Jailbreak Okulu – Jailbreak Hakkında Herşey


Jailbreak konusuna yeni başlayanlar için Jailbreak nedir, bununla ilgili terimler nedir? Bu konularda gelen bir çok soru üzerine sizlere yardımcı olacak bir kaynak oluşturmaya çalıştık.

Jailbreak nedir?

Yeni başlayanlar mutlaka bir çok kişiden iPhone’da Jailbreak ile ilgili bir şeyler duymuşlardır. Peki nedir bu Jailbreak?

Jailbreak aslında basitçe Apple’ın iPhone’da gelen özelliklerinin üzerine bir çok ek özelliğin getirilebilmesine ortam sağlayan işlemin adı. Yani Apple iPhone’da örneğin Wifi açıp kapatmak için kısa yol barındırmıyor. Bunu yapabilmeniz için önce Jailbreak yapılması gerekiyor ki böylece bu gibi özelliklerin Apple dışında programcılar tarafından geliştirilen programcıklarla iPhone’da kullanılabilmesi sağlanıyor.

Aynı zamanda Jailbreak işlemi yapıldığında iPhone’unuza SSH bağlantısı üzerinden tüm işletim sistemi dosyalarına erişebiliyorsunuz.

Jailbreak özünde iPhone’unuzu kişiselleştirebilmeniz için ortamı sağlayan bir işlem, ancak unlock konusu kafanızı karıştırmasın o konu ayrı bir başlıkta inceleyeceğiz.

Jailbreak yapmak uluslararası kanunlarda yasal olarak bir suç teşkil etmemektedir ve bu şekilde onaylanmıştır.

Unlock / Unlocking nedir?

iPhone’unuzu Unlock yapmak demek eğer cihazınız simlock’lu ise cihazınızı tüm operatörlerde kullanmanıza olanak veren bir işlemdir.

Örneğin Amerika’da AT&T’den kontratla alınmış bir telefonu alıp Türkiye’de veya herhangi başka operatör sim kartını takıp üzerinde kullanmak isterseniz telefonun Simlock (Tek operatörde çalışması için ayarlanmış Sim kilidi) olmasından dolayı telefon özelliklerini yani arama, SMS, MMS göndermek gibi.. kullanamazsınız.

Unlock işlemi iOS yazılımından yazılımına değişmektedir, o yüzden farklı tutorial’ları incelemek gerekebilir. Aşağıda ayrıca yazdığımız Baseband konusunu da mutlaka okuyunuz.



Baseband’i güncellemeden iPhone 4/3GS nasıl iOS 5.1′e yükseltilir

Yalnız şu konuya burada dikkat çekmemiz gerek, Amerika’da Şubat 2013 itibariyle Unlock işlemi suç kapsamına alındı. Karşılığında para ve hapis cezaları uygulanabilecek.

Cydia nedir?

Apple’ın iPhone ve iPad’ler için nasıl App Store’u var ise Cydia’da Jailbreak yapıldıktan sonra Jailbreak eklentileri, uygulamalarını kurabileceğiniz App Store olarak düşnebilirsiniz.

Biraz tarihinden bahsedersek, aslında işin ironik kısmı Cydia iPhone için ilk App Store özelliğini taşıyor. iPhone iOS 1.x versiyonlarında App Store dahi yokken Jailbreak yapıldığında Cydia ile App Store mantığı hayata geçirilmişti. Aslında Apple’ın App Store’u oluştuturken Cydia’dan örnek aldığını kısmen de olsa söyleyebiliriz.



Cydia’dan sonra Rock adında ve Cydia’ya alternatif bir Jailbreak App Store çıkmıştı ancak Cydia daha sonra bunu satın alarak kendi bünyesine dahil etti. Evet Cydia cidden çok yüksek paralar kazanan bir oluşum. Çünkü Jailbreak eklenti, uygulamaları her zaman ücretsiz değil.

Cydia ile ilgili duyacağınız diğer konulardan biri “repo” veya “repository”.Bunlardan Cydia’da Manage bölümünden ayarlanan ve farklı uygulama ve eklentilerin farklı sağlayıcılar tarafından sağlanan adresleri. Bunları Cydia’ya eklediğinizde bir çok farklı uygulamaya tek yerden yani Cydia’dan ulaşabiliyorsunuz. Bunlardan en büyüğü Cydia’nın içinde direk olarak gelen ModMyi ve BigBoss. Burada daha sonra sıkıntı çekmemeniz için bulduğunuz kaynakların güvenilir ve bilindik olanlarını tercih etmenizi öneriyoruz.

cydia repo

Recovery Mode/DFU Mode nedir?

Jailbreak işlemi yaparken genelde DFU moda getirilmesi gerektiğinden bazen kullanıcılar telefonu DFU moda sokmakta zorlanıyor ve yanlışlıkla Recovery moda sokuyor ve ilerleyemiyor.

Jailbreak gibi çok önemli erişime sahip olan işlemlerde cihazın DFU modda olması gerekiyor. Biz kısaca burada size adımları belirtelim:

  1. 2 saniye güç düğmesini (üst sağ) basılı tutun.
  2. Daha sonra elinizi güç düğmesinden çekmeden “home” (ortada, içinde kare şekli olan) düğmeye de basarak 10 saniye daha bekleyin.
  3. 10 saniye bitiminde sonra “Home” düğmesinden elinizi çekmeden güç düğmesini bırakın.

Buradan da videoyu takip ederek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

SHSH Blob nedir?

Bir çok kişi bu konuyu soruyor ve bazıları Cydia’nın neden bunları kayıt ettiğini merak ediyor. iTunes üzerinden cihazınızın yazılımını daha önce yüklediyseniz, yukarıda “Verifying restıre with Apple” ifadesi yer alır. Apple sadece o an ki güncel iOS yazılım sürümü ne ise onu imzalamak (onaylamak) için bu işlemi yapar ve daha önceki versiyonlara geçişi önlemek istemektedir.

Eğer yanlışlıkla yeni sürüme güncellediyseniz geri dönmek istediğinizde SHSH blob kayıtları hayatınızı kurtarır. Eğer daha önce hiç SHSH blob’unuzun yedeği sizde ya da Cydia üzerinde durmuyor ise o zaman yazılımı önceki versiyona getiremezsiniz.

TinyUmbrella adlı uygulama SHSH blob’larını Cydia server’larına (sunucularına) aktarır. Ancak bir kere Jailbreak yaptıysanız ve Cydia’yı çalıştırdıysanız, o sürümden itibaren Cydia sizin için her yeni iOS sürümü çıktığında bu kayıtları oluşturur ve böylece ilk kurduğunuzdan itibaren çıkan çoğu ana versyiona geçiş yapabilmenizin yolu açılmış olur.

Baseband nedir?

Baseband cihazınızın anteni kontrol eden önemli bir parçası. Bu kısım tamamen şebeke ve sinyaller ile ilgili. Bu yüzden Unlock yapacak kişiler bu bölüme mutlaka dikkat etmeliler. Eğer Baseband bir şekilde son versiyonlara güncellenirse Unlock yapılamayabilir. Bu yüzden Unlock yapmak isteyen bir çok kişi bu amaçla PwnageTool’u kullanır. Bu tool ile custom Firmware (modifiye edilmiş özel iOS yazılımı) oluşturup cihazı o custom yazılım ile güncelleme yaparlar. Bu yöntem ile Baseband güncellemesi yapılmadan üst versiyon yazılımlara geçilebiliyor. Ancak eğer simlock’lu bir cihazınız yoksa ve Unlock yapmak istemiyorsanız Baseband’in genel olarak çok fazla önemi sizin için kalmıyor.

Springboard nedir?

Kısaca bilgisayarınızda masaüstü diye adlandırdığınız yer masaüstü neresiyse, iPhone’da bu alana springboard diyoruz. Bu terime büyük ihtimalle “respring” ifadesinden ulaşmış olabilirsiniz, bir çok Jailbreak uygulama ve eklentisi kurulurken bazen cihazınızın “restarting springboard” ifadesi gösterir bu kısaca springboard’un yeniden başlatılacağını belirtir, bu cihazınızın komple restart edilmesi anlamına gelmez.

+ Hiç yorum yok

Seninkini ekle

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.