iPhone 6s / 6s Plus hakkında gözden kaçan 10 ayrıntı


Apple’ın 2015 sonbahar sunumunun üzerinden daha 1 hafta bile geçmedi ve henüz yeni iPhone’lar kullanıcıların eline de geçmiş değil ancak test cihazları ile yapılan deneme sürüşlerinden ve iOS 9 beta yazılımının içindeki bazı kodlamalardan Apple’ın, sunum sırasında bahsetmediği bazı önemli detaylar da çoktan ortaya çıkmaya baladı. Bunlardan en ilginç olanları sizin için 10 başlık altında topladık. Bu detaylar belki iPhone 6s cihazlarından birine geçip geçip geçmeyeceğinize yardımcı olur diye umut ediyoruz. Çoktan kararınızı verdiyseniz ise, yeni telefonunuzda bulunun bu özellikleri de bilmiş olursunuz 🙂

1. iPhone 6s ve iPhone 6s Plus 2 GB RAM’a sahip

Aslında Apple hiçbir zaman iOS cihazlarındaki RAM hafızasını beyan etmiyor. Daha da önemlisi iPhone ve iPad’lerin hem operasyon yazılımları hem de donanımları (hatta ve hatta tüm uygulamaların çalışma prensipleri) Apple tarafından % 100 olarak kontrol edildiği için RAM değeri Android cihazlardaki gibi hiçbir zaman büyük bir ihtiyaç ya da sorun olmadı. Lakin bir yandan da özellikle iPhone 6’larla beraber sıkı iPhone kullanıcıları RAM’ın zaman zaman yetersiz kaldığından şikayet etmeye ciddi şekilde başlamıştı. Ortalama kullanıcının RAM yükseltilmesi ile fark edeceği iki önemli unsur var; birincisi safari sayfaları her açıldığında kendini yeniden yüklemek zorunda kalmayacak. İkincisi ise daha fazla uygulama arka planda son halini koruyabilecek. Tabi genel olarak yüksek RAM’ın iPhone’ların daha akıcı yapacağını da bekleyebiliriz.

2. AirPlay değişiyor

Özellikle Apple TV sahipleri ve Refoctory gibi AirPlay protokolünü kullanan Windows ve Macbook sahipleri AirPlay’in önemini ve gerekliliğini çok iyi bileceklerdir. iOS 9 ve yeni Apple TV ile, Apple AirPlay protokülunde kökünden bir değişiklik yapmış. Programcıların ilk izlenimleri AirPlay’de ciddi bir performans artışı olduğu ve özellikle iPhone 6s’lerden kusursuz bir AirPlay performansı bekledikleri şeklinde.

3. Hey Siri artık ses tanımlı

Apple, M9 mikro işlemcisi sayesinde artık iPhone’un sürekli dinlemede kalarak ve herhangi bir güç kaynağına bağlı olmasına gerek kalmadan “Hey Siri” komutunu duyduğu anda kişisel asistan Siri’yi devreye sokacağını sunum sırasında açıkladı.

Bununla beraber Hey Siri iOS 9 ile beraber aynı zamanda kişisel ses tanıma yeteneğine de sahip olacak. iPhone 6s’nizi aldığınızda ilk ayarları yaparken Hey Siri’yi aktif etmeye seçerseniz; iPhone’unuz bir kaç sesli komutu tekrarlaımınızı isteyecek. Ve Siri daha sonra sadece sizin” Hey Siri” komutunuzda devreye geçecek. Zamanla iPhone’nunuzda sesinizin kayıtları çoğaldıkça bu özellik çok daha verimli calişmaya başlayacak. Unutmadan, her ne kadar iPhone sürekli sizi dinliyor olsa da bu işlem tamamen cihazın yerel hafızasında ve internete bağlı olmadan gerçekleşiyor.

4. Live Photo (Canli Foto) normal fotolara göre iki kat daha fazla yer kaplıyor

Live Photo ile iPhone, çekilen her fotoğrafla birlikte çekildiği anın öncesi ve sonrasını da hareketli ve sesli olarak kaydediyor ve bunları tek bir foto gibi kayıt ediyor. Hatta Live Photo’lar Kilit Ekranında duvar kağıdı olarak bile kullanılabiliyor. Apple sunum sırasında bu fotoğrafların çok fazla yer kaplamayacağını iddia etmişti. Ve de bu konuda Apple beklenden daha iyi şekilde toplam 3 saniye’lik (çekilen fotoğrafın 1.5 saniye öncesi ve 1.5 saniye sonrası) fotoğraf karaleri ve ses dosyalarından oluşan bu fotoların sadece normal bir fotoğraftan yaklaşık 2 kat daha büyük olacak şekilde programlamayı başarmış. Benzer teknolojilerin hem de çok daha düşük çözünürlükle 5-10 kat civarı daha fazla yer kapladığı biliniyor.

5. 4K Videolar 16GB’lık iPhone’lar için çok büyük!

Apple 4K video çekimini allaya pullaya anlattı ama her bir dakika 4k videonun 375mb yer kaplayacağından hiç bahsetmedi. Bu da şu demek oluyor; içinde başka hiçbir data bulunmayan 16gb’lık bir iPhone’nun toplam 35-40 dakikalık bir çekimle tamamen dolacağı manasına geliyor. Yani na yapın edin, en azından 64GB’lık iPhone’lardan birini almaya çalışın!

6. iPhone 6s, iPhone 6’dan tam % 11 daha ağır



Yani bu sefer “Daha ince, daha kisa ve daha hafif” ….. değil.



Kalınlık ve boy bir yana iPhone 6’lar kesinlikle daha ağır hissedilecek. Hem iPhone 6s hem de iPhone 6s Plus, iPhone 6 ve 6 Plus’tan fark edilmeyecek kadar da olsa çok az daha kalın ve uzun. Yalnız aynı zamanda iPhone 6s 14 gram, 6s Plus ise 19 gram daha ağır. Bu rakamlar çok değil gibi ama iPhone 5s’in 112 gram olduğunu düşünürseniz bu cihazların aslında oldukça ağır olduğu kanaatine varabilirsiniz. En azından ben öyle düşünüyorum.

7. iPhone 6 ve 6 Plus aksesuarları kullanılabilecek

Yukarıda bahsettiğimiz az da olsa boyut farklılıklarına rağmen kılıflar dahil tüm iPhone 6 ve 6 Plus aksesuarları iPhone 6s ve 6s Plus’da da kullanılabilecek

8. Kilit ekran Canlı Foto özelliği

Bunu listeye eklememin nedeni aslında bir yanlış anlaşılmayı düzeltme. Evet canlı fotoğraflar kilit ekrana koyulabilecek ama telefonun ekranı her açıldığında otomatik bir animasyon olmayacak. Aynı diğer canlı fotoğrafların kullanımında olduğu gibi parmağımızı ekrana bastırarak animasyonu görebileceğiz.

9. 12 Megapixel Kamera

Evet, Apple nihayet 12 megapixel çözünürlüğe geçti ama bunun bedeli nedir henüz bilmiyoruz. iPhone’lardakı lensler aynı ama pixel’lerde % 50 artış olduğu için Pixel ebatları 1.5 mikron’dan 1.22 mikrona düşmüş. Apple bazı yazılımsal geliştirmeler ile (ki açıkası ben hiç anlamadım) fotoların kalitesinin düşmeyeceğini söyledi. Apple genelde bu konularda oldukça başarılı ve sözünün arkasını dolduran bir şirket ama yine de günlük kullanımda nasıl bir sonuç alacağımızı şimdilik bilmiyoruz.

10. Piller daha küçük

Bir başka ilginç nokta da iPhone’ların pilleri. Apple iPhone 6S’in pil gücünü 1,810mAh’dan 1,715mAh’a, 6s Plus’ın gücünü de 2,910mAh’dan 2,750mAh’a düşürmüş ( “mAh” milliampere-hour kelimelerinin kısaltılması yani saatlik mili-amper gücü. Rakam ne kadar yüksek olursa pil o kadar güçlü oluyor manasına geliyor) Apple resmi iPhone karşılaştırma sayfasında iPhone 6s’lerin 6’larla aynı kullanım zamanında göstermiş. İşin özeti aslında şu; her gece iPhone’ları şarj etmeye devam..

Kategoriler

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.