rağmen dikte kısmı oldukça başarılı çalışıyor. Aşağıdaki resimlerden de görebileceğiniz gibi uzun tekerlemeleri bile 100% doğru dikte edebiliyor. Ben sadece kendi dilimin döndüğü tekerlemeleri denedim tabi 🙂

IMG_0005 IMG_0004 IMG_0003 IMG_0002

Yaptığım testlerde %95 başarı aldım diyebilirim. Beta olduğundan olacak ki, konuşmalar bazen anında yazıya dönüşüyor bazen de bir bekleme süresinden sonra. Tüm bu işlemler internet bağlantısı ile gerçekleşiyor gibi ama Apple dikte özelliğinin internetsiz olarak da çalışacağını söylemişti. Belki asıl sürümde o şekilde olabilir diye tahmin ediyorum.

Dikte işlemini başlatmak için mikrofon tuşuna basmak tabii ki gerekli ama konuşmanız bittiği zaman Siri’de ki gibi işlemi yapmıyor. Sırası ile bitti ve mesajı gönder ögelerine basmak gerekiyor. Dikte özelliği özellikle araba kullanırken yararlı olurdu diye düşünüyorum fakat bu haliyle her ne kadar elle yazmaktan daha kolay olsa da bir mesaj gönderme işlemini gözünüzü 3 – 4 kere yoldan ayırmadan tamamlamak mümkün değil gibi.



Şu an itibarı ile ise Predictive Text yani iOS 8’in yeniliklerinden biri olan kelime tahmini Türkçe’de çalışmıyor.ama aslinda abaska bir dil seçili olduğunda iOS zamanla Türkçe kelimleri de öğreniyor ve bir sonraki kelimeyi tahmin ediyor. Umarız Apple bu kısıtlamayı iOS 8’i resmi olarak çıkardığında kaldırmış olur.

IMG_0006



iOS 8 çok büyük ihtimal iPhone 6 (ya da 6’ların) tanıtımı yapıldığı gün çıkacak. Son gelen haberler 9 Eylül’ü işaret ediyor.

Unutmadan hatırlatalım, büyük bir aksilik çıkmazsa 9 Eylül Salı günü Türkiye saati ile saat 20:00′den itibaren sunumun Türkçe yazılı anlatımını Facebook sayfamızda gerçekleştireceğiz. Gözünüz bizde olsun 🙂

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.